Banner

iPhone SE recenzija

Testirali smo iPhone SE koji nije zamišljen kao objekt snova za sadašnje ili buduće vlasnike iPhone 6S, već za privlačenje onih koji žele pametan telefon kompaktne veličine.

 

Upotrebljivost iPhone SE modela je još uvijek u centru rasprava, kritika i ismijavanja,  osobito od strane suprotnog tabora, zaljubljenika u malog zelenog robota. Neki nikako da izađu iz svog mikro svijeta i prihvate kako ljudi imaju različite sklonosti, interese, ukuse i konačno šake različitih veličina.

Mislim da je Apple napravio mudar potez ovim mališanom.  Statistike su pokazale kako je iPhone SE u ranim danima postao uspješniji prodajni model od iPhone 5C. Drugo, prema izvorima brojnih dobavljača, Apple je poveća proizvodnju s početnih 3,5 na 5 milijuna jedinica. Istu količinu uređaja namjeravaju staviti na tržište u narednim kvartalu što ukazuje na stabilnu potražnju. U međuvremenu smanjili su narudžbe za iPhone 6S što je u skladu sa sezonskim oscilacijama u prodaji. iPhone 7 nije daleko.

Idemo sada vidjeti što je Apple dobro napravio,  što nije…………

iPhone SE osnovna  specifikacija

 • Dimenzije (V x Š x D) : 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
 • Masa (grami): 113
 • Zaslon: dijagonala 4″, rezolucija 1136 x640 piksela (326 ppi)
 • CPU: Apple A9 1.85 GHz
 • GPU: PwerVR GT7600
 • Interna flash memorija (GB): 16 – 64
 • Povezivanje: Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac, BT 4,2 ; NFC, 4G; GPS;
 • Kamere: FaceTime 1.2 MP (f/2.4 720p ) – glavna 12 MP, f/2.2, PDAF, TrueTone dual LED; 4K;
 • Baterija: Li-Po 1624 mAh integrirana
 • Ostalo: Senzor otisaka prstiju
 • Ustupio: Vipnet
 • Cijena (svibanj 2016.)

Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade

Za iPhone SE je Apple  opet odlučio reciklirati klasičan dizajn 5/5S modela iz 2012/2013. godine s ravnim oštrim rubovima i zakrivljenim uglovima.

iPhone SE vs iPhone 5

S aspekta materijala, izrađen je u kombinaciji stakla i aluminijske legure serije 6000, otporne na habanje i teksture poput zrnca pijeska u pustinji jedva vidljive oku. Metalni i stakleni dijelovi sastavljeni su izuzetno precizno. U smislu kontaminacije prstima, zaštita materijala je sasvim uredu.

iPhone SE dimenzija je 123.8 x 58.6 x 7.6 mm. Gram je teži od iPhone 5S (112 vs 113 ). Držanje u ruci mogla bih opisati kao pronalaženje davno izgubljenog osjećaja lakoće dosezanja prstima vrhova zaslona.

Iako većina današnjih uređaja ima na desnom boku tipku za uključivanje/isključivanje rada, Apple je svoju odlučio staviti na vrh. No, kao što sam već rekla, uređaj je malen i nema problema kažiprstom dohvatiti i pritisnuti tipku.

IMG_20160513_104426

20160516_183124_HDR

Ladica za SIM karticu je skrivena u desnom boku.

IMG_20160513_104444

Okrugle tipke za podešavanje glasnoće su na lijevom. Imaju urezane znakove “+” i “-” , onako, da ne bi bilo zabune u primjeni. Možda dizajneri misle da su svi kupci poput plavuša u vicevima pa im treba sve nacrtati 😉 Tipke se mogu koristiti za snimanje fotografija.

Iznad njih je fizički tihi prekidač. Omogućuje staviti uređaj u način rada bez zvukova.

IMG_20160513_104459

Apple Lightning konektor je na dnu kućišta. S njegove lijeve strane je 3.5 mm audio ulaz i mikrofon dok desno ugrađen zvučnik. Kao spikerfon zvučnik ima vrlo dobru kvalitetu. Za slušanje glazbe je u sasvim redu, ali je bolje rabiti slušalice kako bi mogli uživati u punoj kvaliteti zvuka.

Što se tiče stražnje strane, gornja staklena ploha s lijeva na desno smješta glavnu kameru, mikrofon i True Tone bljeskalicu. Leća kamere ne viri iznad površine kao što je to slučaj s iPhone 6S.

