Banner
S20 Ultra naslovna

Samsung Galaxy S20 obitelj, detaljno

Novi model je bolji i skuplji – to oduvijek vrijedi, pa i kod Samsugove S serije koja donosi neke zaista cool stvari u S20, S20+ i S20 Ultra modelima.

Samsung Galaxy S20 Ultra je u fokusu javnosti sa svojim 100x Space Zoomom i 108 MP senzorom kamere. Kod Ultre je sve ultra – i dimenzije, i masa i cijena, i mogućnosti.

Prema prvim brojkama, upravo je Ultra najprodavaniji model Samsung S20 obitelji.

Ultra je kod mene na testu već neko vrijeme (recenzija slijedi uskoro – nije još live jer čekam najavljeni update kamere…), mobiteli su stigli u trgovine, stoga je dobro vrijeme da pogledajmo detaljnije što nude i manji modeli – Samsung Galaxy S20 i Galaxy S20+.

S20 Ultra 30

Po prvi puta imamo sve Samsung Galaxy S20 modele dostupne i u 5G inačici.

Pto novoga donosi S20 obitelj?

Kućište S20 vs S10

Samsung Galaxy S20, S20+ i S20 Ultra sprijeda sliče Galaxy Note 10 mobitelu. Dakle, imamo vrlo male okvire, veliki zaslon i rupicu za selfie kameru u sredini.

No najveća promjena se ne vidi baš na fotografijama: Samsung je nastavio s trendom izravnavanja zakrivljenih ekrana, pa je on na S20 obitelji gotovo ravan.

To poboljšava ergonomiju i mnogi će pozdraviti taj potez, ali estetski moram priznati da mi se više sviđa veći radius zakrivljenja. Poput onoga na S10 obitelji, recimo…

S20 Ultra 34

Stražnja strana donosi četvrtasti otok s kamerama. Sviđa vam se?

Stvar ukusa. IP68 vodootpornost, izvrsni stereo zvuk te vrhunska izvedba materijala krase S obitelj Samsunga već par generacija, s time da S20 ima najnoviji Gorilla Glass 6 na obje strane mobitela.

Ekran

Samsung Galaxy S20, S20+ i S20 Ultra imaju genijalne ekrane. I to ne zbog kvalitete prikaza, svjetline, vidljivog kuta i boja koji su očekivano izvrsni.

No vlasnici Note10 i S10 obitelji neće odmah vidjeti razliku, i njihovi ekrani su izvrsni.

S20 Ultra 26

Ok, vidjet će zbog većih dijagonala, no glavna razlika je u 120 Hz osvježavanju. Moja S20 Ultra nije došla s upaljenih 120 Hz. Također, ne možete koristiti najvišu rezoluciju i 120 Hz istovremeno (iako će doći nadogradnja koja to rješava). Uz to, 120 Hz će vam smanjiti autonomiju baterije, za cca sat vremena SOT-a.

No baš me briga: već samo vraćanje na 60 Hz za potrebe ovih screenshota je jao, jao. Tko jednom iskusi 120 Hz, nikada više neće upaliti 60 Hz, tolika je razlika u glatkoći rada, skrolanja webom… Genijalno!

Pogledajte usporenu snimku 60 Hz – koji radi “glatko”, te 120 Hz kod skrolanja web stranicama.

Nakon S20 obitelji ikone glatkog rada su spremljene u ropotarnicu povijesti. Sada mi Huawei trza, iPhone trza, sve trza :-).

A igre? Tu nema efekta, gotovo sve rade na do 60 FPS-a (Hz).

Kamere

Sve novo – osim selfie kamere na S20 i S20+, a kod S20 Ultre je i ona nova. Spektakularni 108 MP senzor i najbolje zum mogućnosti na tržištu veliki su mamac za kupovinu Ultre, no pokazalo se da S20 i S20+ u praksi malo zaostaju, također zahvaljujući novom, znatno većem senzoru 12 MP kamere.

S20 Ultra 33

Čak i u uvjetima s malo svjetla te u noćnom modu rada; S20 i S20+ su vrlo bliski top modelu, što je izvrsno. Ultra je primjetno bolja kod zumiranja, no to je i očekivano.

Veliki pikseli – bilo klasični ili spojeni pixel binningom – rade svoje.

S20 Ultra foto 1

Izvrsnom se pokazala i 64 MP kamera, koja služi za zumiranje, uz obilatu pomoć AI procesoranja.

