Banner
naslovna seo agencije

SEO optimizacija – kako odabrati pravu SEO agenciju?

Ako pokrećete, ili ste vlasnik web stranica, prije ili kasnije na red će stići optimizacija za tražilice. Jer, o tome ovise posjete i zarada vaše stranice. Mnogo je oglasa za SEO optimizaciju, evo kako odabrati pravu tvrtku za taj posao.

SEO optimizacija tražilica se koristi za dobivanje podataka o određenoj temi. Google, Yahoo i Bing pretražuju svoje baze podataka za unesene ključne riječi i daju odgovarajuće rezultate.

U prepunoj SEO industriji jako je teško odabrati pravu SEO agenciju koja je bitna za stvaranje jakog sadržaja na web stranici, te na taj način poboljšati pozicije i povećati posjetu.

Još danas možete započeti SEO optimizaciju. Krenite od koraka 1 i BESPLATNO analizirajte Vaš web ovdje: www.digitalni-asistent.hr

Što je SEO?

SEO ili optimizacija tražilice odnosi se na optimizaciju vaše web stranice za određene rezultate pretraživanja, često ih nazivamo „ključne riječi“. Tražilice kao što je Google, neprestano nadograđuju svoje algoritme za pretraživanje kako bi nagradili dobar sadržaj web stranica i kaznili one koji pokušavaju raznim načinima doći na prvo mjesto. Nekoliko savjeta kako stići na prvo mjesto možete pročitati u ovom tekstu.

Jednostavno rečeno, to je proces privlačenja prometa na vaše web stranice iz rezultata pretrage. Treba istaknuti da tekst na prvoj poziciji dobija 32,58% ukupnog prometa, dok tekst na devetoj poziciji dobija tek 1,86% prometa.

seo optimizacija sajta

Sam SEO proces nije jednostavan, pa mnoge tvrtke kreću u potragu za SEO agencijama kako bi povećale prihode. Postoji nekoliko stvari koje trebate imati na umu prilikom izbora SEO agencije.

Evo nekoliko bitnih pitanja koje bi trebali postaviti svojim budućim SEO partnerima:

1. Kakvo iskustvo imate?

Pokušajte utvrditi jesu li pomogli sličnim tvrtkama i da li su njihovi klijenti dugo bili s njima. Odani kupci govore mnogo toga, kao i rezultati. Bilo koja agencija bit će spremna pokazati svoje uspjehe.

2. Da li su kreativni i inovativni?

Kada su zahtjevi klijenata dobro poznati, odabrana SEO agencija bi trebala imati sposobnost iznijeti ideje na nepredvidivi način. Ovo je prilika gdje njihova kreativnost dolazi do izražaja, proizvod ili usluga moraju se izdvojiti od konkurencije.

3. Korisnička podrška

Samo razumijevanje kupca nije dovoljno. Redovna komunikacija je neophodna, jer pomaže klijentu da vidi napredak rada. Virtualni svijet se brzo mijenja i web stranice moraju biti ažurirane pod istim tempom.

4. Korisnička interakcija i korisnički doživljaj

Pametni telefoni i tableti zamijenili su stolna računala na većini mjesta. Web stranice moraju biti prilagođene mobilnim uređajima, pravilno optimiziran tekst, slike, veličina fonta… Pored svega, učitavanje web-lokacija bi trebalo biti manje od 2-3 sekunde, inače bi posjetitelji mogli otići.

sta je seo

Brzinu stranica možete testirati Googlovim alatom
Agencija za SEO optimizaciju će naravno moći brinuti o ovom aspektu. To bi trebao biti jedan od ključnih faktora koji će dokazati da su najbolji izbor za vas.

5. Kakve rezultate očekujete i za koji vremenski rok?

Ni jedna SEO agencija ne može garantirati određene pozicije unutar određenog vremenskog roka, jer Google može u bilo kojem trenutku promijeniti svoj algoritam. Budite oprezni! Agenciju koja vam obeća da ste na vrhu Google pretrage unutar mjesec ili dva zaobiđite u širokom luku iz dva razloga:

 • Osnovno je pravilo da vam niko ne može garantirati pozicije
 • Koristit će neke nedozvoljene metode, koji će vas dovesti na prve pozicije, ali prilikom slijedećeg Google ažuriranja dobit ćete ban i niko vas neće vratiti…

Korisnik mora biti svjestan da za početne rezultata treba minimalno 3-4 mjeseca, a za neke ozbiljnije 6-8 mjeseci.

