Banner
konikom zagreb2

Recenzija trgovine: Konikom

Konikom je izrastao u jednog od najvećeg retailera bijele tehnike, kućanskih aparata i onog što nas najviše zanima – televizora.

Trgovina u zagrebačkom City Centar One je impresivna – velika, lijepo uređena, i s obiljem izloženih televizora. Jesu li i ostali parametri na nivou?


Želite li punu pažnju trgovca i nesmetan razgovor, odaberite dan i vrijeme kad nema gužve. Tim pravilom smo se vodili tijekom ocjenjivanja i drugih trgovina televizorima, pa niti Konikom nije izuzetak. Ponedjeljak popodne, City Centar One, Zagreb – blagdanska potrošačka groznica je nastupila, no ne voli prvi dan u tjednu – ljudi ima, ali nije gužva.
Krenimo dakle, s upitima trgovcu…

Ponuda televizora

[rating:92/100]

Konikom trgovina je u prizemlju šoping centra. Velika je, lijepo uređena i bogato opremljena izložbenim primjercima – možete razgledati preko 200 televizora. Prvi dojam je dakle izvrstan.
Na ulazu nas je dočekao Sony NX700 na okretnom postolju, s kućištem u atraktivnoj bijeloj boji – prvi takav uopće koji sam vidio. No odmah loša vijest: istaknuta je cijena od 9499 kuna.

Prisjetimo se, radi se o izlaznom ovogodišnjem modelu, čija je cijena bila spuštena na 7.000 kuna prije više od mjesec dana, i koji je u većini trgovina rasprodan. Je li Konikom nabavio Sony NX700 prije akcije? Vjerojatno, no to kupce ne zanima…

Sony je u Konikomu vrlo dobro zastupljen, ima i svoju zasebnu sobu u kojoj možete razgledati većinu najzanimljivijih modela, uključivo i novi (izvrstan) NX710 i HX800 iz 3D kompleta na akciji.

Osim dobre ponude televizora tvrtke Sony, Konikom ima i obilje Panasonica, Toshiba, LG-a, Grundiga, te dosta Samsungovih i Sharpovih televizora. Doduše, nismo vidjeli niti jedan noviji high end iz LG-a, a sada imaju sjajne televizore – to je nedostatak. Općenito, primjetna je orjentiranost srednjoj i nižoj klasi.

Sve veličine su bogato zastupljene, uključivo i 22“ televizore, najčešće opremljene TN matricom.
Ipak, imamo i zamjerki. Konikom nudi velik broj prošlogodišnjih modela, nekih starih čak 2 godine – vidio sam svoju vjernu Panasonic 42“ PZ85 plazmu (5.400 kn) – što samo po sebi i nije loše, ako se nude po povoljnijim cijenama.

Primjerice, na policama možete vidjeti i Panasonic G10 i V10 LCD, Sharp LE700 i Samsung B seriju, no njihove cijene su u većini slučajeva konkurentne novim modelima.

Zbog toga ponudi dajemo nešto manju ocjenu od maksimalne, usprkos možda i rekordnom broju izloženih televizora…

Internet

[rating:50/100]

Stranice tvrtke Konikom
Čist i pregledan dizajn, brz rad i dobro riješen smještaj izdvojenih proizvoda karakteriziraju web shop stranice tvrtke.

Televizori su popisani bez fotografija, koje se pojave kad je kursor miša iznad pojedinog modela, ili naravno ukoliko kliknete na njega – takvo rješenje pridonosi preglednosti i dopada nam se.

No, popunjenost tehničkih specifikacija bi mogla biti bolje – podosta televizora ih nema, dok je s fotografijama stanje bolje – imaju ih gotovo svi modeli.
Dva filtra za sužavanje odabira pomažu, ali bi smo rado vidjeli još i recimo filtar za veličinu dijagonale, ili odabir tehnologije (LCD – plazma). Ovdje imate samo slider gdje možete odabrati raspon cijena, te mogućnost odabira branda.

