Banner
Apple vs Android #

Većina Android korisnika ne želi iPhone 13

Glavni razlog neprelaska na iOS među Android korisnicima je Face-ID....

Uvijek se nekako okrećemo vijestima oko pametnih telefona u kontekstu dvije najveće (i jedine za sada) mobilne platforme, Android i iOS odnosno Google i Apple. Obe kompanije dolaze s Američkog kontinenta odnosno iz Amerika odnosno iz Kalifornije. Ono što njih vezuje ili razdvaja o tome bi se moglo pisati danima i napisati bezbroj pozitivnih i negativnih kako za jednu tako i za drugu kompaniju, da sumiramo mogli bi pisati bezbroj dobrih a i loših značajki i Googlea i Applea odnosno Androida i iOS kao mobilnih platformi.

Samsung Galaxy Watch 4 i Watch 4 Classic primili novo ažuriranje

Vrlo rijetko na našim stranicama imate prilike čitati o nekim statističkim podatcima. Uskoro predstavljanje Apple iPhone 13 pametnih telefona (14.09.2021.) ponukalo je Američku analitičku kuću E-tailer da provede istraživanje na oko 5000 Android korisnika (starijih od 18) s pitanje dali razmišljaju o prelasku na iOS odnosno kupovini nekog od iPhone 13 modela. Njih čak 82% reklo je da ne razmišlja o kupovini nekog od iPhone 13 modela a nemali broj odnosno njih 18% reklo je kako bi prešlo na iOS odnosno kupilo iPhone 13 pametni telefon.

Android vs. Apple #1

Glavni razlog neprelaska na iOS među Android korisnicima je Face-ID odnosno neprisutnost (ograničenje pri radu) Touch-ID značajke na iPhone 13 pametnim telefonima. E-tailer je naveo kako je prošle godine proveo isto istraživanje te je tada bilo 33% Android korisnika za kupovinu iPhone 12 pametnog telefona, dok ove godina taj postotak nešto opada.

Xiaomi 12 – mjenja ime i kamere

S druge pak strane navedeno je kako čak 44% vlasnika iPhone 12 pametnih telefona razmišlja o prelasku (kupovini) iPhone 13 modela kada budu dostupni, bez obzira na cijenu koja bude postavljena. Iako smo nedavno pisali o tome kako će iPhone 13 „vratiti” Touch-ID ipak se čini da o tome više nema priče odnosno kako će Apple ostati vjeran Face-ID značajki. Drugi razlog neprelaska na iPhone odnosno napuštanje Android platforme je nemogućnost ili nedostatak dovoljne prilagodbe samog sučelja te nekompatibilnost pojedinih aplikacija. Iako se možda ne čini značajno jedan dio Android korisnika vidi bolju integraciju Google asistenta unutar pojedinih hardverskih rješenja u odnosu na „zaključenosti” i zatvaranje eko-sustava koju pruža iOS sa svojom Siri govornom asistenticom.

Android vs. Apple #2

Onih 18% korisnika koji bi željeli prijeći na iPhone daje prednost i tome što Apple daje softversku podršku u razdoblju od šest godina, što je u odnosu na Google odnosno Android mnogo značajnije i financijski isplativije na duže vrijeme. Premda je Android od nedavno omogućio do dva ažuriranja softvera i do tri godine sigurnosnih zakrpi to ipak Apple štovatelji ne žele niti pogledati već ostaju vjerni i podržavaju šest godina dobivanja nadogradnji koju ima Apple odnosno iPhone pametni telefoni.

Apple Watch 7 prikazan prvi puta na renderima

K tome nadodajmo i kako po objavi Apple odmah pusti u opticaj nadogradnje za iPhone a recimo kada Google to učini iste moraju proći „sigurnosne provjere i prilagodbe” prvo od strane proizvođača pametnih telefona a potom i od pružatelja mobilne usluge ako je neki Android pametni telefon kupljen na pretplatu, dok rekli smo kod Applea to nije slučaj niti u jednom od dva scenarija.

Oni koji ne žele prijeći na Android ne vide da Android od nedavno nudi i preklopne pametne telefone kao što su recimo Samsung Galaxy Z Flip 3 i Samsung Galaxy Z Fold 3 (naravno postoje i prve dvije generacije Galaxy Z modela), dok recimo Apple još nije niti predao patentna prava na neki preklopni iPhone za koji se niti ne zna kada bi se mogao predstaviti i pojaviti na tržištu.

Android vs. Apple #3

Iako gledajući sada ovu situaciju čini nam se kako na to nećemo trebati mnogo čekati. S naše strane s naše točke gledišta ovaj članak dokazuje samo različita gledišta na obje platforme i poslužio je da se vidi kako korisnici Androida pronalaze još više razloga za neprelazak na iOS gdje ponajviše daju i naglašavaju tu zatvorenost platforme za koju se Steve Jobs toliko zalagao.

Apple iPhone 13 Pro u Zlatno-Ružičastoj kombinaciji

Ako samo čitate ovaj članak vidjet ćete kako ne postoji velika zainteresiranost za iPhone 13 među Android poklonicima ali budite sigurni kako će se i među Android korisnicima naći veliki broj koji će „dati priliku” iOS platformi odnosno iPhone 13 pametni telefonima. Pred kraj kažimo kako njih 95% daje prednost odnosno razmišlja o kupovini uglavnom iPhone 13 Pro Max te iPhone 13 modela a samo 5% razmišlja o isplativosti kupovine iPhone 13 Mini modela i iPhone 13 Pro pametnog telefona.

*Fotografije (Renderi) Apple iPhone 13 pametnog telefona*

Najčitanije