huawei
Xiaomi Redmi Note 3 41

Xiaomi Redmi Note 3 – recenzija

Premium metalno kućište, 5.5″ FullHD zaslon, čitač otiska prstiju, čak 4.000 mAh baterija s brzim punjenjem, dobre performanse i 3 GB / 32 GB za manje od 2000 kn?

Prvi Xiaomi mobitel na testu hvali se dobrim specifikacijama po vrlo povoljnoj cijeni. Ne zaboravimo – tu je i dvogodišnje jamstvo, te servis u Hrvatskoj; baš kao i kod bilo kojeg premium branda. 

No, u konačnici je ipak najvažnije kako sve zajedno radi u praksi.

Može li Xiaomi Redmi Note 3 preobratiti vlasnike premium brandova da prijeđu na Kineza, makar i s pedigreom? 

Xiaomi Redmi Note 3 osnovne specifikacije

  • Dimenzije: 150 x 76 x 8.7 mm
  • Masa: 164 g
  • Zaslon: 5.5″ IPS 1920 x 1080, 403 ppi, 72.4% odnos zaslona i kućišta
  • Procesor: Mediatek MT6795 Helio X10, octa core A53 na 2.0 GHz
  • GPU: PowerVR G6200
  • Memorija: 3 GB RAM, 32 GB interna + microSD
  • Kamere: primarna 13 MP sa F2.2, prednja 5 MP F2.0
  • Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot; Bluetooth v4.1 + A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS
  • Baterija: neizmjenjiva 4000 mAh, brzo punjenje
  • Platforma: Android 5.0.2. + MIUI 7.0
  • SIM kartica: Dual SIM (Micro-SIM, dual stand-by)
  • Senzori: Čitač otiska prstiju, accelerometer, žiroskop, senzor blizine, kompas, IC
  • Ostalo: FM radio, aluminijsko kućište, aktivna redukcija buke
  • Ustupio: MobiExpress
  • Cijena : 1.999 kn

Dizajn i ergonomija

Xiaomi Redmi Note 3 izgleda izvrsno u atraktivnoj, ali nimalo kričavoj zlatnoj boji, koja na suncu pomalo vuče na rose gold. Aluminijsko kućište na dodir sliči onome sa starijih Samsunga A3 i A5 – relativno je tankih stjenki brušene završne obrade. Upravo zbog toga smo i pogriješili na prvi dojam – da, ovo je aluminij, nije plastika.

Tanke stjenke se brzo ugriju u ruci, pa pomalo izostaje dojam hladnoće pri dodiru. No, to nije loše u ove hladne zimske dane 🙂

Xiaomi Redmi Note 3 11

Kvaliteta izrade je izvrsna, Xiaomi Redmi Note 3 nigdje ne škripi, svi spojevi su pravilni, sve izgleda uredno – tu nema nikakvih prigovora.

Kućište je metalno, sa zakrivljenim rubovima koji se protežu po bokovima, do prednje površine (zaslona). Nema oštrih rubova niti ikakvih prijelaza, pa je vrlo ugodno u ruci. Stražnja strana nije cijela metalna – gornji i donji dijelovi su plastični poklopci, neophodni zbog prijema antena.

Dopadaju nam se kapacitivne tipke, kao i vrlo dobar omjer veličine zaslona i kućišta od 72.4% – tu nema velikih bezela ili suvišnog mesa, a zahvaljujući kapacitivnim tipkama cijelo vrijeme imate na raspolaganju punu površinu 5.5″ FullHD zaslona.

Raspored tipki je prilično standardan – na desnom boku se nalazi tipka za paljenje i mijenjanje glasnoće, i to je to što se fizičkih tipki tiče. Ispod zaslona su spomenute kapacitivne a iznad se nalazi zvučnik, 5 MP kamera, senzor svjetline te LED dioda za obavijesti.

Xiaomi Redmi Note 3 31

Stražnja strana donosi 13 MP kameru, DualLED bljeskalicu te okruglu udubinu sa čitačem otiska prstiju. Na dnu stražnje strane se nalazi zvučnik za handsfree razgovore.

