Banner
Apple iPhone 6s i 6s plus 91

iPhone 6s vs 6s Plus recenzija

Posljednja 4 tjedna sam uspoređivala iPhone 6s vs 6s Plus modele, ali to je radio i Saša. Tako u recenziji opet možete pročitati  muško i žensko mišljenje.   Ne kaže se uzalud: “Muškarci su s Marsa, žene su s Venere”.  Imamo različita zapažanja. Uglavnom mi cure vidimo ono što dečki nikad ne vide 😉  Dobro, dobro, znam, ne volite duge uvode. Zato krećemo odmah s recenzijom. Ne trebate vezati pojaseve 🙂 

 iPhone 6s vs 6s Plus osnovna specifikacija

Dizajn, ergonomija, kvaliteta

iPhone 6s i 6s Plus imaju reciklirani dizajn prethodnika što uključuje zaobljene bridove, plastične trake na poleđini za neometani rad radio signala antena. Modeli su gotovo su besprijekorno izrađenih kučišta od aluminijske zrakoplovne legure serije 7000. Odlikuje je dobra izdržljivost na mehaničke utjecaje i izvrsna korozivna zaštita.

20151110_153114

Zašto kažem “gotovo”? Dojam kvari leća kamere uzdignuta od površine stražnje strane. Iako samo 1 mm izbočena, ali opet dovoljno da je uočljiva. U blizini kamerice je dual LED bljeskalica i nešto niže Apple logo.

Na lijevom boku su tipke kontrole glasnoće i za postavljanje uređaja u tihi način rada. Sviđa mi se što su teksturom glađe od ostatka bočnog ruba.

20151110_153039

Tipka za uključivanje/isključivanje je pri vrhu desnog boka. Kod iPhone 6s Plus će te morati istegnuti prste za dohvat iste. Ulaz za MicroSIM karticu je nešto niže. Otvara se „iglicom“. Standardno. Nema iznenađenja ili komplikacija za umetanje/vađenje kartice.

Apple iPhone 6s i 6s plus 91

Dno uređaja ima s lijeva na desno: audio ulaz, lightning priključak i zvučnik. Potonji daje dobar zvuk ali ništa posebno. Stavljanje zvučnika na prednjicu imalo bi više smisla zbog manje mogućnosti blokiranja širenja zvuka u prostor.

Apple iPhone 6s i 6s plus 51

Nova ‘S’ serija ima nešto veću masu u odnosu na prethodnu generaciju. Međutim nećete opteretit kralježnicu prilikom nošenja 😀 Manji model uklapa su vrhunski u dlan dok 6s Plus ipak manje.

Apple iPhone 6s i 6s plus 71

No to ne znači ako ga nećete moć komotno koristiti jednom rukom, da nije ergonomski dobro oblikovan.

Saša: Isti izgled, različiti materijali – iako na prvi pogled ne zvuči neka razlika između aluminjske legure 6000 (iPhone 6) i 7000 (iPhone 6s/Plus) potonja je 2.5 puta čvršča. U prijevodu, kućište šestice bez stakla se trajno deformira pod pritiskom od 30 kg, dok 6s i 6s Plus izdrži do 80 kg. To je velika razlika, složit ćete se.

A velika je razlika i u dimenzijama. Manji 6s mi se jako dopada, Sanji je bolji 6S Plus. No, meni ne leži dobro u ruci, ima loš omjer veličine zaslona i kućišta a povrh svega iOS ne zna iskoristiti veći zaslon – sve je isto, samo povećano. To je kao da BMW1, koji je krasan auto, povećate na dimenzije sedmice. Tada to više nije krasan auto 🙂

Prednjica i zasloni iphone 6s vs iPhone 6s Plus

Prednjom stranom uređaja dominiraju ekrani blago zaobljenog (2.5D) stakla za stvaranje iluzije bližeg prikaza. Urez slušalice, prednja kamera i mali senzor jasno su vidljivi iznad zaslona. Ispod su tipična Home tipka s Touch ID senzorom nove generacije. Puno je agilnija u odnosu na prvobitno rješenje.

