Banner
tekst1naslovna1

Snapdragon 8 Gen 2 – top performanse, 200 MP kamera i Wi-Fi 7

Qualcomm je predstavio aktualnih flagship čip za pametne telefone. Riječ je o Snapdragon 8 Gen 2 a svojim predstavljanjem izazvao je "val" oduševljenja i veliku zainteresiranost među proizvođačima.

Toliko smo puta spominjali značajke, toliko smo puta pisali da će biti predstavljen. Da bi sada napokon i bio predstavljen – radi se o novoj generaciji Snapdragon flagship čipa za pametne telefone.

Što donosi promjenjiv otvor blende na Huawei Mate 50 Pro?

Već i vrapci na grani znaju kako je riječ o Snapdragon 8 Gen 2, koji je (još jednom ponovimo) predstavljen i službeno, odnosno prikazan javnosti.

tekst1naslovna 2

U ovome članku ćemo ga manje više uspoređivati s njegovim prethodnikom, Snapdragon 8+ Gen 1 modelom koji se nalazi u aktualnim flagship modelima pametnih telefona.

Google Pixel Fold – prikazan na renderima, tržište ga očekuje u svibnju 2023.

U prvom planu kažimo kako je Qualcomm pri kreiranju Snapdragon 8 Gen 2 čipa iskoristi tvornički naziv „SM855-AB” te će kao i takav biti poznat, prepoznatljiv na tržištu i vodit će se s tom oznakom pri svakom modelu pametnog telefona unutar kojega se bude nalazio.

tekst1sl2 3

Snapdragon 8 Gen 2 temeljen je na 4nm proizvodnom procesu što je suglasno svim dosadašnjim glasinama koje smo imali prilike čudi. Krenimo redom na same značajke.

Surova snaga CPU i GPU

Tako u prvome redu imamo prilike reći nešto više o procesoru i grafičkom procesoru. Koji su za nekih 35% bolji kada se govori o snazi odnosno do 40% bolji kada se dotičemo njegove učinkovitosti.

Samsung Galaxy A54 5G – dizajn na slikama

Naravno još jednom ponovimo kako ćemo sve ove brojke, postotke i elemente direktno uspoređivati sa Snapdragon 8+ Gen 1 čipom. Glavna zadaća ekipa iz Qualcomma bila je uspješna energetske učinkovitost a mi smo mišljenja kako su u tom zadatku i uspjeli.

Naravno tu će sada glavnu riječ imati osobito prva benchmark testiranja koja s velikim oduševljenjem i nestrpljenjem očekujemo. I dalje se tu radi o osmo-jezgrenom procesoru no u odnosu na Snapdragon 8+ Gen 1 sada su te jezgre u malo drugačijem sastavnu (odnosno njihov raspored je drugačiji).

Tri razloga zašto je Samsung OLED TV ponajbolji TV današnjice

Glavna jezgra temeljena je na Cortex-X3 i donosi radni tako od 3,2GHz, kako bi pružila visoke i značajne performanse. Tu smo čak i četiri (ne tri kao kod Snapdragon 8+ Gen 1) jezgre „Performance” koje u prvom redu donose bolje performanse pri visokim opterećenjima.

tekst1sl3 3

Pripadajuće četiri jezgre rade pri radnom taktu od 2,8GHz. Za kraj moramo spomenuti i tri (ne četiri kao kod Snapdragon 8+ Gen 1) Efficiency jezgre koje donose radi takt od 2,0GHz.

Samsung: Galaxy S23 imati će Snapdragon 8 Gen 2 i na tržište dolazi 17.02.2023.

No osim sirovih performanski tu su naravno i nove podrške za aktualne i buduće (nadolazeće) standarde. U prvom redu tu moramo spomenuti podršku za RAM (LP-DDR5X) koji sada donosi radni takt do 4200MHz (a ne kao što je to bio slučaj s LP-DDR5 na 3200MHz).

Snapdragon 8 Gen 2 donosi i podršku i za novu UFS 4.0 memoriju čime UFS 3.1 polako odlazi u „zaborav”. Ne bi ovo ništa bilo zanimljivo ta tu nije Adreno grafički procesor koji donosi do 25% bolje performanse te 45% veću (kvalitetniju) energetsku učinkovitost.

Snapdragon 7 Gen 2 – glasine i ono što je zapravo

Snapdragon 8 Gen 2 sa sobom donosi i jednu novu značajku a to je mogućnost „praćenja zraka”. Sada će mnogi od vas reći što je to a mi ćemo vam jednostavno pojasniti kako se to već nalazi na računalima te igraćim konzolama.

tekst1sl4 1

U osnovi riječ je o elementima pomicanja hardvera ili pokretnima korisnika ispred (prilikom izvođenja) elemenata unutar igri. Nešto slično imamo prilike vidjeti na PS5 igraćoj konzoli i njegovom DualSense kontroleru – a sada čini se slično možemo očekivati i na pametnim telefonima. Pitanje zaslona i njihove podrške, Snapdragon 8 Gen 2 zaista podiže na zavidnu razinu.

Zasloni dolaze do izražaja kao nikada do sad

Tu je mogućnost podrške zaslona odnosno uređaja do QHD+ rezolucije sa stopom osvježenja prikaza od 144Hz ili pak 4K rezolucije sa 60Hz. Također Snapdragon 8 Gen 2 podržava i korištenje vanjskih zaslona do 4K rezolucije pri 60Hz.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – novi detalji u javnosti

Podržano je (napokon) i AV1 video dekodiranje sa streamovima do 8K pri 60fps-a (s omogućenom HDR značajkom). Snapdragon 8 Gen 2 po pitanju podrške za kamere donosi također zavidne performanse i vrlo visoke značajke.

