Banner

Kako zaštiti oči kod dugog gledanja u smartfon

Poznato je da dugotrajno gledanje u zaslon monitora donosi sindrom računalnog vida ali gledanje na zaslone pametnih telefona također uzrokuje zamor očiju, suhoću, svrbež, zamagljenja vida i glavobolje. Kako zaštititi oči i smanjiti naprezanje tijekom dugotrajnog gledanja u zaslone pametnih telefona?

Zaštiti oči kod dugotrajnog gledanja u zaslone pametnih telefona možete  ovim jednostavniim pravilima kojih bi se trebali pridržavati:

Radite pauze svakih 20 minuta. Koncept je da svakih 20 minuta odmaknete pogled od zaslona u trajanju od 20 sekundi u udaljenost od 1 metra. To će vam pomoći odmoriti očne mišiće i spriječiti pritisak koji može uzrokovati glavobolje i zamagljen vid.

Možda izgleda malo čudno da vam pametni tlefon nije ispred nosa ali držite li uređaj 30 cm ili više od lica može puno pomoći u zaštiti očiju. Osjećate li pri tome poteškoće u čitanju tekstova uvijek možete povećati veličinu teksta iz izbornika Postavke.

Ne čitajte Facebook statuse ili vijesti u krevetu. Plavo – ljubičasto svjetlo emitirano od ekrana smanjuje razinu melatonina i teže će te zaspati.

Smartphone-Header

Nemate li uređaj s anti-glare zaštitom ili Corning Gorilla staklo, kupite zaštitnu foliju koja će vas osloboditi od dosadnog odraza. Dodatni bonus folijama je što odbijaju otiske prstiju i štite od sitnih ogrebotina.
Podesite veličinu teksta i kontrast da vam budu ugodni za oči.

Imajte uvije čist zaslon: Rutinski brišite zaslon sa suhom finom krpicom (ne mokrom!) da uklonite prašinu, prljavštinu, mrlje.
Prilagodite svjetlinu zaslona: Prilagodba svjetline zaslona može se podesiti ručnim kontrolama ili automatskim. Imate li uključenu automatsku prilagodbu svjetline uvjetima u okolini nemojte u postavkama ostaviti na najvišoj razini. 60 – 70 % bit će sasvim dovoljno za ugodan rad. Prenisko ili previsoko postavljena svjetlina može izazvati probleme održavanja fokus. Nije loše da upotrebljavate aplikacije treće strane koje upravljaju svjetlinom zaslona bolje od zadanih postavki. Ima ih dosta u trgovinama aplikacija operativnih sustava.

Battery-Life
Normalno trepćemo oko 15 puta u minuti ali ova stopa smanjuje se za polovicu kada gledamo u zaslone pametnih telefona. Zatežemo lice, vrat i ramena te oči postaju umorne. Zato je poželjno da trepćete što više. Neka vam postane rutina svjesno treperenje očima. Tako ih vlažite. Ili si staviti crveni luk u blizinu 😀

 

Najčitanije