Koliko? Toliko da nećete imati vremena pročitati obavijesti na zaslonu 😉 Samo, postavlja se pitanje koliko je ova brzina doista potrebna. Odgovor na pitanje ostavljam vama.

20151110_152946

iPhone 6S ima LCD LTPS TFT zaslon širine 5,85 cm, 10, 41 cm visine i dijagonale 11,94 cm. Pokriva 65,82 % prednjice. Rezolucije je 750 x 1334 piksela i oštrine 326 piksela po inču. To je najbolji 720p zaslon u ovom trenutku.

Apple iPhone 6s i 6s plus 22

Kod iPhone 6s Plus je zaslon dimenzija 6,85 x 12,18 cm, dijagonale 13,97 cm. Rezolucije je 1080 x 1920 piksela, gustoće 401 piksel po inču. Za razliku od manjeg modela, zaslon nije najbolji koji sam imala priliku isprobati. Ali većih zamjerki nemam osim što pokriva samo 61,86 % prednje strane.

20151113_114311

Apple se potrudio u modele ugraditi prilagođeno zaštitno staklo proizvedeno postupkom višestruke ionske izmjene za bolju otpornost na udarce i grebanje.

Zasloni imaju oleophobic premaz, maksimalnu svjetlinu 500 cd/m2 što je uglavnom dostatno za vidljivost prikaza na direktnom suncu, fantastične kutove gledanja bez promijene u osvjetljenju ili bojama i vrlo točnu reprodukciju boja. Također su omjeri kontrasta 1:1400 / 1:1300 sasvim u redu za IPS panele. Preciznost dodira i odziv su izvrsni. Prst gore.

Saša: Manji model ima izvrstan zaslon, veći vrlo dobar. Osim standardno vjernih boja i dobrog kontrasta, impresionira vidljivi kut posebice na manjem modelu. Da, oba koriste IPS, a IPS koristi i svekolika konkurencija. No IPS panela ima veliki broj vrsta i kvalitativnih klasa, i razlike među njima su vidljive. iPhone 6s imabolji kut gledanja od Sony Z5 Compacta (koji pak može prikazati širi spektar boja) i Sonya Z5.

3D Touch

Jedan od glavnih aduta  za kupnju novih modela je 3D Touch tehnologija. To je dodatni sloj senzora tlaka ispod LCD-a,  koji po pritisku prsta na zaslon mjere suptilne promjene u udaljenosti između površine stakla i pozadinskog sloja. Sukladno promjenama u kombinaciji podataka dobivenih od brzinomjera, pokreću se određene akcije. Princip rada podsjetio me na BlackBerry Storm iz 2008. godine sa sličnim rješenjem.

3D Touch tehnologija prepoznaje normalan, brz i snažan (dugotrajni) pritisak na zaslonu. Uz malo jači pritisak na ikone aplikacija popračen tihim ali izraženim mikrovibracijama (haptic), direktno se  pristupa izborniku s prečacima unutar aplikacija.

Saša: 3D Touch je dobra novotarija. Najlakše ga je opisati kao desnu tipku miša – onu koju, nota bene, Apple nema i dan danas – što olakšava i ubrzava rad. Bit će još bolje kad stigne veći broj kompatibilnih aplikacija. Prilično sam siguran da će sljedeće godine to biti velika novost i na Android mobitelima…

Na primjer, u Twitteru možete započeti pisati novu poruku, pogledati pristigle „cvrkute“ bez potrebe da prvo pokrenete aplikaciju, uđete u izbornik i tek tada odaberete željenu akciju. Za iMessage možete odgovoriti na jednu od tri posljednje poruke. Također možete rabiti jači pritisak za brzinski pregleda sadržaja poruke. Osobno mi je to praktično tražim li neku osnovnu informaciju iz određene poruku e-pošte. Imajte na umu da nemaju sve aplikacije podršku jakog dodira. Za one koje nemaju, 3D Touch samo šalju dvije rafalne vibracije 😀

Trebalo mi je 5-6 dana navikavanja na novu tehnologiju do faze automatizma upotrebe.