Na gornjem rubu se nalazi 3.5 mm audio ulaz za slušalice, mikrofon i ono što nas posebno raduje, IC (infra crveni) odašiljač zahvaljujući kojem Xiaomi Redmi Note 3 može služiti i kao univerzalni daljinski upravljač za TV, receiver, DVD…

Nedostaje nešto? Da, rado bi smo vidjeli utor za microSD karticu…

S donje strane nalazi se microUSB konektor i naravno, mikrofon.

Zaslon

Xiaomi Redmi Note 3 ima prilično standardan zaslon – 5.5″, IPS, FullHD razlučivost. Moramo priznati da nas je njegova kvaliteta na prvu loptu razočarala – po paljenju mobitela, sve zajedno izgleda jako bljedunjavo, što je jasna naznaka lošeg kontrasta. Ovdje srećom nije, defaultna tema ima loše odabrane boje – pastelne, bljedunjave – pa je prvi dojam takav.

Xiaomi Redmi Note 3 41

Vidljivost po suncu je dobra. Postoje i svjetliji zasloni, ali na ovaj se nitko neće žaliti.

Zaslon je općenito dobar, posebice vidljivi kut: ovo je jedan od najboljih IPS mobitela po tom pitanju. Prikaz boja, vrijeme odziva – sve štima, crna je dovoljno duboka a boje su solidne vjernosti. Kontrast je dobar, no postoje i bolji 5.5″ IPS LCD zasloni po tom pitanju.

Lijek za bljedunjavi dojam? Promijenite temu, ili promijenite toplinu boja u postavkama. S druge strane, istina jest i da je ovakav odabir boja u temi blag za oko, što olakšava dulje gledanje u mobitel.

Xiaomi Redmi Note 3 51

U specifikacijama nije navedena zaštita ekrana – radi li se o Gorilla Glassu ili nekom jeftinijem zaštitnom staklu? Ne znamo, no u desetak dana testiranja nismo zapazili niti jednu mikro ogrebotinu.

S druge strane, bili smo nježni prema mobitelu. Budućim vlasnicima savjetujemo nabavku zaštitnog stakla, za svaki slučaj…

Hardver i performanse

Xiaomi Redmi Note 3 ima dobar Mediatekov octa core Helio MT6795 X10 čipset, sa osam Cortex A53 CPU jezgri koje kuckaju na 2 GHz, te PowerVR 6200 grafičkim čipom na 550 MHz. Čipset je proizveden u 28 nm proizvodnom procesu, i nudi dobre performanse – posebice u multitaskingu.

Usprkos pomalo zastarjelih 28 nm, čini se da je prilično štedljiv – pogledajte trajanje baterije, ono je vrlo dobro. Treba napomenuti da se ovdje radi o slabijem Helio X10 čipsetu – postoji još i T inačica (MT6795T) čije A53 jezgre kuckaju na 2.2 GHz, a PowerVR čip na 700 Mhz.

Mediatek Helio X10 koristi LPDDR3 memoriju na 800 Mhz, koje u ovom slučaju ima 3 GB, uz 32 GB interne memorije (dostupno vam je 25.7 GB).

Benchmark Xiaomi Redmi Note 3

Kako Helio X10 radi u praksi? Izvrsno. MIUI sučelje povrh ne baš sjajnog Andorida 5.0.2. radi izuzetno glatko, bolje i od mnogih skupljih mobitela. U odnosu na u zadnje vrijeme česte SD6xx bazirane uređaje, Xiaomi Redmo Note 3 radi osjetno bolje, i u igrama i u svakodnevnom radu.

Ukoliko ga uspoređujemo s popularnim Qualcommovim čispetima, Mediatek Helio X10 se performansama smješta iznad SD615, ali i ispod SD808 i SD810. Veliki je plus što se X10 u radu slabo grije.

Telefonija

Jasno i glasno – Xiaomi Redmi Note 3 niti ovdje ne bilježi negativne bodove. Prijem je dobar, kvaliteta zvuka iz zvučnika je vrlo dobra, sugovornici će vas izvrsno čuti, aktivno poništenje buke radi očekivano – dobro.

