Banner
FF 3

WWDC 2024. – iOS 18 je “kralj”, što očekivati / Gdje gledati?

Večeras s početkom u 19:00h započinje WWDC 2024. Već i vrapci na grani znaju kako je ovaj WWDC "poseban" jer će biti predstavljen iOS 18. Upravo se uz iOS 18 vezuje pridjev "najisčekivanije nadogradnje" u povijesti iOS platforme.

Appleova 35. godišnja konferencija za razvojne programere Worldwide Developers Conference (WWDC) održat će se s velikim očekivanjima u ponedjeljak, 10. lipnja. Događaj počinje uvodnim govorom u 10:00 po pacifičkom vremenu.

Ovo je baterija za iPhone 16 – na greškama se uči

Prema pisanju MacRumors-a, Ove godine, Apple planira predstaviti niz softverskih ažuriranja, uključujući iOS 18, iPadOS 18, macOS 15, tvOS 18, watchOS 11, visionOS 2 i HomePod Software 18. Naglasak će ove godine biti na softverskim poboljšanjima, budući da se ne očekuju najave novih hardverskih proizvoda.

Sveobuhvatna softverska poboljšanja

Na čelu očekivanih izdanja su iOS 18 i iPadOS 18, koji obećavaju niz značajki koje koriste umjetnu inteligenciju, predstavljajući neka od najznačajnijih ažuriranja u posljednjim godinama. Apple planira označiti ove poboljšanja AI tehnologijom pod nazivom “Apple Intelligence”.

Apple Password: Izaziva LastPass i 1Password, debi na WWDC 2024.

Te će AI sposobnosti biti prvotno dostupne u beta okruženju, omogućujući Appleu da poboljša značajke na temelju povratnih informacija korisnika prije njihovog potpunog izdanja.

1 29

Važno je napomenuti da će sve AI značajke biti opcionalne, čime se korisnicima omogućuje da sami odluče žele li koristiti novu tehnologiju. Apple namjerava istaknuti sigurnost i privatnost svojih oblak poslužitelja, gdje će se odvijati neka od AI obrada, pored obrade na uređaju.

Poboljšanja Siri i Spotlighta

Očekuje se značajno poboljšanje Siri, koje će koristiti velike jezične modele (LLM-ove) za obogaćivanje sposobnosti i kvalitete interakcije Appleovog glasovnog asistenta.

Siri postaje pametnija s iOS-om 18

Nadogradnja bi trebala Siri dati prirodniji glas i ležerniji, razgovorniji ton. Napredne funkcionalnosti uključivat će upravljanje specifičnim značajkama aplikacija, izvođenje zadataka kao što su uređivanje fotografija, sažimanje sadržaja i drugo.

tekst2sl1 1

Međutim, Bloombergov Mark Gurman sugerira da, iako će se te značajke prikazati na WWDC-u, one možda neće biti dio početnog izdanja iOS-a 18 u rujnu. Umjesto toga, vjerojatno će biti uvedene u kasnijem ažuriranju 2025. godine.

Integracija s OpenAI

U strateškom potezu, Apple je sklopio partnerstvo s OpenAI za uključivanje tehnologije ChatGPT u iOS 18, što označava značajno poboljšanje svojih operativnih sustava bez razvijanja vlastitog chatbota.

2 18

Ova suradnja naglašava sve veću važnost AI tehnologija u očekivanjima potrošača i industrijskim standardima.

AI značajke specifične za aplikacije

Apple planira uvesti AI u nekoliko svojih izvornih aplikacija:

  • Safari će uvesti značajku “Intelligent Search” za bolje sažimanje web sadržaja.
  • Mail aplikacija će nuditi prijedloge za odgovore na e-poštu i poboljšati kako korisnici upravljaju e-mail konverzacijama.
  • Photos, Apple Music i Notes vidjet će poboljšanja kao što su AI-bazirano uređivanje slika, automatski generirane popis pjesama i pametniji sažeci sadržaja.
  • Maps i Calendar također su predviđeni za značajna ažuriranja koja će poboljšati navigaciju i planiranje.

Ažuriranja korisničkog sučelja

iOS 18 također će donijeti poboljšanja korisničkog sučelja, kao što su prilagodljivi početni zaslon i kontrolni centar, zajedno s novim widgetima i poboljšanim opcijama rasporeda. Očekuje se da će dizajnerske promjene biti usklađene s estetikom visionOS-a, naglašavajući prozirnost i svjež vizualni izgled.

Novi samostalni programi i značajke

Uvođenje samostalne aplikacije Passwords centralizirat će upravljanje lozinkama na uređajima, poboljšavajući sigurnost i upotrebljivost. Osim toga, aplikacija Messages dobit će nove AI-driven funkcionalnosti poput auto-generiranih emojija i pametnijeg prediktivnog teksta.

Poboljšana međusobna povezanost i pristupačnost

Apple planira poboljšati povezanost svog ekosustava s poboljšanjima u RCS porukama, olakšavajući bolju komunikaciju između iOS i Android uređaja. Pristupačnost će također vidjeti napredak s značajkama dizajniranim da pomognu korisnicima s invaliditetom, poboljšavajući cjelokupno korisničko iskustvo.

Šire ažuriranja sustava

macOS 15 i watchOS 11 naslijedit će nekoliko AI-driven značajki iz iOS 18, osiguravajući dosljedno korisničko iskustvo na uređajima. tvOS 18 i visionOS 2 također će primiti ažuriranja, iako će biti više fokusirana na specifične funkcionalnosti prikladne za televiziju i AR iskustva.

Gledanje WWDC-a

Uvodni govor WWDC-a može se pratiti uživo na raznim platformama, uključujući YouTube, web stranicu Applea, Apple TV aplikaciju i Apple Developer aplikaciju. Za one koji ne mogu gledati uživo, ažuriranja će biti dostupna putem tekstualnih i društvenih medija.

Ukratko, Appleov WWDC ove godine postavlja se kao revolucionaran događaj usmjeren na softverske inovacije, posebno u AI. Ova poboljšanja ne samo da poboljšavaju funkcionalnost Appleovog ekosustava, već također postavljaju nove standarde za privatnost i sigurnost korisnika u korištenju AI tehnologija.

Najčitanije