Performanse

Naši modeli imaju 64 bitne A9 čipsete oznake N71mAP što znači da je proizvođač tajvanski TSMC. Nije Samsung.  Ima li razlike među čipovima? Da, dijelom ima. Iako su oba proizvedena FinFET procesom, TSMC je na 16 nm dok Samsung na 14 nm. Također razlike su u fizičkoj veličini što je vjerojatno posljedica razlika u veličini tranzistora. Ali prema Appleu, čipovi su funkcionalno identični i navedene različitosti ne bi trebale utjecati na iskustvo potrošača na bilo koji način.

No, neka su provedena mjerila ukazala da razlika postoji  u potrošnji energije u korist TSCM čipa.  Mislim da bi  to moglo bit realno.  Naime,  u pametnim telefonima postoji čip za finu kontrolu upravljanja energijom IC (PMIC). Kontrolira napone napajanja procesora u različitim radnim uvjetima. Ako su zahtjevi obrade na procesor laganiji dolazi do smanjenja napona u cilju štednje energije. Ako je Samsung  povisio parametre napajanja u konačnici čip crpi malo više energije.  Koliko se te eventualna razlika u potrošnji energije stvarno odražava na svakodnevno korisničko iskustvo,  teško je točno utvrditi. Nije svejedno igraju li se igrice ili čita tekst jer su zahtjevi na procesor su sasvim drugačiji u smislu potrebne snage.  Upravo zbog tih različitosti  navika i potreba upotrebe uređaja stvarni učinak na potrošnju energije je  teško mjerljiv.

SoC naših aktera APL1022 SoC  iz TMSC-a ima dvije ARMv8-A Twister procesorske jezgre takta 1,84 GHz. Rade u kombinaciju PowerVR GT7600 grafičkog procesora sa šest jezgri i 2 GB SDRAM LPDDR4 radne memorije.  Ove godine Apple je ponudio modele s tri kapaciteta NAND Flash memorije: 16/ 64/ 128 GB s integriranim memorijskim kontrolerom.  Naši modeli imaju 64 GB podatkovne memorije. Korisnički je dostupno 56,93 GB.  Interna memorija temelji se na NVMe standardu koji je omogućio znatno povećanje brzine komunikacije između procesora, aplikacija i operativnog sustava. Nešto slično je napravio Qualcomm na svom Snapdragon 820.

Saša: Apple 6S koristi, pazite sad, DVOJEZGRENI čipset. To zvuči kao klasa Samsunga Galaxy S2. No, oprez, ovaj čipset je ozbiljno brz. Dvije velike i moćne CPU jezgre su bolje od hrpe malih i sporijih (na octa core čipsetima) a uz to je i PowerVR grafika rekordno brza. Da, benchmarki će preferirati višejezgrene čipsete no u praksi, iPhone je brži. Palac gore za A9 čipset!

Ima još jedna zanimljivosti vezana uz elektroniku ispod poklopca. Pedometar je dio SPC -a dok je prije bio poseban čip. To je dodatno poboljšanje za uštedu energije.

Odmaknemo li se od čistih tehnikalija, u svakidašnjem radu učitavanje aplikacija je vrlo brzo, nema popularne igre koju ne biste mogli glatko odigrati ali multitasking ima ograničenja uz otvoren velik broje aplikacija. Što je pokazala sintetika ili  benchmark testovi slijedi :

Bluetooth, GPS i WiFi rade upravo kako i treba. Nisam imala problema s povezivanjima bilo koje vrste. WiFi Assist istog trena se prebacuje na podarkovu mrežu operatora niste li u dosegu hotspota. Kvaliteta NFC modula ostala mi je nepoznata. Radi samo s Apple uslugom plaćanja.

Baterija

Ove je godine Apple smanjio fizičku veličinu baterije u modelima što je rezultiralo smanjenim kapacitetom: iPhone 6s =6,55 Wh /1715 mAh i iPhone 6S plus = 2750 mAh. Tijekom perioda testiranja iznenadilo me što su 6s i 6s Plus gotovo uvijek na kraju radnog dana pokazivali istu količinu utrošne energije. Vjerojatno je razlog sam iOS 9 sa malo agresivnijm upravljanjem potrošnje energije, ekonomičniji A9 procesor i štedljivi antenski sustav.