Xiaomi Redmi Note 3 ne gubi signal, ne resetira se niti išta slično. To napominjemo isključivo zbog horror priča o kineskim mobitelima…

No, već smo spomenuli – Xiaomi je sasvim nešto drugo od jeftinih noname brandova.

Ipak, nije sve savršeno – Note 3 nema podršku za LTE frekvenciju na 800 Mhz, koju koriste HT i VIP. No, u praksi, da to nismo pročitali u specifikacijama ne bi smo niti primjetili…

Baterija

Xiaomi Redmni Note 3 dolazi s neizmjenjivom Li-Po baterijom velikog kapaciteta – 4.000 mAh. No, znamo iz iskustva – veliki kapacitet ne jamči uvijek dobru autonomiju, bez obzira na klasu uređaja ili renome proizvođača.

Tu smo bili donekle skeptični, jer je Andorid 5.0.2. bio prilično bugovit na nekim mobitelima, a MIUI sučelje značajno zadire u sam operativni sustav – ovdje se ne radi samo i malim kozmetičkim promjenama, kao kod većine drugih brandova.

Pogledajmo rezultat Geekbench 3 battery testa:

Xiaomi Redmi Note 3 baterija

Ovo je jako dobrar rezultat, a još je bolje što se to i u praksi potvrđuje. Xiaomi Redmi Note 3 ima vrlo dobru autonomiju, koja uz malo umjerenosti dosegne do dva dana. To je rezultat kojim se danas rijetki mobiteli mogu pohvaliti.

Osobno, trajao mi je jedan dan, no ja sam neumjereni korisnik. Čisto za usporedbu, LG G Flex2 (nešto preko 5h na ovom testu…) svaki dan punim oko 15-16 sati, do vrha, i navečer ponovno.

Tu je i brzo punjenje, baterija se napuni za oko 130 minuta.

Softver

Xiaomi je poznato po svojoj MIUI ljusci za Andorid operativni sustav. Kao što smo spomenutli, u ovom slučaju se radi o pomalo zloglasnom Androidu 5.0.2., koji mnogima radi probleme ali i na mnogim uređajima radi dobro. Ovdje se definitivno radi o drugom slučaju, jer su performanse vrlo dobre, kao i stabilnost te trajanje baterije.

Kako izgleda MIUI 7.0? Drugačije. Osim spomenute palete boja 🙂 sučelje se znatno razlikuje od stock Androida, ali i većine konkurenata. No, recimo odmah: radi izuzetno glatko!

MIUI 7.0 traži navikavanje u trajanju dan ili dva. Na nekim mjestima, poput setingsima ili notifikacijama, omogućava horizontalno skrolanje koje donosi dodatne opcije, ali na to se nije teško naviknuti.

Xiaomi dolazi opremljen finim setom alata za naprednije korisnike. Neki su slični kao i kod konkurencije – sigurnost, čišćenje memorije, obuzdavanje aktivnih procesa – ali neki izlaze iz okvira “normalnih”, poput KingRoot programa koji vam omogućava upravo to što mu i ime govori – rootanje mobitela.

Tu su i čitač bar koda te otiska prstiju, krovna aplikacija za sigurnost (Security), Mi Account, FM radio, Compass, Scanner, čak tri predinstalirana web browsera – UC Mini + Xiomi + Chrome; File Explorer te Weather.

Rado bi smo još vidjeli i neki IR Remote programčić, no takvih postoji na Google Playu koliko god želite.

Ukupan dojam je dobar, prvenstveno jer nam se dopada dorađenost MIUI 7.0 sučelja, gdje je sve lijepo animirano i radi vrlo glatko.

Loša strana takvog pristupa jest što očito treba duže vremena da se sustav nadogradi na novu inačicu Android OS-a. Iako je Xiaomi Redmi Note 3 stigao prije koji mjesec, Android 5.0.2. je prestao biti aktualan negdje tijekom ljeta / jeseni prošle godine.

Kamere

Još jedno ugodno iznenađenje su Xiaomieve kamere, posebice jer na papiru ne obećavaju previše. Stražnja kamera ima 13 MP (ali najbolji senzor u klasi, Sony IMX214), brzi PDAF (Phase Detection Auto Focus) autofokus, F2.2 objektiv. Podržava HDR, panoramsko snimanje i prepoznaje osmjehe. Snima video do 1080p razlučivosti.

