huawei
1 48

Google Tensor G3 i hardversko AV1 kodiranje

Google Tensor G3 predstavlja prvi čipset za pametne telefone s podrškom za hardversko ubrzano AV1 kodiranje, otvarajući put ka efikasnijoj kompresiji podataka i visokokvalitetnom video sadržaju. Unatoč impresivnim tehničkim karakteristikama, trenutno nijedna aplikacija ne iskorištava potencijal ovog čipseta zbog problema s kompatibilnošću.

Android stručnjak Mishaal Rahman nedavno je potvrdio iznimno značajno otkriće u svijetu mobilnih tehnologija – Google Tensor G3, prvi čipset za pametne telefone koji donosi podršku za hardversko ubrzano AV1 kodiranje.

Xiaomi otkriva HyperOS ažuriranja za prvu polovicu 2024

Ovo revolucionarno otkriće označava korak naprijed u tehnološkim mogućnostima pametnih telefona, pružajući korisnicima potencijal za bolje iskustvo gledanja i pohrane visokokvalitetnih video sadržaja.

tekst1sl3

Google Tensor G3 SoC (System on Chip) donosi podršku na hardverskoj razini za kodiranje do 4K 60 FPS (slika po sekundi), postavljajući nove standarde u kvaliteti videozapisa na mobilnim uređajima.

Motorola Adaptive Display: Telefon-pametni sat

Unatoč impresivnim tehničkim mogućnostima, trenutno nijedna aplikacija nije u mogućnosti iskoristiti potencijal ovog čipseta, što je vjerojatno posljedica nedostatka podrške na platformi.

tekst1sl2

Lansiranjem Pixela 8 i Pixela 8 Pro, Google Tensor G3 je dobio priliku pokazati svoju snagu. Iako možda ne nadmašuje performanse nekih konkurentnih čipsetova kao što su Snapdragon 8 Gen 3.

Google Pixel Fold 2: Revolucionarni dizajn i moćne značajke

MediaTek Dimensity 9300 i Apple A17 Pro, Tensor G3 se ističe u nekim ključnim aspektima. Najznačajnije, ovaj čipset je prvi koji nudi hardversku podršku za AV1 kodiranje, čime otvara put ka efikasnijoj kompresiji podataka.

tekst1sl1 1

AV1 kodiranje obećava značajno poboljšanje kompresije podataka u usporedbi s prethodnim standardima kao što su H.264 i H.265. Prema testovima koje je provela kompanija Facebook (Meta), AV1 može postići do 50% bolju stopu kompresije podataka.

Google Tensor G4 uočen na benchmark testiranju

Ovo znači da će video zapisi visoke razlučivosti, poput 4K 60 FPS snimaka, zauzimati manje prostora na uređaju, čineći ih učinkovitijima za pohranu i dijeljenje.

1 48

Mishaal Rahman, poznat po svojim dubokim analizama Android tehnologija, otkrio je podršku za hardverski ubrzano AV1 kodiranje proučavajući kod Google Pixel G3 SoC-a.

Samsung Galaxy Z Fold 6 donosi tanji okvir od Titana i Snapdragon 8 Gen 3 čip

Ranija curenja informacija sugerirala su podršku za AV1 kodiranje pri 4K 30 FPS, međutim, Google je ažurirao koder neposredno prije lansiranja, omogućavajući podršku za 4K 60 FPS.

2 15

Unatoč impresivnim tehničkim karakteristikama, Googleovi uređaji s Tensor G3 SoC-om zasad ne mogu iskoristiti prednosti hardverski ubrzanog AV1 kodiranja.

Iznenađenje u top 5 brendova mobitela u EU

Glavni razlog leži u problemima s kompatibilnošću, budući da je H.264 i dalje najrasprostranjeniji koder na tržištu. No, s obzirom na potencijal koji Tensor G3 donosi, nije isključeno da će se u budućnosti razviti aplikacije i platforme koje će iskoristiti ovu tehnologiju na pun potencijal.

Android 15 – pogled na Developer Preview, Beta dolazi u travnju

Uz sve navedeno, Google Tensor G3 označava značajan korak naprijed u tehnološkom razvoju pametnih telefona. Njegova podrška za hardverski ubrzano AV1 kodiranje postavlja standarde u kvaliteti videozapisa na mobilnim uređajima i otvara vrata novim inovacijama u području multimedije.

Razvoj Dynamic Island značajke prije finalog dolaska na iPhone

Budućnost mobilnih uređaja nikada nije izgledala svjetlije, a Google Tensor G3 je samo jedan od mnogih primjera kako tehnologija neprestano evoluira kako bi korisnicima pružila najbolje moguće iskustvo.

Najčitanije