huawei
1

Brooks i HP udružili snage i stvoriti tenisicu pomoću 3D ispisa

Da nam je neko nedavno govorio o ovome, svakako bi smo rekli da nije normalan.

Čini se da tehnološka čuda postaju sve učestalija i svakodnevna, a to se posebno odnosi na područje 3D printanja. 3D printeri su postali sveprisutni alati koji se koriste za stvaranje različitih predmeta, a veliki igrači poput Tesle i Applea sve više ih uključuju u svoje proizvodne procese.

Samsung Galaxy S24 Ultra – 200MP kamera kao slabija nadogradnja

No, danas idemo korak dalje od uobičajenih primjena 3D printanja, jer dvije ugledne tvrtke, Brooks i HP, udružile su snage kako bi stvorile nešto revolucionarno – tenisicu za trčanje isprintanu pomoću 3D printera.

1

Brooks je sklopio partnerstvo s tehnološkim divom HP-om kako bi razvio svoje najnovije tenisice za trčanje, nazvane Brooks Exhilarate BlueLine.

iOS 17.1 bit će dostupan 24.10.2023. – donosi rješenje problema s iPhone 12

Ono što ovaj model čini posebnim je upravo 3D isprintani međupotplat, koristeći HP-ovu tehnologiju 3D ispisa Multi Jet Fusion. Ovaj inovativni međupotplat nosi oznaku 3DNA, a sastoji se od otvorene 3D rešetkaste strukture koja navodno omogućuje “povrat energije od 90% međupotplata, što je više od prosječnih tenisica za trčanje na tržištu danas”, prema internim testiranjima tvrtke HP. To rezultira skakutavom i propulzivnom vožnjom, idealnom za trčanje.

2 12

Tehnologija koja stoji iza ovog izvanrednog postignuća je multi-jet fusion 3D ispis, gdje se sredstvo za topljenje selektivno nanosi na sloj polimernog praha.

Peter Zhu Di je novi generalni direktor HONOR-a za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Austriju 

Nakon toga slijedi infracrveno zagrijavanje kako bi se materijal stopio, a ovaj postupak se ponavlja sloj po sloj sve dok se ne stvori 3D model. Višak praha se uklanja kako bi se ponovno iskoristio. Ova tehnologija ne samo da dopušta preciznije oblikovanje međupotplata, već koristi manje materijala i proizvodi manje otpada tijekom procesa proizvodnje.

3 9

Unatoč prednostima u izvedbi i estetici, postoji izazov u praktičnosti. Otvorena rešetkasta struktura međupotplata može zadržavati šljunak i prljavštinu, što može utjecati na učinkovitost i trajnost tenisica. To je nešto što će Brooks morati riješiti prije nego što ove tenisice postanu dostupne široj javnosti.

Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Pro dolaze 27.10.2024.

Za sada će tenisice Exhilarate-BlueLine biti lansirane kao dio “testiraj i nauči” programa, gdje će odabrani članovi Brooks Run Cluba moći testirati ove inovativne cipele i pružiti povratne informacije.

4 5

Povezivanje s nosivim uređajima koji prate različite parametre trkača, kao što su duljina koraka i kadenca, omogućit će daljnje unapređivanje budućih iteracija cipela s 3DNA tehnologijom.

Samsung Galaxy S24 serija na tržištu u siječnju,tu je i prvi benchmark

Ovo partnerstvo između HP-a i Brooksa pokazuje da 3D ispis ima još puno toga za ponuditi u svijetu sportske tehnologije. Nakon što je tehnologija 3D ispisa već uzdrmala sportski svijet ove godine, uključujući i Wilsonov 3D isprintani prototip košarkaške lopte, ovo je samo još jedan dokaz da se granice tehnoloških mogućnosti konstantno pomiču.

Lokalno predstavljanje najnovije generacije Huawei pametnih satova

Ovaj spoj tehnologije i sporta obećava uzbudljivu budućnost gdje će inovacije kao što je 3D ispis unaprijediti performanse i udobnost sportske opreme. S nestrpljenjem očekujemo što će budućnost donijeti u ovom fascinantnom spoju tehnologije i sporta.

Najčitanije