Prednja kamera ima bolji (svjetliji) F2.0 objektiv i 5 MP senzor, te kao i baš svi ostali, bezveznu funkciju uljepšavanja.

xiaomi redmi note 3 camera sefi

Ovakvu kameru, posebice stražnju, bi smo opisali kao osrednjom u najboljem slučaju. Nešto stariji 13 MP senzor (iako je Sonyev, što u praksi čini razliku), objektiv prosječne svjetlosne jačine (F2.2, najbolji idu do F1.8 – manje je bolje u ovom slučaju) te izostanak OIS-a, tj. optičke stabilizacije ne zvuči primamljivo. Sučelje kamere izgleda ovako:

Prilično je intuitivno. Radujemo se ručnim postavkama, posebice ISO osjetljivosti koja je ključna za snimanje dobrih fotografija pri slabijem svjetlu. No pripazite – smanjite li previše ISO, zbog manje šuma, bit će vam potrebna jako mirna ruka – Xiaomi nema optičku stabilizaciju.

Stražnja kamera radi dobre fotografije, posebice po danu – Sonyev senzor ima vrlo dobar kontrast i prikaz boja, softver nudi i neke ograničene ručne postavke (ISO, balans bijele) no najvažnije, Xiaomi je vrlo blag prema šumu, što zadržava više detalja u slici.

Za razlčiku od mobitela sa sporijim čipsetima, vrlo je upotrebljiv i HDR način fotografiranja, pogledajte isti kadar sa i bez HDR-a (mičite slider lijevo / desno)

[twentytwenty]

xiaomi redmi note 3 camera 77 xiaomi redmi note 3 camera 66

[/twentytwenty]

Kvaliteta videa je dobra, razina detalja je OK, baš kao i kontrast te repordukcija boja. Nažalost, ovaj video je Youtube prekompresirao, u originalu izgleda dosta bolje. Stereo zvuk je natprosječno dobar, kod snimanja videa rade dva mikrofona.

[youtube id=”sa1MOczs7UQ”]

Zaključak

Xiaomi Redmi Note 3 nas je impresionirao. To je mobitel bez izraženih nedostataka, dok je po nekim stvarima i izvrstan, bez obzira na cjenovnu klasu (metalno kućište, autonomija baterije od dva dana). Performanse su mu vrlo dobre, pokazalo se da je Mediatek Helio X10 brži od svih Snapdragona 6xxx. Xiaomi ima i čitač otiska prstiju te dvije dobre (za klasu – izvrsne) kamere. MIUI 7 zahtjeva navikavanje ali radi vrlo lijepo, a tu je čak i IC senzor koji ga pretvara u daljinski upravljač za TV, kućno kino, klimu i druge uređaje.

Rado bi smo vidjeli Marshmallow ili barem Andorid 5.1.1., no nadogradnja će stići. MicroSD utor je izostao, ali tu je 32 GB interne memorije.

Zbrojite sad sve navedeno, pogledajte ponudu premium brandova i dobit ćete cijenu koja je otprilike dvostruka od 1.999 kn koliko košta Xiaomi Redmi Note 3 u trenutku pisanja ovog teksta, a koja uključuje hrvatski servis i dvogodišnje jamstvo. Ako ovo nije best buy mobitel, ne znamo što jest…

[youtube id=”lek5ZL3XPac”]

Hvalimo

  • izvrsna cijena, dvogodišnje jamstvo, servis u HR
  • kvaliteta izrade kućišta
  • malo “mesa” oko zaslona
  • dobar vidljivi kut 5.5″ FHD IPS zaslona
  • izvrsna autonomija – dva dana je dohvatljivo!
  • kapacitivne tipke
  • dobre performanse uz minimalno zagrijavanje
  • dobre kamere, posebice ako fotografirate po danu
  • IC senzor
  • LED dioda za obavijesti
  • MIUI 7 radi glatko
  • čitač otiska prstiju

Zamjeramo

  • prosječan kontrast, loš odabir defaultnih boja
  • nema microSD (za neke)
  • Andorid 5.0.2.
  • stražnja kamera nema OIS
Najčitanije