huawei
ff 3

Apple prestigao Samsung i preuzeo tron

Samsung je izgubio, Apple je novi kralj prodaje pametnih telefona - ako se gleda prošla 2023. godina!

U posljednjem desetljeću Samsung je bio neprikosnoveni lider u prodaji pametnih telefona, no 2023. godina označava prekretnicu jer je Apple preuzeo krunu, prema izvješćima analitičkih kuća Canalys i IDC-a.

Započnite novu eru AI pametnih telefona sa Samsung Galaxy S24 serijom

Prema najnovijem izvješću IDC-a, Apple je u 2023. godini isporučio impresivnih 234,6 milijuna pametnih telefona, stvarajući tržišni udio od 20,1%. S druge strane, Samsung se morao zadovoljiti drugim mjestom s 226,6 milijuna isporuka i tržišnim udjelom od 19,4%. Ovaj pomak u hijerarhiji označava prvi put da Samsung nije na vrhu ljestvice od 2010. godine.

naslovna 2

Osim Applea i Samsunga, ostali veliki igrači u industriji također su zabilježili značajne brojke. Xiaomi se pozicionirao na trećem mjestu s 145,9 milijuna isporučenih jedinica i tržišnim udjelom od 12,5%, dok su se Oppo, s 103,1 milijun isporučenih jedinica i 8,8% tržišnim udjelom, te Transsion s 94,9 milijuna isporučenih jedinica i 8,1% udjela, nalazili na četvrtom i petom mjestu.

Samsung Galaxy S24 Ultra postavlja nove standarde izdržljivosti i jasnoće prikaza uz Corning® Gorilla® Armor

Usporedba s prethodnom godinom pokazuje značajne promjene u dinamici tržišta. Isporuke Applea porasle su za 3,7%, dok je Transsion, tvrtka koja posjeduje brendove Tecno i Infinix, ostvarila impresivan rast od 30,8%.

2 13

S druge strane, Samsung je doživio pad od 13,6%, Xiaomijeva isporuka smanjila se za 4,7%, a Oppo je zabilježio pad od 9,9%. Ukupno gledano, tržište pametnih telefona smanjilo se za 3,2% u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom.

Samsung Galaxy A35 – još jedan predstavnik kvalitete za šaku love

U četvrtom kvartalu 2023., Apple je zadržao svoj impresivan zamah s 80,5 milijuna isporuka, osiguravši si tržišni udio od 24,7%. Samsung se nalazi na drugom mjestu s 53 milijuna isporuka i 16,3% tržišnog udjela, dok Xiaomi zauzima treće mjesto s 40,7 milijuna isporuka i 12,5% tržišnog udjela.

tekst1sl1 13

Transsion se ponovno ističe kao četvrti, sa 28,2 milijuna isporuka i 8,6% tržišnog udjela, dok je vivo s 24,1 milijuna isporuka i 7,5% tržišnog udjela peti na ljestvici.

Samsung testira One UI 6.1 za Galaxy S i Galaxy Z modele

Unatoč općem padu tržišta od 3,2%, četvrti kvartal 2023. bilježi rast od 8,5% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Ovi podaci sugeriraju da je industrija pametnih telefona i dalje vitalna, s potencijalom za daljnji razvoj.

4 1

Što se tiče pojedinačnih performansi brendova, Appleova stabilnost i inovacije iz godine u godinu čine ga ključnim igračem na tržištu pametnih telefona.

iPhone 16 i 16 Plus dobivaju 8GB RAM-a i Wi-Fi 6E

Njihov blagi rast od 3,7% ukazuje na vjernost korisnika i uspješnost strategije. S druge strane, Samsung je suočen s izazovima, bilježeći pad od 13,6%, što sugerira potrebu za revitalizacijom strategije kako bi povratio svoj nekadašnji sjaj.

bb

Zanimljivo je napomenuti da Transsion, vlasnik brendova Tecno i Infinix, ostvaruje značajan rast od 30,8%. Ovaj podatak ukazuje na rastući utjecaj azijskih brendova na globalnom tržištu pametnih telefona.

iPhone trikovi koje morate znati – pojednostavit će vam svakodnevno korištenje

Predaja krune s Samsuga na Apple,  označava značajan trenutak u svijetu pametnih telefona. Dok se Apple čini neprikosnovenim liderom, izazovi pred ostalim konkurentima ukazuju na dinamičnost i nepredvidivost tržišta. Slijedeći koraci velikih brendova bit će od ključne važnosti za oblikovanje budućnosti industrije pametnih telefona.

Najčitanije