Banner
Huawei AI Summit 3
06.09.2018., Zagreb - Huawei AI Summit odrazan je u tehnoloskom parku na zagrebackom velesajmu.Jan Snajder. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Huawei AI summit

Jučer se u Zagrebačkom inovacijskom centru održao Huawei AI Summit gdje se govorilo o tehnologiji umjetne inteligencije koja je tek u začetku sa snažnim potencijalom za razvoj poslovanja u nizu industrija.

Predavanja su održali Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, Jan Šnajder, profesor s FER-a te Filip Glavan iz principal Boston Consulting Grupe. Okruglom stolu se uz njih pridružio i Igor Švehla, direktor i suosnivač startupa Trakbar.

Razvoj usluga baziranih na tehnologiji umjetne inteligencije ima veliki poslovni potencijal pa čak 84% domaćih startup-ova smatra kako će u naredne tri godine raditi projekte temeljene na AI tehnologiji, a 53% ih navodi da su već sada uključeni u projekte koji kao sastavnicu imaju AI tehnologiju, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli Huawei i Zagrebački inovacijski centar (ZICER).

Huawei AI Summit 7
06.09.2018., Zagreb – Huawei AI Summit odrazan je u tehnoloskom parku na zagrebackom velesajmu.Frane Sesnic,Igor Svehla,Dragan Petric,Jan Snajder,Filip Glavan. Photo: Igor Soban/PIXSELL

 

„Rezultati jasno pokazuju kako u razvoju i primjeni AI tehnologija postoji izniman potencijal za rast poslovanja u Hrvatskoj, što je prepoznato od strane start-up zajednice i u kontekstu njihovih budućih projektnih planova, kao i trenutne uključenosti u slične projekte“, izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Huawei AI Summit 6
06.09.2018., Zagreb – Huawei AI Summit odrazan je u tehnoloskom parku na zagrebackom velesajmu.Filip Glavan. Photo: Igor Soban/PIXSELL

O umjetnoj inteligenciji već se naveliko priča, a svima nam je jasno kako će se uloga umjetne inteligencije čak u svakodnevnici u budućnosti samo povećati, a očekuje se da će utjecati na niz područja, od zdravstva, transporta, marketinga, poslovanja, ali i na životne navike općenito. Pametni aloritmi će se prilagođavati našim navikama, emocijama i preferencijama, vodit će nas najboljim prometnim rutama, a uz pomoć pametnih osobnih asistenata u pametnim domovima uštedjet ćemo energiju.

AI ima ogroman poslovni potencijal prvenstveno zbog mogućnosti transformiranja brojnih industrija i otvaranja prilika razvoju sasvim novih poslovnih modela.

Huawei AI Summit 1
06.09.2018., Zagreb – Huawei AI Summit odrazan je u tehnoloskom parku na zagrebackom velesajmu. Dragan Petric. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Šnajder je govorio o dosadašnjim ostvarenjima, ali i vizijama i izazovima tehnologije umjetne inteligencije. „Umjetna inteligencija je tehnološki pothvat koji doista može stubokom promijeniti naše živote i učiniti naše društvo bogatijim, sretnijim i boljim.

Bitno je da Hrvatska u tome drži korak, pa zato treba podržavati inovacije i startup zajednicu koja želi razvijati proizvode i usluge temeljen na AI. S druge strane, AI je i društveni pothvat: razvoj AI-ja mora biti popraćen promišljanjima o društvenim i etičkim aspektima ove tehnologije i prije svega promišljanjem o tome u kakvom svijetu želimo živjeti. AI treba biti sredstvo, a ne cilj“ Šnajder.

Huawei AI Summit 2
06.09.2018., Zagreb – Huawei AI Summit odrazan je u tehnoloskom parku na zagrebackom velesajmu.Frane Sesnic. Photo: Igor Soban/PIXSELL

„Ulaganja u AI tehnologije na startup sceni su se udvostručile u 2017. godini u odnosu na prethodnu, no nisu ulaganja najveći problem u korištenju AI tehnologija, već je najveći izazov kako integrirati tehnologije u primjenu“, izjavio je Filip Glavan koji je govorio o primjeni AI tehnologije u poslovnom svijetu.

Huawei AI Summit 4
06.09.2018., Zagreb – Huawei AI Summit odrazan je u tehnoloskom parku na zagrebackom velesajmu. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Kompanija Huawei jedan je od globalnih lidera po ulaganjima u AI tehnologije. Već sada najveći je napredak u implementaciji umjetne inteligencije Huawei ostvario u segmentu mobilnih uređaja, posebno mobilne fotografije, a sa svojih 16 istraživačkih razvojnih centara smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini, nastavlja brojna istraživanja implementacija umjetne inteligencije u pametnim telefonima.

Huawei procjenjuje da bi u narednih sedam godina umjetna inteligencija mogla povećati vrijednost globalne digitalne ekonomije za oko 10 bilijuna dolara. Huawei u istraživanje i razvoj novih tehnologija godišnje investira 13,8 milijardi dolara čime se svrstao među globalne lidere s jasnom ambicijom – omogućiti potpuno povezan, pametan svijet.

Najčitanije