huawei
NASLOVNA1 1

Android 14 – vrijedi li čekanja

Svi već kao "ozeblo sunce" čekaju novu verziju Android mobilne platforme. Sada kada je Apple svoj iOS predstavio, red je da isto to učini i Google.

Jučer smo govorili o tome kako Google slavi svoj 25. rođendan, a danas se ponovno osvrćemo na tu temu.

Samsung Galaxy S23 FE dolazi 04.10.2023.

Ovoga puta, fokusiramo se na dolazak Androida 14, ažuriranja koje smo već (slobodno možemo reći) predugo iščekivali. U nastavku ćemo otkriti neke zanimljive detalje o ovoj mobilnoj platformi i pokušati odgovoriti na pitanje je li vrijedno čekanja.

1 35

Android 14 je najnovije poglavlje u dugoj liniji Googleovih ažuriranja softvera. Tehnički još nije dostupan, iako smo očekivali da će biti lansiran krajem kolovoza ili početkom rujna, kao i prethodne verzije Androida.

Huawei nova 12 i nova 12 Pro donose novitete – na tržištu krajem godine

Međutim, Google je odgodio izlazak softvera pa je sada logično pretpostaviti da će biti lansiran istodobno s Google Pixel 8 serijom 4. listopada. Unatoč neslužbenom statusu, Android 14 nije baš tajna.

Avanturistički korisnici Androida, posebno oni s Pixel telefonima, već gotovo pola godine mogu preuzeti i isprobati najnoviji softver u beta verziji. Iako je dostupan u beta fazi za nekoliko uređaja, Android 14 je namijenjen onima koji ne smetaju poneki bug i nesavršenosti tu i tamo (posebno za korisnike Pixela).

Google nas služi već 25 godina – 5 inovacija na koje smo zaboravili

Dakle, Android 14 je već tu, s većinom novih značajki i funkcija dostupnih u beta verziji. Male su šanse da će Google iznenada dodati revolucionarnu i potpuno novu značajku u posljednjem trenutku, tako da možemo smatrati da je najnovija verzija softvera uvelike dovršena.

Naravno, postoje neke značajke koje Android još uvijek može usavršiti, možda čak i preuzeti neke ideje od iOS-a (i obrnuto), ali to će vjerojatno potrajati neko vrijeme, ako ikad. Ovaj preliminarni pregled temelji se na beta verziji softvera i bit će ažuriran čim Android 14 postane službeni.

Android 14: Novosti na prvi pogled

Android 14 donosi niz novih značajki koje će korisnici primijetiti. Službeni popis noviteta uključuje:

  1. Prilagodba zaključanog zaslona: Korisnici mogu prilagoditi boje, vrstu i veličinu na zaključanom zaslonu.
  2. Poboljšana prilagodba početnog zaslona: Sada postoji bolja tema za ugrađenu prilagodbu Androida.
  3. Poboljšana pristupačnost: Uključuje nelinearno skaliranje fonta, API za rodnu gramatičku infleksiju, jezične postavke po aplikaciji, regionalne postavke i prilagođene akcije dijeljenja za aplikacije.
  4. HDR video snimanje: Camera2 API sada podržava snimanje HDR videa.
  5. Prilagođena pokretna leđa s animacijama: Android 14 ima prediktivnu pokretnu leđa koja prikazuje kamo će korisnik vjerojatno završiti.
  6. Bolje trgovine aplikacija trećih strana: Android sada prihvaća prilagođene trgovine aplikacija pružajući im API koji poboljšava korisničko iskustvo.
  7. API za otkrivanje snimke zaslona koji čuva privatnost: Android 14 će otkriti kada korisnik napravi snimku zaslona.

Android 14: Osobni dojmovi

Iako je Android 14 inkrementalno godišnje ažuriranje softvera, donosi nekoliko značajnih noviteta koji su privukli našu pažnju. Glavna među njima je obilježena prilagodba zaključanog zaslona, koja je očito odgovor na prilagodbu zaključanog zaslona koju smo vidjeli u iOS-u 16 i nadalje u iOS-u 17.

Android 14 donosi nove widgete za kontakte

Ova značajka dolazi kao prirodna funkcija operativnog sustava i čini se čudno da nije ranije bila standardna u Androidu. Korisnicima je sada omogućeno biranje između nekoliko stilova satova i oko desetak opcija boja.

 

Iako nisu beskrajne, mogućnosti prilagodbe su više nego dovoljne da zadovolje čak i najzahtjevnije korisnike.

iPhone 15 Pro Max osvojio drugo mjesto na DxOMark testiranju, prvi je Huawei Mate 60 Pro

Još jedno veliko poboljšanje koje dolazi s Androidom 14 je mogućnost prilagodbe prečaca lijevog i desnog zaključanog zaslona. Konačno, korisnici nisu ograničeni na prečace za svjetiljku i kameru.

tekst1naslovna

Trenutno su dostupni prečaci za svjetiljku, kameru, kontrole uređaja, Ne uznemiravaj, Isključi zvuk, skener QR koda, video snimanje i Novčanik. Trenutačno se podržavaju samo ovi unaprijed postavljeni prečaci, ali bilo bi poželjno vidjeti dodatnu fleksibilnost u odabiru prečaca.

Zaključak

Unatoč tome što Android 14 donosi manje vidljivih promjena na prvi pogled, unaprjeđenja koja pruža, posebice u prilagodbi zaključanog zaslona, prilagodbi prečaca i trajanju baterije, čine ga vrijednim ažuriranjem.

Ima li bolje gaming mašine od Samsung Galaxy Z Fold5?

Iako je pitanje je li dosegnut plato značajki uvijek prisutno nakon izlaska nove verzije Androida, vjerujemo da će buduće verzije unaprijediti ove značajke i dodati još inovacija. S nestrpljenjem iščekujemo službeno lansiranje Androida 14 i sve što će donijeti na tržište pametnih telefona.

 

Najčitanije