Sve u svemu, solidno,  zašto smo onda relativno loše ocijenili web stranice?

Zbog toga što im je manjkava osnovna funkcionalnost. U trgovini postoji mnogo više izloženih televizora nego što ih je na web stranicama!

Smatramo da si takav nedostatak nitko ne bi smio priuštiti u današnje vrijeme, a posebice ne velika i ozbiljna tvrtka poput Konikoma.

Cijene

[rating: 88/100]

Ponavljamo našu mantru: ocjenu cijena brišemo iz svih dosadašnjih recenzija, a dodat ćemo je kada kompletiramo seriju članaka. Tada ćemo objaviti usporednu tablica cijena za najpopularnije modele televizora.

Zbog toga nećemo ništa prejudicirati. Iako, vidjeli smo podosta skupih televizora – od spomenutog NX700 za 9.500 kuna, do 42“ Panasonicove V20 plazme s cijenom od oko 11.500 kuna (nije na webshopu!).

No, cijene na akcijama se čine povoljne…

Osoblje

[rating:100/100]

Sa zadovoljstvom po drugi puta dodjeljujemo najvišu ocjenu znanju i strpljenju djelatnika.

Ovoga puta smo tražili bolji 42“ TV, i nakon razgledavanja upitali za usporedbu između Sharpa 820 i Panasonic V20 plazme.
Glumili smo potpuno neinformiranog kupca.

Nije li to pravi mamac za „uvaljivanje“ – neiskusan i neinformiran kupac koji traži high end televizor?

No, ništa od toga.

U desetak minuta razgovora prodavač nije naveo niti jedan netočan podatak.

Djelatnik je bio precizan, iako sam mu otežao posao upitima o brojnim tehničkim detaljima koje je trebao objasniti tehničkoj nuli 🙂
Uspio je. Nije pogriješio niti kod objašnjavanja razlike 600 Hz plazmi i 50/100/200 Hz LCD-a, preko potrošnje struje, brzine odziva, kvalitete skaliranje SD signala do prednosti i nedostataka spomenutih televizora za pojedini način uporabe.

Bio je precizan i kod upita o 3D slici VT20 plazme koja se može razgledati, a raduje nas i što nismo vidjeli ponekad (pre)očito navijanje za pojedini brand proizvođača.

Možemo zaključiti: dobili smo objektivan prikaz i usporedbu.

A to je ono što traže svi kupci, bez obzira na njihovo predznanje o radu televizora.

Ukupno

[rating:overall]

[box type=”info”] Konikom ima izvrsnu ponudu televizora, izvrsne trgovce, solidne web stranice – ali neki nedostaci ga udaljavaju od prvog mjesta usporedbe. Najviše smeta manjak televizora na web stranicama, te ponekad preveliko šarenilo cijena i starih modela[/box]

Stranice tvrtke Elipso nisu loše – pregledne su, solidno izgledaju, rade brzo te nude osnovne filtre za pretraživanje televizora poput proizvođača, tipa (LCD ili plazma) i raspona cijena. Tvrtka je prisutna i na Facebooku, a dopalo nam se i izdvajanje pojedinih televizora u lokalni tab. Naime, kada kliknete na neki TV iz njihove ponude, pojavit će vam se novi tab u meniju stranica – nije loša ideja, no rado bi smo vidjeli i neki oblik usporedne tablice.

Velika većina uređaja ima fotografije, no opisi su manjkavi – često se svode samo na tehnologiju, dakle LCD ili plazma…

Ipak, kako su stranice nove, vjerujemo da će se tehnički podaci s vremenom popuniti.

Stranice se redovito osvježavaju, i cijene su točne.

Izdvajamo nelogičnost menija: TV uređaje ćete pronaći u Akustika parent tabu. Mnogo bolje bi bilo da su ga nazvali Audio/video – ovako smo na prvi pogled pomislili da uopće nemaju TV uređaje na webu…

Najčitanije