Banner

5 karakteristika bez kojih ne kupujte smartfon

Planirate li kupiti ove godine neki pametan telefon i ne radi li se baš o najjeftinijem pametnom telefonu, trebao bi imati svakako pet karakteristika bez kojih ne možete reći da ste kupili uređaj koji prati trendove 2016. godine u mobilnom segmentu.

Aluminij je IN – plastika OUT

Aluminij i nehrđajući čelik obrađeni CNC strojevima su trenutno IN za izradu kućišta pametnih telefona. Ovi materijali ostavljaju dojam čvrstoće, fine izrade i mogu povećati faktor sigurnosti uređaja. Ako vam se ne sviđa osjećaj metala u dodiru s kožom, onda barem nabavite uređaj koji ima metalni okvir.

maxresdefault

Uski okvir oko zaslona

Danas proizvođači pametnih telefona mogu ako žele i malo su kreativni osmisliti vrlo uske okvire oko zaslona. Takav okvir povećava vizualan doživljaj u smislu estetike. Složit ćemo se svi da naš pametan telefon mora biti i lijep 😀 Sve popularniji postaju zakrivljeni zasloni, ali ako nemate novaca da kupite takav model, onda neka barem ima 2,5 D zakrivljen zaslon na prednjoj strani.

W020151028349672502934

ID senzor otiska prstiju – relativno sigurna i praktična značajka

Od pojave iPhone 5s u rujnu 2013. godine, prvog modela s integriranim skenerom prepoznavanja otiska prsta i s obzirom na činjenicu da Apple ima snažan utjecaj na druge proizvođače, danas se biometrijski senzor može se pronaći gotovo svim modelima. Proizvođači uređaja obično ih implementiraju u Home tipku, poleđinu kućišta ili bočno.

mobile-phone-1419273_1920

Tehnike i načini za skeniranje otiska prsta, odnosno papilarnih linija na jagodici, razlikuju se od proizvođača do proizvođača uređaja. Jedna stvar zajednička svim rješenjima je način kalibracije kroz softverske postavke u nekoliko koraka.

Touch ID stvara matematički prikaz otiska i uspoređuje ga s prijavljenim kako bi ih upario i potom se otključao uređaj, potvrdila autentifikacija za novčane transakcije ili pokrenule neke druge akcije.

Brzo punjenje baterije

Razvoj hardvera luduje, ali razvoj tehnologija baterija ne prati tu brzinu. No, dobili smo barem mogućnosti brzog punjenja čija potrebitost dolazi do izražaja na kraju dana ili kasnim satima dok se spremamo na izlazak. Trenutno na tržištu ima više mainstream tehnologija brzog punjenja i svakako kupujete li novi uređaj trebao bi imati tu korisnu mogućnost.

mobile-phone-1419275_1920

 

Hardverska konfiguracija – od viška glava ne boli 😀

1080p danas je standardna rezolucija zaslona, 2K je dobro došla, a 4K je samo za geekove i one koji namjeravaju uroniti u svijet virtualne stvarnosti. Iako je 2 GB radne memorije za prosječnog korisnika dovoljno, 3 GB ili 4 GB RAM-a bilo bi poželjnije. No, ispod 16 GB interne memorije ne bi trebali uopće razmatrati uređaje za kupnju osobito ako nema podrške za rad microSD kartice.

frog-1274768_1920

Nismo sigurni jeste li znali da je tih 16 GB u digitalnom zapisu oko 14.5 GB. Pitate se kako 16 GB može bit manje? Gdje se izgubio 1, 5 GB? Odgovorit ćemo na pitanja. Tajna se krije u propisanoj primijeni SI sustava mjernih jedinica za proizvođače uređaja prema kojem je 1k (svejedno čega) 1000 jedinica. Dakle, ne primjenjuju računanje binarnim brojevima iz područja računalnih tehnologija, već dekadski s bazom 10. Tako za proizvođače uređaja je 1 GB = 1000 MB, 1 MB = 1000 KB, 1 KB = 1000 bajta….

Kao što sami znate, računanje binarnim brojevima ima za osnovi bazu 2 (210 ) i sve razlike se akumuliraju se iz te brojke. U računalnim tehnologijama 1 Gb = 1024 Mb, 1 Mb =1024 kb, 1kB 1024 bajta. No imajte na umu da se prema pravilu u  računalnim tehnologijam  primijenuju i drugačije skraćenice: nije  KB (kilobajt), nego KiB (kibibajt).  Eto, zašto da bude jednostavno kada može komplicirano 😀

Slično poput proizvođača pametnih telefona baza 10,  ne 2, koristi se u telekomunikacijama i proizvodnji  medija za pohranu i USB flash diskova. Ali o tome više drugom zgodom.

TSbiu

Nadamo se da ste  čitajući napisano malo se zabavili i možda nešto naučili…. Naravno  ne morate se slijepo držati napisanog. Izaberite pametan telefon koji vam se sviđa i ne mora se svidjeti drugima,  ispunjava vaše potrebe za komunikacijom i povezivanjem i neće uzdrmati kućni budžet.

frogs-1420294_1280

Ako mislite li da smo nešto zaboravili i smatrate da ulazi u top 5 karakteristika slobodno nadodajte u komentarima 😀

Najčitanije