Banner
ff22 2

5 značajki koje Android 15 čine platformom kakvu svi želimo

U listopaIako je do službenog izlaska Androida 15 još nekoliko mjeseci, najavljuje se kao uzbudljivo ažuriranje operativnog sustava s mnoštvom novih značajki koje nadmašuju prethodne verzije, Android 13 i 14.

Prije nego što Android 15 službeno bude pušten u upotrebu za nekoliko mjeseci, većina novih značajki i promjena već je otkrivena zahvaljujući razvojnim pregledima i beta verzijama. Možemo slobodno reći kako je Android 15 nadogradnja odnosno mobilna platforma kakvu svi jedva čekamo.

Android 15 – kako radi Auracast i Bluetooth LE Audio

Posljednja velika nadogradnja operacijskog sustava bila je Android 12, koji je donio potpuno novi jezik dizajna i mnoštvo novih značajki. Međutim, nedavne verzije, Android 13 i Android 14, nisu bile posebno impresivne. Nisu uvele revolucionarne značajke ili promjene u korisničkom sučelju; činile su se kao manje nadogradnje.

Android 15 Beta 1.2 – manje ažuriranje s velikim novitetima

No, Android 15 dolazi s mnogo uzbudljivih značajki koje će vas nestrpljivo navesti da čekate njegovo izdanje. Dok čekate službeno puštanje, pogledajte 5 najboljih značajki koje će Android 15 ponuditi.

Podrška za satelitsku povezanost

Otkako je Apple najavio podršku za satelitsku povezanost za iPhone, korisnici Androida željno iščekuju isprobati ovu značajku. Google je napokon poslušao njihove želje jer je potvrđeno da će Android 15 donijeti ovu novu značajku.

1 9

S podrškom za satelitsku povezanost moći ćete slati poruke prijateljima čak i kada u blizini nema mobilnih tornjeva. Android 15 također omogućuje SMS aplikacijama i unaprijed učitanim RCS aplikacijama korištenje satelitske povezanosti za slanje i primanje poruka.

Android 15 Beta 1.2 – manje ažuriranje s velikim novitetima

To znači da satelitska povezanost neće biti ograničena samo na hitne slučajeve. To bi mogao biti veliki udarac za Apple, koji ograničava satelitsku povezanost na iPhoneima samo za hitne slučajeve.

Pronađite svoj telefon čak i ako je izvan mreže

Googleova funkcija “Find My Device” dobiva veliku nadogradnju u Androidu 15. Prema izvještajima Android Police, svi Android 15 telefoni mogu međusobno komunicirati putem Bluetootha i doprinijeti mreži, što će pomoći drugim korisnicima Androida da pronađu svoje izgubljene uređaje.

2 9

Mreža “Find My Device” oslanja se na emitiranje Android uređaja, što su u osnovi Bluetooth signali. Bliski Android uređaji koji su dio mreže “Find My Device” mogu pokupiti Bluetooth signale s emitirajućeg uređaja i učitati šifrirane podatke o lokaciji na Googleove poslužitelje.

Pixel 9 i Android 15 implementiraju satelitsku komunikaciju

Samo vlasnik emitirajućeg uređaja i osobe s pristupom ključu za dešifriranje mogu dešifrirati lokaciju.

Zdravlje baterije

Android 15 bi mogao omogućiti korisnicima da vide zdravlje baterije svog uređaja. Ova značajka prvi put je uočena u Androidu 14 QPR2 Beta 2, ali nije u potpunosti integrirana, stoga nikada nije stigla do bilo kojeg Google Pixel uređaja.

3 6

Čini se da će Android 15 učiniti informacije o zdravlju baterije dostupnima korisnicima. Baterija se s vremenom degradira jer joj sposobnost zadržavanja naboja postaje manja.

Android 15 ima i dobru značajku za one koji vole surfati pred spavanje

Značajka zdravlja baterije pokazuje postotak preostalog izvornog kapaciteta baterije, što je korisna metrika koja pomaže korisnicima zamijeniti bateriju u pravo vrijeme.

Arhiviranje aplikacija

Arhiviranje aplikacija korisna je značajka koja vam omogućuje uštedu prostora deinstaliranjem nekorištenih aplikacija uz zadržavanje korisničkih podataka. Dakle, kada ponovno instalirate aplikaciju, možete nastaviti tamo gdje ste stali.

4 4

Google već ima značajku arhiviranja aplikacija putem Google Play trgovine. Nedostatak ovdje je što ne možete arhivirati aplikacije instalirane izvan Google Play trgovine.

Android 15 i Desktop mogućnost korištenja

Android 15 podržava arhiviranje aplikacija na razini OS-a, što omogućuje korisnicima arhiviranje bilo koje instalirane aplikacije s stranice informacija o aplikaciji.

Privatni prostor

Android 15 bi mogao uvesti Privatni prostor za zaštitu vaših važnih aplikacija i datoteka. Kao što samo ime sugerira, stvara privatni prostor gdje možete dodati aplikacije i podatke te koristiti drugačiju lozinku ili PIN za bolju sigurnost. Telefoni Samsung već imaju sličnu značajku s drugačijim imenom „Secure Folder“.

2 5

Google još nije najavio značajku Privatni prostor, ali vjerujemo da će jedna od nadolazećih beta verzija Androida 15 uključiti ovu značajku.

1 9

Ovo su 10 najboljih značajki koje su dosad otkrivene u Androidu 15. Google može dodati još značajki novom OS-u dok ne dostigne fazu stabilnosti platforme. Iako Android 15 još nema službeni datum izlaska, očekuje se da će stići negdje u listopadu.

Najčitanije