IMG_20160513_113451
Dizajn loga jabuke izliven je u kalupu i prilično se ističe. Samo nisam sigurna je li sjaj dovoljan da bude vidljiv osobama susjednih stolova u kafiću ;D

Nešto niže ugravirani je naziv uređaja i dva velika “SE” slova.

Prednja strana je ravna. Nema popularnog 2.5D stakla. Prorez u staklu iznad zaslona otvara prostor za slušalicu. Milimetar poviše je prednja kamera, a senzor ambijentalnog svjetla je ispod.

IMG_20160513_104358

Na dnu je okrugla tipka Home ili Početak, izrađena od safirnog materijala za poboljšanje trajnosti. Jasno je vidljiva i vizualno usklađena bojom stakla. Ima integriran biometrijski senzor otiska prsta prve generacije (88 x 88 piksela). U odnosu na drugu generaciju ( 96 x 112 piksela), razlika je u brzini očitavanja papilarnih linije. Novi senzor očitava ih u sekundi dok stari u dvije. Otisak neće bit prepoznat ako ste upravo namazali ruke kremom ili su vam mokre.

Ekran i zaslon

Phone SE ima zaslon dimenzija 4,99 cm širine i visine 8,85 cm i pokriva samo 61,05 posto površine prednje strane zbog širokog okvira. Današnji top modeli pokrivaju između 70 i 80 posto prednjice. Dijagonale je 10, 16 cm (4“), rezolucije 1136 x 640 piksela i oštrine 326 ppi.

Proizvodnju potpisuje Japan Display.  Palac gore za oleophobic (lipophobic) premaz u borbu s otiscima prstiju. Mislim da su otisci  jedino atraktivni ekipi za očevid. Nema Haptic Engine tehnologije i tako podršku za 3D Touch (osjetljivost “na pritisak). Možemo samo nagađati razlog izbacivanja. Mislim da se ipak radi o zadržavanju cijene u nekim zadanim okvirima.

Minimalna razina svjetlosti prema profesionalnim mjerenjima je oko 5,8 cd / m². Maksimalno osvjetljenje je vrlo visoko s 500 cd / m 2, ali količina osvjetljenja pada naginjanjem uređaja s jedne strane na drugu. Iako je ova pojava tipična za LCD , nešto je izraženija na iPhone SE. Za korištenje na suncu nema problema.

Boje su točne. Gotovo u rasponu sRGB skale boja. Kontrast je prilično impresivan omjera 800:1. Crna nije duboko crna što je za očekivati jer se ne radi o AMOLED-u.

Hardver i performanse

iPhone SE opremljen je 64-bitnim Apple A9 istim sustavom na čipu koji je debitirao u sklopu iPhone 6S. Dvije ARM jezgre ( interno zvane kao Twister-jezgre) rade na taktu 1,84 GHz i dovoljno su moćne da se mogu natjecati s onima u Qualcomm Snapdragon 820 i Samsung Exynos 8890 Octa. GPU je PowerVR GT7600 sa šest jezgri. Tu je i pomoćni procesor za obradu podataka dobivenih od senzora poput pedometra.

SE ima 2 GB LPDDR4 radne memorije, a kapacitet NAND flash memorije je dostupan u dvije verzije: 16 ili 64 GB. Naš testni model ima 64 GB. Pitate li se zašto Apple nudi uređaje u najjeftinijoj varijanti kapaciteta interne memorije od 16 GB, koja više ne može zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika, odgovor se krije u iCloud pretplati. Ako samo 1 % svih korisnika iPhone mjesečno koristi plaćeni iCloud to im to generira milijune dodatnih prihoda. Apple zna kako izvući novce 😀

Podizanje sustava iz stanja zaključanog uređaja (boot) je vrlo brzo. Kod pregledavanja weba, brzina otvaranja stranica ne pokazuje nikakvu trom i zoom efekt je vrlo blag. Igre poput Asphalt 8, odigrat će te relativno zadovoljavajućom brzinom, nema nikakvih trzaja, zastoja. Jedino što će te nakon dužeg igranja osjetiti porast temperature na stražnjoj strani, ali prestankom igranja vrlo brzo se ohladi.

Napravila sam neke sintetske benchmark testove. Pogledajte dobivene rezultate:

Od senzora tu žiroskop s tri osi, akcelerometar, senzor blizine, senzor za svjetlost prostora. Barometra nema. Sumnjam da će mnogima nedostajati.

IMG_0039

Povezivost i telefonija

Od modula za povezivanje ima NFC (radi samo s Apple uslugom plaćanja koja nije dostupna u HR), Wi-Fi s podrškom za IEEE 802.11ac protokol, GPS koji radi vrlo brzo i pouzdano.

