Banner
Blind test kamera 2018 21 e1543832010204

Blind test kamera na mobitelu je gotov, proglasili ste najbolji foto mobitel 2018. godine

Iznenađeni? Vjerojatno ne; u zadnjem testu je pobijedio Huawei P20 Pro, ali tada su se ocjenjivale samo low light fotografije. Sada smo dodali i dnevne fotke a u rezultatima je i nekoliko iznenađenja. 

Prisjetimo se: Samsung s9+ me oduševio početkom ožujka, po svim parametrima – to je bio najbolji mobitel, i bio sam prilično siguran da će ga konkurencija teško dostići, po većini parametara.

Samsung S9+ je i danas izvrstan mobitel, ali veselje mu je pomutio Huawei P20 Pro dva mjeseca kasnije, koji je pobjedio na manje više svim usporedbama kamera, od DxOMarka (gdje je i danas prvi – Mate 20 Pro još nije testiran) do brojnih tech portala. Osim toga, P20 Pro ima prekrasnu gradijentnu pozadinu, a uz to je manji, tanji, lakši i ima veću bateriju iako ima čak tri kamere.

Samsung S9 vs Huawei P20 Pro 1 1

To vas mora impresionirati, iako i Samsung S9+ ima svojih aduta. Usporedbu S9+ vs P20 Pro pročitajte ovdje.

Ljeto nam je donijelo Samsung Note 9, sjajan mobitel no što se kamera tiče, to je S9+. Prepoznavanje scena, koje će s nadogradnjom dobiti i S9+, donosi jako male promjene – što zapravo i nije loše. Tu je i LG G7 ThinQ, s trećom generacijom širokokutne kamere i novim noćnim modom rada, što je dobrodošla pomoć malom senzoru glavne kamere.

Sony XZ3 11

Na jesen je stigao Sony XZ3, te nedavno Huawei Mate 20 Pro. HTC U12+ nažalost više nije u redakciji, no kako sam ga koristio jedno vrijeme kao glavni mobitel sasvim je sigurno da bi se ugurao među najbolje u ovoj usporedbi. Ali, ne bi i pobijedio.

Ok, dosta filozofiranja , pogledajmo rezultate blind testa:

Tablica s brojem vaših glasova, po pojedinim fotografijama, izgleda ovako:

Najbolja kamera na mobitelu 2018 Dakle, sasvim je jasno: Huawei ove godine ima mobitele s najboljim kamerama, i to s velikom razlikom u odnosu na konkurenciju. I to čak i kad nisu korištene sve mogućnosti, primjerice na detalju traktora; oba H_uaweia su bila na defaultnih 10 MP, mogao sam ih komotno staviti na 40 MP i tu bi sasvim sigurno, pobijedili.

 

1. mjesto, najbolja kamera 2018. godine – Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro 21

Što se promijenilo? Mate 20 Pro je dobio super zanimljivo širokokutnu kameru te novi procesor za obradu fotografija ISP, dio Kirina 980) što mu donosi ima prednost pred P20 Pro u noćnim fotografijama, iako je izgubio crno bijeli senzor. Ima nešto više šuma, ali u noćnom modu rada više ne izblijedi fotografije, što zna napraviti P20 Pro.

Dakle, veliki palac gore i zaslužena pobjeda za Huawei Mate 20 Pro, mobitel koji ove godine jednostavno nema konkurenciju, ne samo po kameri.

2. mjesto Huawei P20 Pro

Dosadašnji šampion je na drugom mjestu. P20 Pro je pobjednik dnevnog dijela testa, a drugi je u low light fotografijama. Huawei je napravio izvrstan posao kad su odlučili ugraditi tri kamere, veliki zum i još važnije, veliki 40 MP senzor koji im donosi prednost.

Huawei P20 Pro 4 Po danu, P20 Pro se odlikuje izvrsnim dinamičkim rasponom, dobrim detaljima i na 10 MP fotografijama, te najčešće vjernim bojama. Po noći, i dalje je to mobitel s najmanje šuma ali Mate 20 Pro ima bolje boje i kontrast, pa odnosi pobjedu.

3. mjesto Sony XZ3

Sony XZ3 15

Treće mjesto je zauzeo Sony XZ3, ali s velikim odmakom od Huawei braće. Sony je popravio optiku još na XZ2 pa više ne muti rubove, ali i dalje ima mnogo šuma. Čak i po danu, na najmanjim ISO vrijednostima vidjet ćete šum kod zumiranja na punu veličinu fotografije. Neobično, čini mi se da XZ3 ima više šuma od XZ2.

No dobar kontrast i boje, te mnogo detalja 19 MP senzora (zahvaljujući zaista niskoj redukciji šuma) donijele su mu treće mjesto.

4. mjesto Samsung S9+

Samsung Galaxy S9 14 1

Da ponovimo: isto bi prošao i Note 9, jer ta dva mobitela dijele kamere. Samsung ima univerzalno dobre kamere koje snimaju fantastičan video i u 4K@60 FPS-a ali što se fotografija tiče mora priznati da trenutno ima boljih izvođača. Očito, trik s promjenjivim otvorom blende (F1.5 po noći, F2.4 po danu) nije dovoljan da nadoknadi veličinu senzora. Koja je ista kao i na S8, koji je pak imao isto veliki senzor kao i S7. Vidjet ćemo što Samsung priprema za S10, koji stiže za tri mjeseca.

5. mjesto LG G7 ThinQ

LG G7 in Action 06

Očekivano? Možda, jer LG ima najmanji senzor. No pogledajte razliku u glasovima – očito su Korejci poradili na softveru, pa je LG G7 ThinQ završio test s minimalnom razlikom prema četvrtom mjestu. I dalje je njegov veliki adut širokokutna kamera, koja nije uspoređivana na ovom testu iz jednostavnog razloga – ima je još samo Mate 20 Pro, i nitko drugi.

Najčitanije