huawei
tekst3naslovna

ChatGPT pred prijetnjom od strane Google-a

Dok OpenAI bilježi vrhunske rezultate sa svojim ChatGPT, čini se kako se u pozadini "priprema nešto veliko".

Sve internetske platforme bruje o vijesti da CEO ChatGPT-a zarađuje nevjerojatnih 80 milijuna dolara mjesečno. Ovime je tvrtka OpenAI, koja stoji iza usluge ChatGPT, pokazala koliko je profitabilna.

Sony Xperia 5 V – kompaktni flagship

Međutim, kako to obično biva, nije sve tako jednostavno i ružičasto kako se čini na prvi pogled. Počele su se širiti glasine da bi ChatGPT mogao biti suočen s ozbiljnom konkurencijom u obliku Googleovog novog AI rješenja, koje ovoga puta nije Bard. Radi se o nečemu mnogo većem i potencijalno opasnijem od Barda.

iPhone 15 Pro modeli donose boju: sivu u raznim nijansama [foto]

Tijekom vikenda, istraživači Dylan Patel i Daniel Nishball, koji zajedno vode blog o poluvodičima pod nazivom SemiAnalysis, objavili su kontroverznu objavu u kojoj tvrde da će Googleov tajnoviti nadolazeći AI model, poznat kao Gemini, uskoro nadmašiti OpenAI-jev GPT-4.

TEKST3SL1

Prema njihovom blogu nazvanom “Google Gemini prelazi GPT-4 za 5X, GPU-ovi gube na važnosti”, Googleova impresivna infrastruktura naprednih GPU-ova daje im prednost nad Silicon Valleyem i njihovom najnovijom iteracijom GPT-4.

Galaxy Z serija obara rekorde prodaje

Međutim, pitanje koje se nameće jest je li više računalne snage doista jednak boljem AI modelu. To je fascinantno pitanje koje je potaknulo intenzivne rasprave na internetu. Svi se pitaju može li se moćna infrastruktura kompenzirati za kvalitetu AI modela.

tekst2sl1 1

No, ono što je privuklo najviše pozornosti jest izjava izvršnog direktora OpenAI-a, Sama Altmana, koji je u ponedjeljak na X-formerly-Twitteru ironično komentirao analizu istraživača.

ChatGPT dobiva nove značajke i “prečace” za lakšu interakciju s korisnikom

“Nevjerojatni Google natjerao je tog tipa iz SemiAnalysisa da objavi njihovu internu tablicu marketinga/zapošljavanja”, napisao je Altman u objavi, referirajući se na infrastrukturnu tablicu uključenu u blog.

tekst3naslovna 1

Njegov potpis na tu poruku bio je jednostavan “lol”. Očito je da Altman ne pridaje veliku težinu tvrdnjama o nadmoćnosti Googlea nad GPT-4.

ChatGPT dolazi na Android

No, ostaje pitanje je li OpenAI-jeva nebriga opravdana ili bi trebali ozbiljno razmisliti o konkurenciji koja dolazi iz Googlea. ChatGPT kontinuirano unaprjeđuje svoje mogućnosti i načine korištenja, ali hoće li to biti dovoljno da ostane “broj jedan” ili će ga konkurencija (bez obzira na Google) jednostavno nadmašiti preko noći? To je pitanje koje se nameće u svijetu umjetne inteligencije i tehnološke konkurencije.

tekst3sl1 1

S jedne strane, ChatGPT ima ogroman broj korisnika i duboko ukorijenjen položaj na tržištu. S druge strane, Google je poznat po svojoj sposobnosti da brzo inovira i skalira svoje proizvode. Mogli bismo svjedočiti zanimljivom nadmetanju u godinama koje dolaze.

ChatGPT postepeno gubi popularnost – što je tome razlog?

U svakom slučaju, jedno je sigurno – tržište umjetne inteligencije je dinamično i nepredvidivo, a korisnici će biti ti koji će najviše profitirati od ovih natjecanja, jer će ih potaknuti da razvijaju sve bolje i naprednije AI modele.

tekst3sl4

Ostaje nam samo pratiti kako će se ova priča dalje razvijati i hoće li ChatGPT i dalje dominirati ili će se suočiti s ozbiljnom konkurencijom, možda čak i od Googleovog Gemini modela.

Najčitanije