Za vaš orijentir, sat vremena igranja smanjuje kapacitet baterije oko 25 %, YouTube video pregled nekih 12% na 4G mreži dok tijekom noći izgubi se 4% energije za 7- 8 sati. Rezultat testa loop reprodukcije videa na 100 % svjetla zaslona i WiFi mreži prazni kapacitet baterije za 5 pet i 26 minuta u iPhone 6s modelu.

Kada kapacitet baterije dosegne ispod 20% uključuje se štedni način rada uređaja.  Modalitet je  poznat iz Android svijeta. Eto, više Apple ne zaostaje po tom pitanju.

Sve u svemu, baterije su primjerene. Od jutra do odlaska na spavanje ne morate petljati s punjačem. Punjenje iPhone 6s traje do tri sata dok iPhone 6s Plus tri i pol sata.

Telefonija

Sučelje za telefoniju nema neke posebnosti osim prosljeđivanja poziva na iPad. Na prijem i stabilnost 4G signala nemam nikakvih zamjerki. Nikada nije pao na 3G. Testiran je na Vipnet SIM kartici.

Zvuk u slušalici je vrlo ugodan do 50% ukupne glasnoće. Povećanjem raste degradacija. No, to će osjetiti samo oni sa sluhom šišmiša. Spikerfon je odličan. Nema problema da razgovarate u bučnim prostorima. Zvukovi zvona i obavijesti su dovoljno snažni za privlačenje pažnje čak ako nosite “jabučice” u torbici s pola ormara, a što je čest slučaj kod dama.

iOs 9 i aplikacije

Zaključan zaslon u osnovi nudi minimalno sadržaja: sat i prečac na aplikaciju za pokretanje kamere. Ali mogu bit prikazane obavijesti aplikacija kojima ste dali dozvole i nakrcati zaslon u tren oka. Nedostatak je što ih ne možete odbaciti odjednom već svaku zasebno.

Većina informacija se nalazi u centru obavijesti iz kojeg možete obavljati neke jednostavne zadatke. Prelaskom prsta od dna prema vrhu zaslona otvara se Kontrolni centar za brzinsko podešavanje ključnih postavki uređaja (uključivanje Bluetooth/ Wi-Fi modula, reguliranje svjetline, glazbene kontrole itd.). Nažalost ne podržava prilagodbe kao konkurentski sustav.

Saša: Nakon duljeg vremena u ruke sam dobio iPhone. Bio sam vlasnik Apple iPhone 3GS-a, od tada sam na Andoridu. Iako se Apple hvali da više od trećine kupaca iPhonea 6s i 6s Plus dolazi s Android platforme, osobno to ne bih napravio. Previše je sitnica na koje sam se naučio na Androidu, a koje ne nudi iOS. No brzina rada i konzistentnost kontrola u programima je mnogo bolja nego kod Andorida. Veliko otkriće je tipkovnica na manjem modelu. Koristim LG G Flex2, s 5.5″ zaslonom, koji mi je premali za tipkanje – često griješim. Ne i na iPhoneu 6s – tipkovnica je najbolji dio ovog uređaja, brza, s ogromnim tipkama, nepogrešiva 🙂

S lijeve strane na početnom zaslonu sada imamo dodatni zaslon ili kako ga Apple naziva-  Proaktivni zaslon. Prikazuje prečace na kontakte i najčešće korištene aplikacije prethodno otvorene. Multitasking vizualno pokazuje otvorene aplikacije kao niz preklapajućih kartica.

Aplikacije se prikazuju u 6×4 mreži na svakom zaslonu, uz četiri aplikacije po izboru uvijek dostupne na dnu zaslona. Sustav dolazi s hrpom aplikacija, više ili manje korisnih: Zdravlje, Glazba, Centar za igre, Bilješke (podržavaju skice, umetanje fotografija, poveznica…), Spotlight pretraživanje itd.

Google kontakti, Gmail i kalendar se pristojno integriraju s iOS sustavom. Tipkovnica nudi prediktivni unos teksta i zamjenjiva je bilo kojom treće strane.

