Banner
2 10

Temu ili Aliexpress: Kvaliteta, cijena i brzina dostave

Sigurni smo kako su svi čuli za Temu. Sam autor ovog članka ponekad zaviri na Temu i kupi koju sitnicu. No upravo s tim razlogom njegova posjećenost Aliexpressu u posljednje je razdoblje zaista sve rjeđa. A Temu je tome glavni krivac. Što donosi Temu a što posjeduje AliExpress i gdje je "bolje" za nas kupce, pokušat ćemo u ovog članku riješiti, odnosno dati odgovore na neke od pitanja.

S porastom e-commerce platformi, trgovci i dropshipperi često se suočavaju s izborom između različitih tržišta koja nude širok spektar proizvoda po konkurentnim cijenama.

Temu – dobra kupovina ili obična scam navlakuša?

Dvije takve platforme koje zaslužuju pažnju su Temu i AliExpress. Ovaj članak detaljno uspoređuje ove dvije platforme kako bi čitateljima pružio sve potrebne informacije za donošenje informirane odluke.

Uvod u Temu ili AliExpress

Temu, online tržnica sa sjedištem u SAD-u, osnovana je 2022. godine kao sestrinska tvrtka kineske trgovačke stranice “Pinduoduo”, pod okriljem PDD Holdings. Unatoč kratkom postojanju, Temu je do travnja 2023. privukao preko 100 milijuna aktivnih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama. Platforma je poznata po svojim niskim cijenama i širokom asortimanu proizvoda.

4 5

S druge strane, AliExpress, osnovan 2010. godine u Kini, dio je Alibaba grupe. Platforma služi kao most između kineskih dobavljača i globalnih kupaca, nudeći preko 100 milijuna proizvoda u raznim kategorijama, uključujući potrošačku elektroniku, dodatke i odjeću.

Analiza proizvoda i cijena

Temu i AliExpress nude širok raspon proizvoda. Temu se ističe u ponudi odjeće, elektronike, kućanskih proizvoda i potrepština za kućne ljubimce po vrlo niskim cijenama, često s besplatnom dostavom. AliExpress, s dugogodišnjim iskustvom, ima veću bazu proizvoda i pruža sličan asortiman, ali s dodatnim opcijama poput auto dijelova i motocikala.

3 7

Kada je riječ o cijenama, Temu često nudi ekstremno niske cijene s dodatnim popustima i besplatnom dostavom. S druge strane, AliExpress također nudi niske cijene, ali kupci obično moraju platiti troškove dostave, što može umanjiti ukupnu uštedu, posebno kada se kupuju manje količine.

Kvaliteta i pouzdanost

Kvaliteta proizvoda na oba tržišta ovisi o pojedinim prodavačima. I Temu i AliExpress djeluju kao posrednici između prodavača i kupaca, s tim da AliExpress ima nekoliko uglednih dobavljača poput Sonyja i Canona. Temu, iako noviji na tržištu, uspostavio je kodeks ponašanja za svoje prodavače, no još uvijek se rijetko nalaze proizvodi poznatih marki.

Logistika i korisnička podrška

Što se tiče logistike, oba tržišta nude međunarodnu dostavu, ali s različitim vremenima isporuke. Temu obično šalje proizvode unutar 6 do 25 dana, dok AliExpress može zahtijevati i do 60 dana za isporuku, ovisno o odabranoj metodi dostave.

1 20

U pogledu korisničke podrške, Temu nudi 24/7 live chat, dok AliExpress, osim live chata, korisnicima nudi i kontakt preko WeChata. Međutim, korisnici često navode brže odgovore od strane Temua.

Zaključak

Izbor između Temua i AliExpressa ovisi o potrebama kupca. Temu može biti privlačniji za one koji traže niske cijene i brzu dostavu. Dok AliExpress nudi više raznolikosti i opcija za međunarodne kupce. U svakom slučaju, važno je pažljivo razmotriti pouzdanost prodavača i kvalitetu proizvoda prilikom kupovine na bilo kojoj online trgovini.

Najčitanije