Banner
tekst2naslovna 1

Apple pustio u opticaj iOS 16.1 i macOS (13) Ventura – Preuzmite

Apple je danas učinio dostupnim iOS 16.1 i macOS (13) Ventura - nemojte čekati, preuzmite ih i javite nam dojmove.

Danas je osim Samsunga koji je doveo Android 13 (One UI 5.0) na Galaxy S22 modele i Apple učinio jedan „softverski korak više”. Naime danas (24.10.2022.) Apple je u opticaj pustio dvije nove (značajne) nadogradnje za iPhone pametne telefone ali i za Mac računala (dali se radilo o stolnim ili prijenosnim).

Samsung Galaxy S22 dobio Android 13 i One UI 5.0 – Preuzmite

Obe softverske nadogradnje dostupne su od večeras a sve što treba napraviti (ako ne dobijete obavijest o dostupnosti nadogradnje) je otići u Postavke, Općenito, Ažuriranje i pričekati da iOS 16.1 ili macOS Ventura budu dostupni za preuzimanje.

Apple iOS 16.1

Kako smo već bili i pisali o iOS 16.1 nadogradnji. Radi se o prvoj „većoj nadogradnji” koja će donijeti softverska poboljšanja i ispravka u načinu rada.

tekst1naslovna1

Ono što nas najviše zanima je ponovno dolazak (dostupnost) prikaza postotka baterije na svim iPhone modelima koji imaju Face-ID. Kako smo već bili pisali o dolasku iOS 16.1 verzije aktualna verzija donosi i mogućnost brisanja (uklanjanja) Apple Walleta značajke.

Apple iOS 16.1 biti će dostupan 24.10.2022. – evo što donosi

Ali ako se na to odlučite morate imati na umu da se tim korakom brišu (nemogućnost korištenja) i aplikacije koje su vezane kao što su: Apple Pay, Apple Cash i Apple Card.

tekst1sl1 2

Ostale neke značajke koje iOS 16.1 sa sobom donosi jesu: nova foto-galerija odnosno nove značajke i načini dijeljenja fotografija bit će značajno poboljšani i drugačiji no što je to bio slučaj kod iOS 16 odnosno iOS 16.0.3.

Apple ponovno kažnjen u Brazilu – mora platiti visoku cijenu kazne

Ipak osim dolaska prikaza postotka baterije možemo od iOS 16.1 očekivati kako će donijeti mnogo fluidniji način rada te nove značajke. Za koje se nadamo kako će iOS mobilnu platformu još bolje približiti Apple iOS ka Android platformi (po pitanju personalizacije i mogućnost prilagodbe čitavog sustava).

tekst2sl2 1

Okvirnih 5GB bit će potrebno skladišnog prostora kako bi se nadogradnja iOS 16.1 mogla preuzeti i instalirati. Naravno nemojte zaboraviti kako za nadogradnju morate imati 51% napunjenosti baterije te Wi-Fi povezivanje na internet. O svim ostalim elementima pisat ćemo kada se malo „dojmovi slegnu” za nekoliko dana.

Apple macOS (13) Ventura

Osim iOS 16.1 mobilne platforme Apple je omogućio i macOS (13) Ventura. Apple je novu veliku nadogradnju softvera za Mac računala najavio još u lipnju na WWDC konferenciji, no za razliku od iOS 16 platforme u rujnu macOS 13 nije dospio u javnost.

tekst2sl2 4

Razlog tome je što su se prilikom kreiranja i kompatibilnost pojavili određeni „manji” problemi pa je Apple sve odlučio odgoditi do listopada, odnosno sve do danas kada je macOS (13) Ventura napokon dostupan.

Winamp se vratio – novi dizajn sa starim duhom

Jedna od noviteta jesu mnogo kvalitetnije značajke i elementi rada između iPhone pametnog telefona te Mac računala. Za primjer kažimo kako se od sada iPhone može koristiti kao web kamera za Mac računalo.

Apple iPadOS 16.1 dolazi 24.10.2022.

Apple je odlučio nadograditi (poboljšati) iMessage aplikaciju te sada ona (baš kao i na iPhoneu) može obrisati poruku odmah nakon slanja – čime se slanje poništava.

Netflix ide sve bliže reklamama – suradnja sa analitičkom kućom

Internetski preglednik Safari novom nadogradnjom dobiva mogućnost za lozinke i korištenja istih. Također Safari sada ima nove načine autentifikacije kao i za aplikacije bez korištenja tradicionalne lozinke.

tekst2naslovna 1

Apple macOS (13) Ventura po prvi puta donosi widget za vremensku prognozu (baš po uzoru na iPhone). Ako se pitate koji je način kompatibilnost rezerviran za preuzimanje i korištenje Apple macOS (13) Ventura ustvari jesu sva Mac računala od 2017. godine i noviji.

Ako se u ovome i baš niste pronašli onda ćemo vam reći kako je ustvari riječ o modelima poput:

  • iMac (2017. i noviji)
  • iMac Pro (2017.)
  • MacBook Air (2018. i noviji)
  • MacBook Pro (2017. i noviji)
  • Mac Pro (2019. i noviji)
  • Mac Studio (2022.)
  • Mac Mini (2018. i noviji)
  • MacBook (2017)

 

Najčitanije