Kamera donosi 200MP

Tu je napokon podrška za 200MP glavnu kameru te do tri (istovremene) podrške za kamere pri rezolucijama od 36MP. Qualcomm se „hvali” kako su Sony senzori (s Digital Overlap HDR) i Samsung senzori (200MP HP3) optimizirani za rad.

Snapdragon 4 Gen 1 i Snapdragon 6 Gen 1 – sve „moćniji” srednji i niži rang

Moramo reći i to kako su senzori rezolucije 108MP u potpunosti s nultim kašnjenjem zatvarača – prilikom okidanja fotografije ili video zapisa. Snapdragon 8 Gen 2 po pitanju podrške video zapisa donosi do 8K pri 30fps-a (HDR) te s mogućnošću istovremenog snimanja fotografija pri 64MP.

Ili ako govorimo o snimanju 4K sadržaja tada govorimo o 120fpsa uz mogućnost također snimanja i „usporenih” video zapisa pri rezoluciji od 720p sa 960fps-a. Tu su naravno i podrške za različite formate poput: HDR10+, HLG, Dolby Vision.

Wi-Fi 7 je samo mali “dio” moći

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 za povezivanje zaista donosi široku lepezu asortimana i mogućnosti. U prvom redu takve mogućnosti može ponajprije zahvaliti Snapdragon X70 modemu.

Instalirajte Dynamic Island (sa iPhone 14 Pro) na vaš Android – evo kako

Koji između ostalog donosi i 5G pri 6GHz. Download brzina ide sve do 10 Gbps dok je upload do 3,5Gbps. Također po prvi put tu je i podrška za Dual-SIM, Dual-Active (DSDA) način rada.

Gdje mogu biti istovremeno pokrenute (aktivne) dvije SIM 5G kartice ili 5G + 4G SIM kartice – ovisno o potrebi korisnika. Snapdragon 8 Gen 2 donosi i podršku za Wi-Fi 7 (802.11be) a to može zahvaliti novom sustavu FastConnect 7800.

Mobile Outfitters otvorio poslovnicu u Dubravi

Tako je najveća brzina kojom će Wi-Fi 7 standard biti „vladar” pametnih telefona ona pri 5,8Gbps (u odnosu na 3,6Gbps kod Snapdragon 8+ Gen 1).

tekst3naslovna

Osim brzine također je uspješno smanjena i latencija te se ona sada naziva „wire-like”. Podrška za Bluetooth 5.3 također je našla svoje mjesto unutar Snapdragon 8 Gen 2 čipa.

Meta najavila otkaze za 11.000 radnika – razlog je manjak novca

A ovo nam donosi mogućnosti poput 48kHz kada govorimo o streamingu glazbenog sadržaja ili latenciju od 48ms kada se dotičemo igranja. Snapdragon 8 Gen 2 i dalje posjeduje USB 3.1 (Quick Charge 5) za povezivanje i punjenje – te se u tom pogledu ništa nije promijenilo.

Qualcomm još više podržava AI

Strojno učenje sada je na Snapdragon 8 Gen 2 još više zastupljenije. Ako bi se gledao postotak onda bi on iznosio 60% u odnosu na Snapdragon 8+ Gen 1. Novi format „INT 4” donosi bolju izvedbu i bolju suradnju strojno učenja s ostalim elementima pametnog telefona.

MediaTek Dimensity 9200 – predstavljen

Tako će (primjera navedimo) kamera sada još jednostavnije prepoznati „što je to, što se planira fotografirati”. Odnosno strojno će učenje sada sasvim lako prepoznati čovjeka pa čak i njegove dijelove tijela poput: lica, kose,odjeće.

Apple iPhone V – kada neće Apple tada drugi rade sklopivi iPhone

Ali i ostalim elemenata unutar prostora za fotografiranje. Te će kao završni rezultat dovesti drugačije načine obrade „prepoznatih” elemenata.

Kada će na tržište

Sama dostupnost Snapdragon 8 Gen 2 čipa za sada nije precizno navedena. Odnosno reklo se kako će prvi modeli (pametni telefoni) koji će biti pokretani Snapdragon 8 Gen 2 čipom na tržište doći do kraja ove godine.

tekst1sl5 2

A svoju javnu zainteresiranost za implementacijom aktualnom Qualcomm flagship čipa najavili su:

 • Asus ROG
 • Honor
 • iQOO
 • Motorola
 • Nubia
 • OnePlus
 • Oppo
 • Red Magic
 • Sharp
 • Sony
 • Vivo
 • Xiaomi
 • Meizu
 • ZTE

Zanimljivo je za vidjeti da se ovdje nigdje ne spominje Samsung a „glasine govore” kako će nadolazeća Galaxy S23 serija u globalnu biti pokretana baš Snapdragon 8 Gen 2 čipovima.

Samsung Galaxy S23 Ultra – nasljednik S22 modela i korak više

Bez obzira na to veselimo se što je Snapdragon 8 Gen 2 predstavljen i što ćemo uskoro imati prilike i u praksi vidjeti „moć” pametnih telefona značajno ojačanu za vrhunske performanse i same moći rada, uvelike vrijednog za kraj 2022 i početak 2023. godine.

Najčitanije