huawei
b2

Bežično punjenje – tajne i koje su štetnosti

Qi standard, razvijen od strane Wireless Power Consortium, široko je prihvaćen među proizvođačima pametnih telefona.

Bežično punjenje je revolucionarna tehnologija koja izgleda kao magija, dokaz tehnološkog napretka i čista znanstvena fantastika! Ali, da malo smanjimo dramu.

DXOMARK: Samsung Galaxy S24 serija ima najbolji zaslon

Kada dođete kući, opustite se i jednostavno postavite pametni telefon na bežičnu podlogu za punjenje, čini se kao da se energija prenosi iz zraka, bez uključivanja ikakvih kabela.

MagSafe i Qi2 – Budućnost bežičnog punjenja za Android

Ali što se zapravo događa iza kulisa ovog tehnološkog čuda? Danas ćemo raskrinkati tajnu bežičnog punjenja.

1 7

Vratimo se u srednju školu, ali obećavamo da neće biti dosadno. Prije gotovo 200 godina, Michael Faraday je eksperimentirao s bakrenim žicama i magnetima te otkrio fenomen elektromagnetske indukcije 1831. godine.

Android 15 Developer Preview 1 dolazi sutra

Igrajući se s ovim elementima, otkrio je da kretanje električnih naboja kroz jednu žicu izaziva pojavu električnog polja koje može utjecati na drugu žicu u blizini, čak i ako nisu izravno povezane. Ovaj princip leži u osnovi bežičnog punjenja.

2 18

Kada elektroni prolaze kroz bakrenu žicu, stvara se magnetsko polje. Bežično punjenje koristi ovaj princip elektromagnetske indukcije.

Xiaomi razvija bežično punjenje za električne automobile

Kada postavite telefon na bežičnu podlogu, male bakrene zavojnice unutar punjača stvaraju magnetsko polje.

iPhone 16 “retro” izgled i Pro modeli idu do 2T memorije i visokom kapacitetu baterije

Druga zavojnica u vašem telefonu hvata ovo magnetsko polje i pretvara ga natrag u električnu energiju koja se koristi za punjenje baterije.

Pred nama je Xiaomi 14 Ultra

Ova vrsta prijenosa energije je izvanredna jer ne zahtijeva nikakav fizički medij. To znači da vaš bežični punjač može raditi u vakuumu svemira jer elektromagnetsko polje postoji posvuda, čak iu praznom prostoru.

3 15

Kada izvedete ovaj “trički” s bakrenim zavojnicama i električnim nabojem, stvarate poremećaj u elektromagnetskom polju. Slično kao kada bacite kamen u mirno jezero, ali u ovom slučaju, elektromagnetsko polje je svojstvo prostora, a ne medij kao voda.

Samsung Galaxy Z Flip 6 i pogled na bateriju

Bežični punjači za pametne telefone sastoje se od malih bakrenih zavojnica koje prenose energiju na sličan način kao unutar samog telefona. Za uspješan prijenos energije, ove zavojnice moraju biti pravilno poravnate. Neki napredniji bežični punjači imaju više zavojnica za omogućavanje bržeg i efikasnijeg punjenja.

4 11

Glavni bežični standard za punjenje je Qi, razvijen od strane Wireless Power Consortium (WPC). Qi standard je prihvaćen od strane mnogih proizvođača pametnih telefona kao što su Samsung, Apple, Sony, Huawei i mnogi drugi.

Huawei predstavio SuperCharge Max 100W – Punjač sa višestrukim standardima i brzim punjenjem

Postoje različite specifikacije snage unutar Qi standarda, omogućavajući punjenje mobilnih uređaja s različitim brzinama.

Vivo X100 Pro na Europsko tlo dolazi 15.02.2024.

Bežično punjenje donosi brojne prednosti kao što su jednostavnost, praktičnost i očuvanje USB-C priključka na telefonu. Može se integrirati u različite uređaje poput automobila, radnih stolova i prijenosnih punjača.

5 7

Međutim, postoje i neki nedostaci kao što su sporije punjenje u usporedbi s žičanim punjenjem te ometanje bežičnog prijenosa energije od strane metala.

Samsung razvija 6G tehnologiju u partnerstvu s Princetonom

Unatoč ograničenjima, bežično punjenje predstavlja impresivnu primjenu principa elektromagnetske indukcije.

iOS 17.2 donosi Qi2 punjenje za iPhone 13 i iPhone 14

Iako je tehnologija još uvijek u razvoju, moguće je da ćemo jednog dana imati univerzalna bežična rješenja koja će omogućiti brzo i efikasno punjenje svih naših uređaja, bez obzira na njihov položaj. Do tada, ostajemo uzbuđeni i pratimo napredak u ovoj fascinantnoj oblasti tehnologije.

Najčitanije