Dugim pritiskom ili uz pomoć 3D Touch tehnologije na ikonu mrežnog preglednika Safari, otvara se popis mogućnosti upotrebe web preglednika: čitanje, prikaz oznaka, nova privatna kartica ili nova standardna kartica, dok blagim opcija za djeljnje linkova itd.

Siri ima poseban čip za pozvati asistenticu glasom pa čak dok je uređaj isključen. Odazvat će se samo ako govorite engleski jezik i točno odgovoriti na zahtjev samo imate li američki naglaska. Sada može proaktivno prikazati podatke na temelju mjesta gdje se nalazimo ili doba dana. Putem servisa AirDrop možete dijeliti fotografije, videozapise, internetske stranice, lokacije i još štošta s osobama u blizini koje koriste Appleove uređaje.

Foto – video

Prednja kamera ima 5MP senzor koji daje fotografije rezolucije 2591 x 1936  točaka. Najveća promjena u odnosu na iPhone 6 je instaliran  čip za pridruživanje funkcije bljeskalice kameri. U biti se ne pokreće LED bljeskalica već se koristi svjetlo ekrana koje može zasvijetliti tri puta svjetlije nego inače. Usmjereno je prema osobi u kadru. Ova virtualna bljeskalica podešava ton da odgovara svjetlu u okolini.

Primarna kamera s pet elemenata objektiva Sony IMX315 ima BSI 12 MP senzor otvora ƒ / 2.2. Podržana je LED bljeskalicom, hibridnim IR filtrom, automatskim fokusom, fokusom osjetljivim na dodir, prepoznavanjem lica i snimanje fotografija u nizu). Sučelje je osnovno u smislu prilagodbe. Nema već dugo promjena. Aplikacija fotoaparata kako god da je pokrenete otvara se u trenu. Moguće je snimiti panoramske fotografije do 63 MP.

Live fotografije su ideja pokupljena od Nokije i HTC-a. To su zapravo fotografije JPEG formata obogaćene 15fps videom u trajanju od 1,5 sekunde prije nego se zapravo pritisnete okidač. U Galeriji se pokazuju neovisno.

Pri dnevnom svjetlu kvaliteta snimljenih fotografija rezolucije 4032 x3024 je odlična zahvaljujući preciznom algoritmu za izračunavanje balansa bijele. Na brzinu izoštravanja nemam primjedbi, ali kod snimanja uzastopnih fotografija vidljiv je nedostatak OIS-a kod manjeg iPhonea.

Na noćnim fotografijama kvaliteta opada. Ipak u pogledu iPhone 6s vs iPhone 6S Plus, potonji je u tom dijelu mrvicu bolji. Iako je u odnosu na prethodnu generaciju povećan broj MP ali sam CMOS senzor nije fizički povećan sa 1/3 inča. Tako se područje jednog piksela smanjilo s 1,5 μ na 1,22, što je rezultiralo primanjem manje količine svjetlosti.

Fotografije u punoj rezoluciji možete vidjeti ovdje.

Opcija snimanja 4K videa od 3840×2160 piksela neće bit osobito smislena za one koji će kupiti model od 16 GB interne memorije jer 1 minuta zauzima oko 375 MB prostora dok puna HD 130 MB. Video se sprema sa H264 codecom i brzinom prijenosa od oko 55 Mbit / s. Audio komprimira u AAC na 80 Kb / s, i snima u mono modu!

Saša:  Koliko je bolja kamera Apple iPhone 6s Plus od 6s, na račun optičke stabilizacije?  Po danu su razlike male, no u uvjetima slabijeg osvjetljenja su primjetne. Pogledajmo prvu fotografiju (slider vucite lijevo desno; lijevo je 6S, desno je 6S Plus). Radi se o 100% cropovima, dakle ovo su maksimalno zumirane isječci iz fotografije (dimenzija 840 x 700 px – ako ovo gledate na mobitelu nećete vidjeti velike razlike)

[twentytwenty] Apple iPhone 6s testna fotka 1 Apple iPhone 6s Plus testna fotka 1 [/twentytwenty]

 

Da bi uhvatio dovoljno svjetla na (isti) senzor, 6S mora posegnuti za višom osjetljivošću i kraćom ekspozicijom da slika ne bude mutna – ISO 250, 1/17s. iPhone 6S Plus se pouzda u optičku stabilizaciju, pa može koristiti ISO125 i sporiju 1/8s ekspoziciju. To donosi manje šuma, a u ovom slučaju i nijansu mutniju fotografiju 🙂 no to nije pravilo.

