Banner
tekst2naslovna 2

Android aplikacije sadrže „Joker” virus – uklonite ih

Android je pogođen "Joker" trojan virusom

Uvijek kada instalirano neke Android aplikacije (pa i autor ovih redova) nikada ne razmišljamo jesu li one sigurne. Naravno uvijek vjerujemo kako je sve što se nalazi unutar Google trgovine aplikacije uvelike osigurano ali tome uvijek ne mora biti tako.

tekst2sl1 1

Današnji tekst govori o tome odnosno govori o nekoliko aplikacija koje su „zaražene” trojan virusom imena „Joker”. On se nalazi unutar pojedinih aplikacije koje koriste mogućnost naplate, kupnje određenih dijelova unutar aplikacija. Stoga ako imate neke od navedenih aplikacija:

  •   QRcode Scan – preko 10,000 instalacija
  •  EmojiOne Keyboard – preko 50,000 instalacija
  •  Battery Charging Animations Battery Wallpaper – preko 1,000 inst
  •  Dazzling Keyboard – preko 10 instalacija
  •  Volume Booster Louder Sound Equalizer – preko 100 instalacija
  •  Super Hero-Effect – preko 5,000 instalacija
  •  Classic Emoji Keyboard – preko 5,000 instalacija

Moramo reći kako „Joker” čeka da napravite neku kupnju (bankovnu transakcija) a onda nakon nekoliko odrađenih vaših transakcija „on” samostalno radi iste pritom vam povećavajući trošak odnosno uzimanjem (kupnjom) novčanih sredstava.

Xbox kontroler možete personalizirat izravno iz Microsofta

Kažimo kako su aplikacije uklonjene iz Google trgovine aplikacija ali ipak postoji mogućnost da ima neku od ovih sedam aplikacija instaliranih na vašem Android pametnom telefonu ili tabletu ako ne onda možda poznajete nekog tko ih koristi i ima instalirane. Čelnici tvrtke Kaspersky navode kako je potrebno obratiti pažnju i na društvenu mrežu „za poslovnjake” LinkedIn jer upravo od nje mogu dolaziti privatne poruke nekih „tvrtki” za koje lako može provjeriti da su prave.

Apple predao patent koji se tiče pogleda na zaslon uređaja

Njihovim otvaranjem u naša računala, pametne telefone, tablete unosi se također virus koji isto tako može oštetiti naš budžet ako koristimo (kupujemo preko interneta) bankovne – kreditne kartice na tim uređajima.

tekst2sl2 1

Naravno nije sada mjesto panici već samo dodatno treba biti na oprezu. Što se tiče aplikacije na Android platformi odnosno na Google trgovini uvijek je potrebno dodatno provjeriti kakve komentare i reagiranja korisnika aplikacija ima.

Motorola Moto Watch 100 – značajke i specifikacije dospjele u javnost

Naravno često se govori kako treba biti oprezan kada se koriste i instaliraju aplikacije „manje poznatih” autora i aplikacije treće strane (apk). Aplikacije koje u sebi sadrže viruse nisu samo slučaj kod Androida (iako ih je na Androidu najviše). Ostale trgovine aplikacija poput AppStore popularnog iOSa.

WhatsApp uvodi tko može vidjeti kada ste aktivni

Naravno Apple to odmah ukloni jer AppStore nalazi se na manjem broju uređaja (iPhone, iPad) dok je situacija kontrole Android mobilne platforme nešto drugačija i otežano je pratiti veliki broj uređaja na kojima se Android nalazi. Opreza nikad dosta i uvijek će oni lakovjerni uvijek prije „nagrabusiti” nego oni koji su uvijek na oprez i sve provjere prije instalacije.

Najčitanije