Banner
naslovna1 6

YouTube odmah prekida video ako koristite blokator oglasa

Ukoliko koristite blokator oglasa, YouTube video će vam započeti ali i završiti čim prije (jer YouTube "donosi kraj).

Nedavno je YouTube poduzeo korake protiv korištenja blokatora oglasa putem upozoravajućih obavijesti, a sada je tvrtka osmislila potpuno novi mehanizam kako bi osigurala svoje prihode od oglašavanja.

TikTok i videozapisi od 60 minuta – stopama YouTube-a

Već nekoliko mjeseci YouTube korisnicima koji koriste blokatore oglasa prikazuje upozorenja, tražeći od njih da isključe blokator ili da se pretplate na YouTube Premium kako bi gledali sadržaj bez oglasa.

c22

YouTube ovakve korake opravdava potrebom za osiguravanjem prihoda od oglašavanja, što je važan izvor prihoda kako za samu platformu, tako i za kreatore sadržaja. Međutim, čini se da upozorenja nisu dovoljna. YouTube je uveo novi mehanizam koji otežava korištenje blokatora oglasa.

YouTube slavi 19. rođendan

Prema izvještajima nekoliko korisnika YouTubea na Redditu, videi na platformi sada se automatski preskaču do kraja ako je aktiviran blokator oglasa. Čini se da je ovaj mehanizam nedavno šire implementiran, iako još uvijek ne utječe na sve korisnike.

1 15

Dok neki korisnici razumiju i prihvaćaju potrebu YouTubea za generiranjem prihoda, drugi su frustrirani i smatraju mjere dosadnim i nametljivim. Posebno su dugi i ne preskakivi oglasi izvor nezadovoljstva.

Kako YouTube štiti naše podatke – primjer iz Amerika tjera nas na razmišljanje

Prema nekim korisnicima Reddita, novi mehanizam YouTubea moguće je zaobići korištenjem blokatora oglasa uBlock Origin. Ako to ne uspije, jedina opcija je isključivanje blokatora oglasa ili kupnja pretplate na YouTube Premium, koja trenutno košta oko 14 dolara mjesečno. Studenti mogu dobiti pretplatu za 7 dolara mjesečno.

naslovna

Ova nova praksa YouTubea izazvala je široku raspravu o pravima korisnika i etičnosti takvih poteza. Dok neki argumentiraju da YouTube, kao poslovna platforma, ima pravo pokušati zaštititi svoje prihode, drugi upozoravaju na moguće negativne posljedice za korisničko iskustvo. U svakom slučaju, čini se da će pitanje korištenja blokatora oglasa ostati vruća tema u digitalnom svijetu.

Najčitanije