Druga fotografija donosi još više razlike: iPhone 6S bira ISO 500 i ekspoziciju od 1/17 s, 6S Plus ISO 100 i 1/4 s. Treba odati priznanje Appleu na sjajnom algoritnu za fotografiju, ovo je jako malo šuma na ISO 500, uz zadržane detalje.

[twentytwenty] Apple iPhone 6s testna fotka 5 Apple iPhone 6s Plus testna fotka 5 [/twentytwenty]

Slijede testni video zapisi…

[youtube id=”YCUGee6j43E” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

[youtube id=”jxIzZUzT7As” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

[youtube id=”eu6Jw7vd4xU” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

[youtube id=”ZaGl_pz_lxs” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

[youtube id=”5n3zdPGi9co” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

Zaključak

iPhone 6S vs 6s Plus testiranje nam je pokazalo da nisu savršeni. Ima elemenata na kojima Apple mora raditi. Sustav je dosljedan u dizajnu, a aplikacije u App Store su općenito dobre kvalitete. iOS 9 ako se promatra sa strane Android korisnika ima nedostatke u fleksibilnosti.

S hardverske strane to su odlični uređaji. Apple A9 SoC je jedan od boljih ARM-temeljenih koji se mogu naći na tržištu. Autonomija baterije nije bolja niti gora u odnosu na prethodnike. Ostala je ista usprkos smanjenju kapaciteta. Također kvaliteta snimljenih fotografija ostaje na razini prošlogodišnjih modela balansom bijele boje, zasićenjem i kontrastom. Zašto iPhone 6s nema OIS za razliku od Plusa, iskreno, nemam pojma. Možda vrijedi izreka -Veličina je važna! 😉

Nedostatak utora za microSD kartice ne mogu okarakterizirati za veliki minus jer korisnici Apple ekosustava ionako nisu naučeni na njih. Sviđa mi se ideja 3D Toch kao način interakcije s uređajem jer skraćuje vrijeme ali igre su možda područje s najvećim potencijalom.

Modeli su skupi za mnoge korisnike. Ovisno o trgovcima iPhone 6s košta od 5.839,00 kn do 9.719,00 kn dok iPhone 6s Plus od 6.841,90 kn – 9.719,00 kn.  Ali  poznato je da se iPhone  u svijetu uglavnom prodaje prvenstveno uz ugovornu obavezu operatora. Zato želite li jedan primjerak za sebe uz pretplatne tarife Vipneta možete si ga priuštiti  bez atomskog udara na kućni budžet.

Preporučujemo da to bude verzija sa 64 GB.  Kupujete li već skup uređaj razmislite o tome i riješite se problema s memorijskim kapacitetom za pohranu. Danas je 16 GB premalo bez obzira na sve trikove za uštedu kapaciteta. Ako ste možda zainteresiran za iPhone 6S zbog kompaktnih dimenzija nećete pogriješiti ako kupite veći iPhone 6 Plus model.  Za mene je on bio pobjednik zbog većeg zaslona  i nisam za sada požalila što sam ga kupila. Zadovoljna sam kvalitetom i radi sve što meni treba. Uostalom više se ističe na stolu u kafiću 😀 😀

[youtube id=”5H7bje6bKLs” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

Hvalimo

  • široki kutovi gledanja na zaslon
  • bežične performanse
  • 3D Touch tehnologiju
  • jako dobra tipkovnica

Zamjeramo

  • nema IR
  • zvučnik nije stereo
  • nedostatak OIS u 6s
  • nema podrške brzog punjenja
  • 16 GB model

Apple iPhone 6s za potrebe testiranja ustupio Vipnet

Video recenzija uskoro….

Najčitanije