6. Kako odabrati prave ključne riječi?

Na vrh tražilice se vrlo jednostavno rangirati za specifične izraze koje nitko nikada ili vrlo rijetko upiše u rezultate pretraživanja. Zato je najvažniji segment istraživanje ključnih riječi, koliko ta fraza ima mjesečnih pretraživanja i kakva je konkurencija.

Cilj je naći frazu sa što više mjesečnih pretraživanja i sa što slabijom konkurencijom. Dobra SEO agencija razumjeti će taj koncept i savjetovati će vas u skladu s tim.

naslovna seo agencije

SEO optimizacija stranica

Svaka SEO agencija daje određena obećanja za optimizaciju sajta. Evo glavnih stvari na koje treba paziti i koje će vam pomoći da otkrijete lošu SEO agenciju:

 1. Vaša web stranica bit će indexirana za dva dana
  Svaka agencija koja obeća da će indexirati vašu web stranicu bez prethodno temeljito urađene analize ne radi svoj posao profesionalno. Glavno je istraživanje.
 2. Garantirane pozicije unutar mjesec dana
  Svatko ko obeća određenu poziciju u kratkom vremenskom roku ne razumije SEO niti ga radi dobro na bilo koji način. Postoje i drugi načini istinskih obećanja, poput „udvostručit ćemo vaš promet u tri mjeseca“. Ovo je preveliko obećanje u kratkom vremenskom roku. Dobro odrađenoj SEO kampanji treba vremena da postane uspješna.
  U suprotnom agencija će razumjeti vaše poslovanje i trudit će se da opravdaju sredstva koja ste uložili u njih. Pitat će koji su vam ciljevi i izradit će plan kako bi ispunili te ciljeve. Prikazuju vam pozitivan ROI za klijente ili klijente koriste kao referencu koja će predstavljati sjajne rezultate koje su stekli. Ovaj pristup pokazuje da je SEO agencija usmjerena na vaše poslovanje i ciljeve, te da su u prošlosti ostvarili uspješne rezultate.
 3. Tisuće linkova na vašu web stranicu
  Google će kažnjavati sajtove koji budu imali na hiljade spam linkova prema svom sajtu. Da se razumijemo, linkovi pored sadržaja su jedan od najvažnijih načina u rangiranju sajta, ali samo ako dolaze sa kvalitetnih sajtova.
  Spam linkove možete kupiti na fivveru za 5$ i vrlo je vjerovatno da ćete završiti na crnoj listi. Opet ponavljamo, prema web sajtu bi trebalo graditi kvalitetne dolazne linkove. Zašto je važna gradnja linkova možete pročitati u ovom tekstu
 4. Neće vam reći što rade
  Ovo su jasne i neposredne naznake da je ono što se događa loše. Tražite da vam vaša agencija objasni sve što radi, ako to nisu spremni učiniti, trebali bi ste ih otpustiti na licu mjesta. To važi za sve agencije koje ste angažirali za obavljanje marketinškog sadržaja ili gradnju linkova. Pregledajte svaku web stranicu za koju vam predlažu postavljanje linka
 5. Ne razumijete njihova objašnjenja
  Ukoliko agencija razgovara s vama o onome što rade, a ne mogu vam pomoći da to shvatite defitivno još jedan razlog da ih napustite. Ključna vrijednost koju treba tražiti u bilo kojoj SEO agenciji je njihova sposobnost da vam pomognu objasniti šta rade.

SEO optimizacija cijena

Cijena za SEO optimizaciju zavisi od slijedećih varijabli:

 • Situacija: Gdje se trenutno nalazite?
 • Ciljevi: Gdje želite biti?
 • Vrijeme: Koliko brzo želite napredovati?

Samo gledajući ova tri elementra, svaka agencija može izračunati koliko će SEO koštati za vašu firmu. Većina SEO projekata u 2018.godini za domaće tržište se kreće između 200-1500 eura mjesečno.

Na web stranici http://www.webmajstor.ba/ dobijate besplatnu analizu web sajta i ostvarujete popust od 20% na sve usluge SEO optimizacije, Facebook marketinga ili web dizajna. Potrebno je samo da u predmet ili subject napišete „preporučamo“.

Najčitanije