Bluetooth radi prema zamisli Applea. Glazba je zvučala uredu putem Bluetooth zvučnika, ali čula sam i bolje izvedbe.

SE podržava 4G bendove. Testirala sam uređaj na VIP mreži. Od prvog trenutka ubacivanja kartice pa sve do pisanja ove recenzije nisam imala problema s kvalitetom i gubitkom 4G signala na području Zagreba i šire okolice.

Sučelje za telefoniju nema neke posebnosti osim prosljeđivanja poziva na iPad. Slušalica proizvodi čist, jasan i topao zvuk. Nema problema da čujete sugovornika u bilo kojem bučnom okruženju čak na 60 % razine glasnoće. Vibracije su dostatne za dobiti pozornost ako je uređaj na stolu dok radite. U džepu vrlo rijetko, a u torbici nikada.

Baterija

Baterija se ne može ukloniti ili zamijeniti bez odlaska na servis. Apple je izjavio za trajanje baterije u iPhone SE kako je duže nego iPhone 5S. To je i normalno jer čipseti se razlikuju u tehnološkom procesu ( 28 i 14/16 nm).

iPhone SE ima bateriju kapacitet 1624 mAh što je prilično malo za današnje pametne telefon. Zato sam bila dosta skeptična u vezi autonomije. No, bila mi je dostatna za dnevnu upotrebu kao intenzivnom korisniku, ako sam uređaj upotrebljavala kao primarni u kombinaciji 4G i WiFi mreža, bez navigacije, igranja igara i najveće svjetlosti zaslona.

U OS-u možete uključiti način rada za uštedu baterije koji ograničava pozadinske procese, smanjuje svjetlost zaslona itd…. Baterija se puni od 0-100% u prosjeku za 2 sata +/- koju minutu. Ne podržava brzo i bežićno punjenje.

iOS 9.3.2

iPhone SE pokreće iOS 9.3.2. inačica sustava. Na zaključanom zaslonu prikazuju se obavijesti i moguć je pristup Centru za obavijesti za brzi pristup kontrolama postavki uređaja, glazbe ili svjetla.

Obavijesti uključuju i karticu imena Danas, koja podržava widgete informacije iz kalendara, vremensku prognozu, vijesti, podsjetnike, napunjenost baterije itd. Možete ih ručno razvrstati i odrediti za svaku instaliranu aplikaciju hoće li bit prikazana u Centru, zvukove upozorenja i sl. Osobno mi je malo bilo zamorno pojedinačno sve to posložiti jer sam za potrebe testiranja nakrcala uređaj raznim aplikacijama.

Početni zasloni nisu se promijenili gotovo godinama i dalje ne podržavaju widgete. Na svaki od početnih zaslona mogu se smjestiti do 24 aplikacije ili mape.

Organizacija Postavki i upotrebljivost poznata nam je iz davnih dana osim što sada ima polje za pretraživanje na vrhu.

Nova značajka je Night Shift funkcija koja prilagođava boje ( smanjuje intenzitet plave) više prema žutim. Namijenjena je za  korištenje uređaja noću kako bi se zaštitile naše oči. Može se uključiti / isključiti na temelju korisnički definiranog vremena ili geografskog položaja ( zalasci i zalasci Sunca).

Bilješke se mogu organizirati u mape, dodati fotografije, karte, linkovi i omogućeno je postavljanje lozinke i/ili otključavanje senzorom otiska prsta.

Aplikacija Zdravlje ima dodanu karticu reproduktivno zdravlje s opcijama namijenjenim curama i damama za unos bazalne tjelesne temperature, praćenje menstrualnog ciklusa, ovulacije itd.

Mail Drop značajka omogućava poslati velike privitke e-pošte(5 GB do 20 GB) putem iCloud. Kada priložite datoteku iskočiti će popup prozor s opcijom za korištenje Mail Drop.

U vodoravnom položaju tipkanje na iPhone SE nije neugodno.

Ali u okomitom  bilo  mi je naporno. U jednom trenutku ulovila sam se da mi poruke izgledaju poput pisma Indijanaca prepune emotikona, simbola i skraćenica.

Safari preglednik sve je bolji. Moguće je promijeniti fontove, veličine fonta, boje teme itd.

Napokon se može isključiti u postavkama iritirajući prikaz ikone najposjećenijih web stranica svaki put kada se otvori nova stranica te automatsko kopiranje i lijepljenje putem istoimene opcije.

Sve ostale detalje vezane uz iOS možete pročitati u recenziji iPhone 6 modela.

