Banner
2

Foto dvoboj: Samsung GS5 vs LG G3

Koji Android telefon ima najbolju kameru? Usporedili smo dva vrhunska telefona s najboljim kamerama koje se trenutno nude. Koji je bolji po danu, LG G3 ili Samsung Galaxy S5?

Prošle godine je LG G2 ugodno iznenadio kvalitetom kamere, koja je imala prosječan senzor (veličine 1/3.06″, 13 MP) ali izvrsnu optiku te optičku stabilizaciju slike i videa. Nasljednik, LG G3, je zadržao senzor ali optika bi sada trebala biti još bolja.

Njemu smo suprotstavili Samsung Galaxy S5, koji ima veći senzor (1/2.6″, 16 MP, ISOCELL tehnologiju za bolje hvatanje svjetla) ali nije opremljen optičkom stabilizacijom slike.

Zašto smo usporedili samo ta dva telefona? Sony Z2 je ispao iz konkurencije najboljeg zbog problematičnog balansa bijele (to je mučilo i Z1 – šteta što to nisu ispravili). Naime, slike često snažno vuku na žuto, posebice kad ima manje svjetla, dok su po danu u pravilu OK, ali ipak kvalitetom nisu u samom vrhu.

HTC One M8 nije niti bio u konkurenciji za najbolju Android kameru (slabih 4 MP + izostanak optičke stabilizacije s originalnog HTC One u korist dva objektiva. Hmmm….).

Kinezi napreduju, no još se ne mogu mjeriti s premium proizvođačima. Nokia? Finci su poznati po izvrsnim kamerama, Nokia 1020 i dalje ima najbolju kameru koju smo vidjeli u telefonu, ali WP8 odbija kupce.

Slijede osnovni pojmovi fotografiranja u okviru, ako ste upoznati s njima slobodno preskočite tehnikalije…

[stextbox id=”info”]

Veličina senzora
Malo tehnikalija je neizbježno, pa objasnimo prvo senzore. U pravilu, veći senzor hvata više svjetla i daje bolju sliku. Veličina senzora se definira njegiovom dijagonalom. Najveći se koriste u FullFrame SLR fotoaparatima, njihova dijagonala je 1/1″, dakle 25.4″. Samsung Galaxy S5 ima senzor dijagonale 1/2.6″, znači 9.77 mm dok LG G3 ima senzor 1/3.06″, 8.3 mm. Najveći senzor koristi spomenuta Nokia 1020, 1/1.5″, 16.9 mm. Zašto svi nemaju velike senzore? Veći senzor treba i veću optiku, koja zauzima bitno više mjesta.

Broj piksela
Više je bolje, ali ne uvijek. Više piksela znači da ćete fotografiju moći bolje izrezivati, tj. kadrirati. No, ako nagurate previše piksela na mali senzor slika će biti šumovita i niže kvalitete. To je, pored optike, razlog zašto nekoliko godina stariji SLR fotoaparati, s recimo 10 MP, imaju bitno bolju kvalitetu fotografija od smartphonea s 16 ili 20 MP, posebice u uvjetima manje osvijetljenosti.

ISO vrijednosti
Svaki senzor može mijenjati osjetljivost na svjetlo; kad je manje svjetla, pojačava se osjetljivost i/ili produljuje ekspozicija. Najbolja kvaliteta slike dobiva se uz mnogo svjetla (sunčan dan), kad je osjetljivost najniža. Mjera osjetljivosti je ISO, a ISO100 je optimum za snimanje po suncu. Uđete li u sjenu, ili u kuću (iako ste po danu) slike s ISO 100 će biti tamne, pa se pojačava osjetljivost na ISO200, ISO400 itd. Negativna nuspojava: rast šuma koji kvari kvalitetu fotografija. Senzori na smartphoneima najbolje rade s ISO100 do ISO200, no to se najčešće automatski podešava. SLR fotoaparati nemaju problema sa šumom do ISO1600, bolji i više.

Ekspozicija
Ukratko: vrijeme izlaganja senzora svjetlosti, tj. slici koju slikamo. Uvijek je bolje da je što kraća, jer dulja ekspozicija muti sliku u pokretu. Mjeri se u sekundama, tj. njenim dijelovima npr. 1/4000 s. Ako je slika previše eksponirana u odnosu na osjetljivost senzora, otvor blende i svjetlosnim uvjetima, slika će biti “spaljena”. U suprotnom, bit će pretamna.

Otvor blende
Pojednostavljeno, to je propusnost objektiva ili leće. Što je manji broj znači da je svjetlosni bolji objektiv. Idealno, bio bi to F1 (100% propušteno svjetlo), telefoni imaju F2 (izvrsno) do F3 (slabo) blende.

Optička stabilizacija slike
Naše ruke drhte što muti sliku, posebice kod duljih ekspozicija. Optička stabilizacija slike ima titrajuću leću (ili senzor) koji poništavaju drhtanje naših ruku. To znači da će telefon s optičkom stabilizacijom slike imati veći postotak oštrih fotografija, i da će imati prednost kod slikanja u tamnijim uvjetima.

Balans bijele
Muče vas nerealne boje? Krivac je loš balans bijele, što se svakome povremeno događa, posebice na automatskim postavkama. Naravno, idealna fotografija mora izgledati kao i u stvarnosti, bez otklona u nijansama boja.

