Banner

LG G Watch R recenzija

Volite ručne satove? Dopadaju vam se Samsungovi i Sonyevi pametni satovi, no izgledaju vam (pre)jeftino? Pogledajte LG G Watch R, trenutno jedini pametni sat na našem tržištu koji zapravo i sliči satu…

Tržište pametnih satova je zaživjelo zahvaljujući Samsungu i prvom Gear satu koji je stigao prije 15-ak mjeseci. Budmo iskreni – to je bio prilično manjkav uređaj. Na proljeće 2014. stigao je nasljednik, Gear 2, koji je – posebice nakon pojave kvalitetnih programa na ljeto – postao vrlo zanimljiv. Čak i autoru ovih redaka, koji oduvijek cijeni klasične mehaničke satove. Jer, na Gear 2 možete razgovarati, možete mu mijenjati remene, gledati GPS navigaciju, koristit ga kao remote viewfinder, ciklokompjuter… Za svakoga po nešto.

No, dizajn je i dalje četvrtast a remen jeftin, gumeni, u skladu s općim dojmom. Želite biti upadljivi? Da, dobit ćete to. Želite imati na ruci nešto fino, skupo, atraktivno? Kupite mehanički sat.

Ili možda LG G Watch R? Prvi LG-ev G Watch nije bio prisutan na našem tržištu, no LG G Watch R (kao Round – okrugli) je stigao. Daleko je zanimljiviji, atraktivniji i ima dobru cijenu; trenutno je u VIP-u 1800 kn. Vrti Android Wear, tijekom testa je stigla nadogradnja na 5.01 inačicu, i da, izgleda izvrsno.

LG G Watch R 1

Nema sumnje: ovo je sat koji bi se mogao sviđati i ljubiteljima satova. Pravih, ne pametnih. Okrugao je, metalan s crnom PVD prevlakom, dolazi s kožnim remenom i zapravo uopće ne sliči na pametni sat. To je kompliment, pogledajte novi Samsung Gear S. Najsposobniji pametni sat na tržištu, ali izgleda jeftino. Plastičan, velik, s velikim zakrivljenim zaslonom – želite li to na ruci?

Vratimo se LG-u G Watch R. Uz Motorolu 360, koje nema na našem tržištu, ovo je jedini pametni sat s okruglim kućištem, s time da LG jedini ima potpuno okrugli (P-OLED) zaslon. Na njega možete stavljati atraktivne teme, pa sat zaista izgleda kao klasičan, ronilački sat.

LG G Watch R ima IP67 certifikat, dakle otporan je na prskanje vodom, te dolazi s lijepo riješenim okruglim punjačem, s magnetom, u koji sat sjedne za vrijeme punjenja. Kožni remen je dobre kvalitete, relativno debeo, a zamjerku na ukupan dojam i izradu imamo na kopču – plastična je, nepotpisana, nimalo atraktivna.

Odabir crne prevlake na čeličnom kućištu sata doprinosi atraktivnosti, no znamo iz iskustva da su takvi satovi osjetljiviji na ogrebotine. Dodatno, crno kućište se na izgled ne razlikuje od plastičnog što bi neke moglo smetati.

LG G Watch R 5

Naš dojam: usprkos navedenim nedostacima, LG G Watch R je trenutno jedini pametni sat kojeg bi autor ovih redaka poželio nositi na ruci.

Tome doprinosi i opcija stalno upaljenog zaslona. Kao vlasniku Geara 2, koji to nema, često mi se događa da sat ne odreagira dobro na pokret pa moram mahati po zraku da vidim koliko je sati. Ili stisnuti tipku. Zvuči banalno, no vjerujte – to iritira. S obzirom da LG G Watch R ima najveću bateriju u klasi, kapaciteta 410 mAh, trajanje je dobro i uz stalno upaljen zaslon. Dva (do tri) dana autonomije uz relativno često korištenje je prilično dobar rezultat.

Performanse su izvrsne, LG G Watch R ima Snapdragon 400 quadcore CPU koji kucka na 1.2 GHz. To je snaga koju nude smartphone uređaji srednje klase… Baš sve što postoji za Android Wear OS radi besprijekorno glatko i brzo, od samog sučelja do programa.

LG G Watch R 4

Opremljenost sata je dobra, ali ne i više od toga. Tu je mjerač otkucaja srca, barometar, brojač koraka, te Bluetooth 4.0 koji vam omogućava spajanje s bilo kojim modernim telefonom. Konkretno, ovaj test je odrađen u kombinaciji sa Samsungom Note 4. Naravno, to hvalimo, za razliku od Samsungove politike da njihovi satovi rade samo s njihovim mobitelima. Barem službeno, za taj problem postoji rješenje…

Android Wear ima svojih prednosti, ali i nedostataka u odnosu na Samsungov Tizen OS. Prednost je zasigurno količina programa, no nedostatak je prilično konfuzno sučelje, u kojem do nekih mogućnosti niti ne možete bez glasovnih naredbi. Želite li razgovarati sa satom? I to doslovno samo s njime; nažalost, LG G Watch R vam ne omogućava razgovore, poput Samsungovih satova, i to mu je najveći minus.

Upravo mogućnost razgovora daje dodatnu vrijednost pametnom satu, primjerice kad se vozite u autu, mobitel vam je u torbi, možete normalno razgovarati. Ili, kod kuće ste, mobitel vam je tko-zna-gdje, netko vas nazove i fino se javite na sat…

LG G Watch R nema SIM karticu, GPS, kameru, WiFi čip poput Geara S, no to ne smatramo nedostatkom, naprotiv (želite li zaista kupiti posebnu karticu za sat, kojem tada baterija traje jedan dan. Ako ne razgovarate mnogo…) jer sve to imate u kombinaciji sa smartphoneom.

LG G Watch R 3

[stextbox id=”info”]Da sumiramo: LG G Watch R izgleda izvrsno, kvalitetno je napravljen, kućište mu je čelično a remen klasičan, kožni. To je super jer možete kupiti novi za stotinjak kuna kod bilo kojeg urara. Metalan, kožni ili radije gumeni? Odabir je vaš. Cijena sata je povoljna, 1800 kn – lijepa LG-eva tradicija – no funkcionalnost LG-a G Watch R je limitirana izostankom mogućnosti razgovora. Ako vam to nije deal breaker, bit ćete vrlo zadovoljni s LG G Watch R satom.[/stextbox]

Najčitanije