Kamere

Možete pokrenuti kameru iz zaključanog zaslona, Kontrolnog centra ili na početnom zaslonu. Otvara se u trenu.

Prednja kamera je ostala ista kao u iPhone 5S. To je 1,2 MP OmniVision OV2E0BNN otvora f 2/4 i podržana je od Retina bljeskalice koja je čisto softverska funkcija. Daje fotografije rezolucije 2591 x 1936 točaka. Učinak je samo, Oh…

IMG_0056

Specifikacije glavne iSight kamere su iste su ka na iPhone 6S. Ima 12 MP Sony IMX 315 senzor, 1.22 mikrona piksela i veličina od 1 / 3,06 “, otvor blende f / 2.2. Podržana je True Tones dual bljeskalicom, automatskim fokusom, fokusom osjetljivim na dodir, autofokusom preko detekcije faze, prepoznavanjem lica, snimanjem panorama, fotografijama u nizu…. Zgodna je podrška za live fotografije JPEG formata obogaćene 15fps videom u trajanju od 1,5 sekunde prije nego se zapravo pritisnete okidač. U Galeriji se pokazuju neovisno.

Sučelje je osnovno u smislu prilagodbe. Nema već dugo promjena. Na zaslonu kontrole uključuju tipku okidača, pristup filtrima, HDR načinu snimanja, bljeskalici….

IMG_20160513_104352

Pri dnevnom svjetlu kvaliteta snimljenih fotografija je odlična. Boje su dosljedne, balans bijele na visini, detalji su dobro obrađeni, makro snimke su izvanredne s jasnim fokusom. Slabost je kvaliteta snimljenih fotografija u lošim svjetlosnim uvjetima. Slike snimljene u tamnim okruženjima sklone su pokazati dosta buke, ali ukupni učinak je dobar. Uporaba bljeskalice može pomoći pri snimanju objekata u blizini, kao i ljudi koji su samo nekoliko koraka dalje.

 

 

SE kamera sposobna je za snimanja 4K videa i 1080p pri 30 ili 60 sličica u sekundi te 750p. Bez obzira koju opciju odaberete, rezultati izgledaju vrlo dobro.

[youtube id=”INgCnKms8WA” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

[youtube id=”wAPxw2y34Xw” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”840″ grow=”yes”]

Zaključak

iPhone SE odlične je izrade, kao njegova kvaliteta glasovnih poziva i brzine prijenosa podataka. Nisam imala nikakvih problema za pokretanje i upotrebu aplikacija i igara. To je vrlo ozbiljan, snažan i brz mali pametan mobilni telefon. Mogao bi bit logična nadogradnja za trenutne vlasnike starijih modela, jer budimo realni, s najnovijom verzijom iOS stariji uređaji su ipak spori. Ako se odlučite kupiti model manjeg  kapaciteta memorije za pohranu podataka, onda morate prihvatiti i neke kompromise poput redovite izrade kopije podataka i upotrebe iCloud usluge.

Apple je modelom iPhone SE možda htio odati počast Steve Jobsu, koji je bio paranoičan oko velikih dijagonala. Jednom je rekao: 3,5-inčni ekran je najbolje za korištenje jednom rukom”, ali nije se previše bunio kada je Cook povećao duljinu dijagonale na 4“ u iPhone 5. Možda ipak ima nešto u njegovim riječima, osobito za fanove Applea. Povećali su dijagonale zaslona na seriji oznake šest, i odmah su im usporili rast prihoda i neto dobiti ;D

No, bilo kako bilo, iPhone SE je prava poslastica za ljubitelje malih pametnih telefona s okusom jabuke iako ima svojih crvića.

U recenziji nisam uspoređivala uređaj s modelima iz Android svijeta.  To su sasvim dvije različite planete Prije toga pogledajte osnovnu specifikaciju:

Hvalimo

 • Izrada
 • Kompaktnost
 • Upotreba jednom rukom
 • rad glavne kamere
 • GPS
 • fluidan rad
 • dobra autonomija
 • svi dodaci i oprema kompatibilni su s modelima 5 i 5S

Nedostaci

 • Nema 3D Touch tehnologiju (za neke)
 • Slabe vibracije
 • ne podržava brzo i bežićno punjenje.
 • slaba selfie kamera
 • beskoristan NFC
 • ogrančena Siri podršak
 • ne podržava memorijske kartice (za neke)
 • integrirana baterija (za neke)
 • svi dodaci i oprema kompatibilni su s modelima 5 i 5S
 • cijena (za neke)
 • nema smart dial (za neke)
Najčitanije