Ovdje je napravljen veliki skok u odnosu na prethodne modele, koji mogu konkurirati tek po (izvrsnom) dinamičkom rasponu po danu.

Svi ostali parametri fotografije su primjetno bolji na novoj S20 obitelji, da ne spominjemo mogućnost snimanja 8K videa. Jel nam to treba?

Ne nužno, osim ako imate 8K televizor. Ali ako je uključeno u cijenu, zašto ne? Uostalom, Samsung je za 2020. svoje top modele QLED televizora opremio 8K rezolucijom.

S20 Ultra night mode
S20 Ultra night mode

I za kraj, veliki napredak je napravljen i u low light fotografijama. Samsung S20 Ultra je u samom vrhu današnjice, a S20 i S20+ su također vrlo dobri. Loptica je sada kod konkurencije…

Super Steady video je zaista super miran, a raduje i dodatni mikrofon koji omogućava zumiranje zvuka prilikom snimanja videa.

Live Focus poznajemo od prije, sada radi još bolje i preciznije odvaja subjekt od pozadine. Možete se poigrati i s Single Take opcijom kamere, koja napravi kolaž s fotkama i videom o glavnom obvjektu radnje.

Performanse

Očekivano, novi modeli su brži. Ali ove godine smo dobili veću razliku nego što brojke i benchmark testovi sugeriraju, i što je najbolje ta razlika se osjeti u praksi.

Neke tehnološke novosti dobivamo svake godine (novi čipseti), no neke svakih nekoliko godina. Primjerice, standard memorije za pohranu UFS 2.1, koji se koristio do sada, je definiran daleke 2013. godine.

Novi UFS 3.0 je predstavljen 2018. godine, ali do implementacije uvijek treba vremena. Galaxy S10 obitelj je zakasnila, ali nova, brža i štedljivija memorija je našla put do Note 10 obitelji.

Screenshot 20190910 222106 PCMark

Brzina učitavanja i zapisivanja je porasla gotovo dvostruko, uz istovremeno nižu potrošnju struje – sjajno! Brzo učitavanje se osjeti kao bolja odzivnost mobitela, i kraće učitavanje igara (i svega ostalog).

Slično vrijedi i za RAM memoriju. Prošlogodišnji flagship mobiteli su koristili LPDDR4x predstavljen 2017. godine. Prvi mobitel sa novom, bržom i štedljivijom LPDDR5 memorijom su upravo S20, S20+ i S20 Ultra.

S20 Ultra naslovna

UI kombinaciji sa 120 Hz ekranom, dobili smo nevjerojatno gladak rad, skrolanje i animacije kojima se baš niti jedan mobitel na tržištu ne može približiti.

Ova brzina i posebice, glatkoća rada izaziva trenutnu ovisnost.

Samsung Exynos 990 brine za dobre CPU i GPU performanse, koje su u vrhu današnjice. Brži je otprilike 20% od prethodnika.

Baterija

Još jedno područje gdje je ostvaren veliki napredak. Samsung je ugradio 4000 mAh u Galaxy S20, 4500 mAh u Galaxy S20+ te 5000 mAh u Galaxy S20 Ultra.

s20

To su među najvećim baterijama na tržištu s obzirom na veličinu ekrana i mobitela a sada je tu i zaista brzo 25W punjenje koje u praksi punikao i konkurenti s 40 – 45W punjačima. Isprobano.

Bežično i reverzibilno bežično punjenje se podrazumijvaju.

Zaključak

Da, Samsung Galaxy S20, S20+ i S20 Ultra su izvrsni mobiteli. Ove godine im se poklopio i dolazak LPDDR5 memorije, uz brzu flash memoriju UFS 3.0 te 120 Hz ekran brzina i glatkoća rada su za klasu bolji od baš svih mobitela na tržištu.

S20 Ultra 30

Isto vrijedi i za kameru: Samsung Galaxy S20 Ultra je trenutni šampion, slijede neznatno slabiji S20 te S20+ (osim ako volite mnogo zumirati).

Dodajmo tome dorađen One UI 2.1, Samsung Knox sigurnosni softver i hardver koji krasi novu generaciju.

Koji Galaxy S20 kupiti? Koji vam se sviđa, stvar ukusa. U sva tri slučaja dobit ćete jako, jako dobar mobitel.

Najčitanije