Banner
tekst3sl2

Android: Obrišite ove dvije aplikacije – podatci se šalju Kini !

Dvije aplikacije Trgovine Play s 1,5 milijuna instaliranja lagale su da ne prikupljaju korisničke podatke.

Ponovno Android korisnici nemaju sreće jer su ponovno pod napadom „zloglasnog koda”. Ovoga puta s dvije aplikacije koje su donedavno bile prisutne na Google Play trgovini aplikacija, pa stoga ako ih koristite odmah (i bez razmišljanja) ih uklonite.

Wi-Fi odlazi u „zaborav” – dolazi Li-Fi

Iako Google Play Protect skenira aplikacije u trgovini Play prije nego što ih instalirate kako bi provjerio jesu li aplikacije koje dodajete na svoj telefon bez zlonamjernog softvera.

TEKST3SL1 5

Također skenira vaš telefon kako bi se uvjerio da aplikacije koje ste preuzeli sa strane (instalirane iz trgovine aplikacija treće strane) nisu zarazile vaš Android uređaj.

Google Bard AI – sada ima podršku za nove jezike među kojima je i Hrvatski

Međutim, postoje i drugi načini osim nuđenja aplikacija sa zlonamjernim softverom za krađu vaših osobnih podataka. Dvije aplikacije Trgovine Play s 1,5 milijuna instaliranja lagale su da ne prikupljaju korisničke podatke.

Android dobiva novi logo – 3D izgled i „moćniji” natpis

Prema sigurnosnoj tvrtki Pradeo (putem BleepingComputer), dvije aplikacije iz trgovine Play koje su instalirane više od 1,5 milijuna puta, prikupile su više korisničkih podataka nego što je bilo potrebno kako bi aplikacijama omogućile obavljanje poslova koje su trebale obavljati.

TEKST3SL2 1

Te dvije aplikacije izradio je isti programer, Wang Tom. Jedan dolazi imenom “Oporavak datoteke i oporavak podataka“, koji se na uređajima prikazuje kao “com.spot.music.filedate” i instaliran je najmanje milijun puta.

Samsung Galaxy Z linija na slikama – donosimo cijene Z Flip 5 modela

Druga aplikacija, instalirana najmanje 500.000 puta, zove se “Upravitelj datoteka” i prikazuje se na uređajima kao “com.file.box.master.gkd.”

TEKST3SL3

Dvije aplikacije otkrio je Pradeo, a njihovi oglasi u trgovini Play kažu da ne prikupljaju nikakve korisničke podatke, što je bila čista laž. Aplikacije su također prekršile Opću uredbu EU-a o zaštiti podataka (GDPR) navodeći da se svi osobni podaci prikupljeni aplikacijom ne mogu izbrisati.

OnePlus 12 – prvi pogled na rendere

Sigurnosna tvrtka otkrila je da su aplikacije ukrale osobne podatke i poslale ih u Kinu. Ukradeni podaci uključuju: Popisi kontakata korisnika sa samog uređaja i sa svih povezanih računa kao što su e-pošta, društvene mreže.

tekst1sl1

Mediji prikupljeni u aplikaciji: Slike, audio i video sadržaji. Lokacija korisnika u stvarnom vremenu. Mobilni pozivni broj države. Naziv mrežnog davatelja usluga. Mrežni kod davatelja SIM kartice.

Tesla dobiva „nadogradnju” brisača

Broj verzije operativnog sustava, što može dovesti do iskorištavanja ranjivog sustava kao što je učinio špijunski softver Pegasus. Kako bi bili sigurni da su zlonamjerne aplikacije pokrenute, dodatna dopuštenja koja su aplikacije primile omogućila su im prisilno ponovno pokretanje uređaja.

tekst2sl1 4

Kad se telefon ponovno pokrenuo, aplikacije su se pokrenule i mogle su izvršiti svoje zlonamjerne zadatke čak i bez interakcije korisnika. Obje su aplikacije također sakrile svoje ikone s početnog zaslona što ih je gotovo nemoguće izbrisati sa zaraženog uređaja.

Android ponovno na udaru – napada „Daam” malware !

Google je u izjavi potvrdio da su dvije aplikacije izbrisane iz trgovine Play i rekao: “Ove su aplikacije uklonjene s Google Playa. Google Play Protect štiti korisnike od aplikacija za koje se zna da sadrže ovaj zlonamjerni softver na Android uređajima s Google Play uslugama, čak i kada te aplikacije dolaze iz drugih izvora izvan Playa.”

tekst1sl2

Iako je Google uklonio aplikacije iz trgovine Play, ako su još uvijek na vašem uređaju, još uvijek mogu uzrokovati probleme.

Odmah ih izbrišite!

Android ponovno pod malware napadom – FluHorse predstavlja ozbiljnu prijetnju

Sigurnosna tvrtka Pradeo navodi neke preporuke Pradeo je dao neke preporuke, o nekima smo već razgovarali s vama: Nemojte preuzimati aplikacije koje nemaju recenziju dok ih ima tisuće korisnika.

tekst2naslovna 6

Pročitajte recenzije ako ih ima, one obično odražavaju pravu prirodu aplikacije. Uvijek pažljivo pročitajte dopuštenja prije nego ih prihvatite. Evo još nekoliko savjeta koje smo naučili tijekom godina.

ChatGPT postepeno gubi popularnost – što je tome razlog?

Ako pokretanje određene aplikacije uzrokuje zagrijavanje vašeg telefona ili prazni bateriju, dobro je da je aplikacija ugrožena. Lažna aplikacija s reklamnim softverom mogla bi reproducirati oglase u pozadini kako bi povećala prihod.

tekst4naslovna

I stvarno se slažemo s Pradeovim savjetom da “Pročitajte recenzije ako ih ima, one obično odražavaju pravu prirodu aplikacije.” To smo govorili godinama.

Apple iPhone 15 Pro / iPhone 15 Pro Max u „ekskluzivnoj” plavoj boji – cijena 1,299$

Ako se u recenziji aplikacije pojave bilo kakve zastavice, nemojte je instalirati, nastavite i nikada se ne osvrćite. Jednostavno pravilo je da biste trebali pogledati recenzije za aplikaciju od razvojnog programera za kojeg nikada niste čuli.

tekst3naslovna 7

Čak i tada, ako niste sigurni, proguglajte naziv aplikacije i pogledajte što će se pojaviti. Još jednom jednostavno ponavljamo (i skrećemo vam pozornost).

OPREZA NIKAD DOSTA !

Najčitanije