Banner
Blind test 4

Rezultati blind testa kamera – Huawei P9, Samsung S7 edge, Sony X, HTC 10

Šampion fotografije na mobitelu je Samsungu Galaxy S7 edge, koji je pobijedio na dva usporedna blind testa. No, stižu novi izazivači – usporedili smo ga sa HTC 10, Huaweiem P9 te Sonyem Xperia X. Može li Samsung S7 edge zadržati titulu mobitela s najboljom kamerom…?

UPDATE: objavili smo čija je koja fotografija, zajedno s komentarima.

Kakvi su izazivači? Respektabilni, krenimo redom:

Blind test 2_2

HTC 10

Ako ste, nestrpljivi kakvi svi jesmo, pročitali prve recenzije HTC-a 10 i  ostali razočarani dobrom, ali ne i vrhunskom kamerom trebate znati da te recenzije nisu više relevantne. HTC je nadogradio desetku s novim softverom koji poboljšava kvalitetu fotografija.

htc 10 kamera

Je li to vidljivo? Jest. Low light fotografije imaju više kontrasta, boje i oštrine, te manje blooma oko izvora svjetlosti. Hoće li to biti dovoljno za preuzimanje titule najbolje kamere na mobitelu? Vidjet ćemo, hardverske predispozicije postoje. HTC 10 ima veći i bolji senzor od Samsunga S7, no i nešto manji otvor blende.

Huawei P9

Dvije stražnje kamere koje potpisuje Leica rade na do sada neviđen način: jedna snima crno bijele fotografije, druga u boji, konačan rezultat je jedna fotka. Koja bi trebala postavljati standarde, Huawei P9 se hvali da na taj način senzori dobivaju do 300% više svjetla nego da se radi o jednoj, običnoj kameri.

Huawei P9 recenzija - kamere

No, neke stvari ne idu u prilog atraktivnom P9 – relativno malen senzor, prilično taman (F2.2) otvor blende, izostanak optičke stabilizacije. Bit će zanimljivo…

Sony Xperia X

Tablica sa specifikacijama nas je ostavila ravnodušnom, je li ovo reciklirana kamera sa Z5…? Uostalom Sony Xperia X nije flagship, to je visoka srednja klasa. Nismo mnogo očekivali, ali smo dobili – Sony Xperia X radi bitno bolje fotografije od Sony Xperia Z5 obitelji, a to je jako ugodno iznenađenje. Nova Sony Xperia X će fino oznojiti favorite…

Krenimo s fotograifjama. Već znate kako to ide, zar ne? Pogledajte koja fotografija vam najbolje izgleda. S obzirom da nam galerija nije full screen na mobitelu, s kojeg nas prati više od 50% čitatelja, fotografije stavljamo na 840 px za puni kadar i 100% isječak (crop). Dakle, za precizan dojam preporučamo pregledavanje na monitoru (ili tabletu).

Kuhinja, jako malo svjetla

[socialpoll id=”2362572″]

Oho! HTC 10 je namazao konkurenciju u uvjetima lošeg osvjetljenja. Prisjetimo se, Samsung S7 je do sada bio nedodirljiv upravo u takvim uvjetima, gdje je suvereno pobijedio LG G5, LG V10, Sony Z5 Premium… HTC 10 je uvjerljiv pobjednik i kod ocjene cijelog kadra, ali i kod 100% uvećanja. Pomalo nevjerojatno, posebice kad pogledamo da HTC koristi ISO 2500, S7 ISO 1250, dakle po tome bi S7 trebao odnijeti pobjedu. Raduje veliki napredak kamere kod Sony X serije, dok je P9 ovdje na zadnjem mejstu.

slijedi 100% uvećanje:

[socialpoll id=”2362573″]

Kafići, dan, mnogo svjetla

[socialpoll id=”2362574″]

Puni kadar vam se podjednako svidio na S7 i P9, slijedi HTC 10 i Sony X. Tu odlučuju nijanse, prvenstveno balans bijele. Ono što niste mogli vidjeti jest ekspozicija – što je kraća, to bolje jer će brzi kadrovi biti oštri. Najbrži je HTC 10, slijedi S7, dok su X i P9 bili dvostruko sporiji. Kod 100% uvećanja najviše vam se sviđa S7 s najvećim sharpeningom, dok su ostala tri mobitela tu negdje. Realno, svi su jako dobri po danu.

slijedi 100% uvećanje:

[socialpoll id=”2362575″]

Kafić, unutrašnjost, slabije osvjetljenje

[socialpoll id=”2362577″]

Unutrašnjost kafića znači da će mobiteli posegnuti za ISO 250 – 500 osjetljivošću i na punom kadru vam se najviše svidio S7, zbog naglašenog kontrasta i boja. Na 100% uvećanju S7 profitira od oštrog fokusa i malo šuma. 

slijedi 100% uvećanje:

[socialpoll id=”2362578″]

Isti uvjeti – kafić, unutrašnjost, slabije osvjetljenje

[socialpoll id=”2362579″]

Samsung S7 edge je ovdje također snimio najatraktivniju fotografiju. Ne nužno i najbolju: skinite cijelu fotografiju, vidjet ćete da je HTC 10 fokusirao na drugom dijelu fotografije što ga je koštalo bodova na 100% cropu. Ostali mobiteli su odradili korektan posao, bez neke velike razlike. 

slijedi 100% uvećanje:

[socialpoll id=”2362580″] 

[socialpoll id=”2362582″]

S7 ponovno profitira od naglašenih boja i kontrasta na cijelom kadru, no na 100% uvećanju HTC 10 je ispao značajno bolji, usprkos višoj ISO osjetljivosti. 

[socialpoll id=”2362661″]

Zaključak: HTC 10 je uspio, njegova kamera je vrhunska i sasvim usporediva s dosadašnjim kraljem, Samsungom S7. Zanimljivo jest da je HTC 10 pobijedio u uvjetima jako lošeg osvjetljenja – svaka čast.

S druge strane, Samsung je tradicionalno jak kod fotografiranja u unutrašnjosti, a često kritizirano pretjerano izoštravanje vam se sviđa. Slažemo se, u većini slučajeva poboljšava dojam detalja kod 100% uvećanja fotografija, tek ponekad smeta.

Treba napomenuti da je HTC 10 testiran s nadograđenom kamerom (prije je bio slabiji od S7 u svim uvjetima) te da je najavljeno daljnje poboljšanje performansi iste  budućim nadogradnjama.

Sony Xperia X ima iznenađujuće dobru kameru, bolju od Z5 serije. No, njenih 23 MP ne donosi prednost u detaljima, zbog optike (koja više udaljava kadar, pa ga morate više zumirati i na kraju ste tu negdje kao na drugim 12 MP kamerama…). Raduju manja izobličenja po rubovima (glavni nedostatak kamere na Z5 obitelji). Da je tu veći otvor blende od F2.0, te OIS Sony Xperia X bi bila u samom vrhu…

Dvije kamere na Huaweiu P9 su se pokazale jako dobre u uvjetima s dovoljno svjetla, no uz manje svjetla, marketingu usprkos, drugi mogu snimiti bolje fotografije. Glavni krivac? Vjerojatno tamni objektivi, F2.2 će uvijek imati problema protiv F1.7 ili F1.8, a nema niti OIS da pripomogne…

Najčitanije