[/stextbox]

Ok, krenimo s testnim fotografijama. Slikane su u isto vrijeme i s istog mjesta, po sunčanom danu na otoku Krku, s automatskim postavkama fotoaparata LG-a G3 i Samsunga GS5.

Prva fotografija snimljena je u sjeni lokalnog kafića. Originalne fotografije možete skinutiklikom na nazive uređaja. Nažalost, neke su morale biti kompresirane i na 60%, radi limita servera na 2 MB po datoteci, no kvaliteta nije znatno narušena.

Samsung Galaxy S5:

S5 jedan

LG G3:

LG G3 jedan

Na prvi pogled, balans bijele na LG G3 nije ispao idealan, boje su pretople (slika previše vuče na crveno). Samsung ima vjernije boje, što se pokazalo kao pravilo tijekom testiranja, iako je LG G3 daleko od problematičnog.

Ovdje smo uočili veću količinu šuma na LG G3, što se pokazalo kao pravilo kod svih fotografija. Pohvale Samsungu, ovo je velik napredak u odnosu na Galaxy S4, dok je LG G3 gotovo identičan prethodniku, LG G2.

Samsung GS5  detalj:

S5 1_1

LG G3 detalj:

LG G3 1_1

S druge strane, LG G3 ima u nekim dijelovima fotografije bolju oštrinu, što je zasluga optičke stabilizacije i manje agresivnog procesiranja. Ipak, to je vidljivo samo kod promatranja slike na 100% veličine, ako ispisujete fotografije u uobičajenim veličinama te razlike nisu uočljive. Prva runda odlazi Samsungu.

Druga fotografija odabrana je zbog mnogo kroma (ok, i zato jer volim Harleya :-)), koji u sjeni fino pokazuje razliku u dinamičkom rasponu. Dobar dinamički raspon znači da će fotografije biti detaljne i u tamnim i u svijetlim dijelovima.

Samsung Galaxy S5:

S5 dva

 

LG G3:

LG G3 dva

LG G3 je i ovdje snimio nijansu pretoplu fotografiju, no razlike su male, i ovdje to ne smeta. Uostalom, bilo koji program za korekciju slika to otkloni za par sekundi.

Samsung GS5 detalj:

S5 2_2

LG G3 detalj:

LG G3 2_2

Samsung GS5 ima bolji dinamički raspon, no razina detalja je bolja na LG G3, iako ima manje piksela (13 MP vs 16 MP). To se posebno vidi na detaljima sjedala i asfalta u pozadini. Također, vidljivo je agresivno procesuiranje kod Samsunga (nazubljena rebra).

Zbog toga nam se više dopada fotografija s LG-a ako idemo na ispis, no ako smanjite fotografiju i objavite je na Facebooku ili sličnom servisu, GS5 fotka će izgledati bolje. A daleko veći broj ljudi upravo to radi, a ne ispisuje fotografije u maksimalnoj veličini… Stoga, iako LG G3 ima detaljniju fotografiju, rundu dva proglašavamo neriješenom.

Treća fotografija je štand u sjeni, možete ih skinuti OVDJE. LG je toplijih boja, GS5 ima opet vidljivo bolji dinamički raspon.

Samsung Galaxy S5:

S5 tri

 

LG G3:

LG G3 tri

S druge strane, Samsung očito koristi dosta jaki sharpening algoritam, koji kad se fotografija poveća 100% stvara nazubljenost. No, kao i u prethodnom slučaju, Samsungova fotografija će bolje izgledati na monitoru ili na društvenim mrežama.

Samsung GS5 detalj:

S5 3_1

LG G3 detalj:

LG G3 3_1

Treća runda: neriješeno.

 

Četvrta fotografija je snimljena po suncu (originalne veličine skinite OVDJE).

Samsung Galaxy S5:

S5 pet

 

LG G3:

LG G3 pet

LG G3 je snimio nijansu pretoplu fotografiju. Osim toga, Samsung ima bolju razinu detalja – uz mnogo svjetla vidi se razlika 13 MP vs 16 MP, a nestalo je i nazubljenosti na 100% povećanja. S druge strane, GS5 je blago preeksponirao fotografiju.

Samsung GS5 detalj:

S5 5_1

LG G3 detalj:

LG G3 5_1

Četvrta runda: prednost Samsung GS5.

 

Prvi dio dvoboja je završen, za koji dan slijedi drugi dio – u slabim svjetlosnim uvjetima. Pokazalo se da LG u pravilu radi detaljnije fotografije u sjeni (ali uz mnogo svjetla), no Samsung ima bolji dinamički raspon (izvrstan mu je HDR!), ima manje šuma, bolji balans bijele a po suncu ima i prednost u oštrini. Sve navedeno daje bolje fotografije kad ih pregledavate na monitoru, dižete na web stranice ili objavljujete na socijalnima mrežama.

Naime, u tim slučajevima se slika smanjuje (za usporedbu, FullHD monitor prikazuje manje od 2 milijuna piksela, 12.5% od onoga što snimi Samsung Galaxy S5, a slika za Preporucamo.com koja je širine 800 prikazuje samo 3% snimljene fotografije!)

S druge strane, LG G3 zahvaljujući optičkoj stabilizaciji ima veći postotak oštrih fotografija. Kod Samsunga je dobra praksa slikati više fotografija istog kadra. Na taj način zaobilazite moguću zamućenost zbog izostanka optičke stabilizacije.

Zbog svega navedenog, prvi dio foto dvoboja dobiva Samsung Galaxy S5.

 

 

Najčitanije