Banner
iphone

Sve što trebate znati o iPhone 8, 8 Plus i iPhone X

Apple je danas predstavio nove iPhone 8, 8 Plus i jubilarni iPhone X nastao povodom desete godišnjice prvog iPhonea. Prema očekivanjima performanse su klasa za sebe, Face ID služi za otključavanje iPhonea X, nova kamerima snima 4K@60 FPS vide a sviđa nam se i Agumented Reality. OLED zaslon je rezerviran za top model, ali i slabiji imaju što za pokazati…

Voljeli Apple ili ne, novi iPhonei su nešto zaista posebno. iPhone 8 i 8 Plus su dizajnerski sljedbenici iPhonea 6, 6s, 7 🙂 čiji dizajn gledamo već – pazite sad – četiri godine! To se vidi po velikim bezelima, a osimece donose promjene su na stražnjoj strani, koja je staklena.

iphone 8 4 e1505255728527

Od bezela ne pati iPhone X – iako estetski smeta traka na zaslonu sa selfie kamerom i senzorima – koji je opremljen OLED zaslonom omjera stranica 2:1 vrhunskih performansi.

iphone x 9

Koliko su zapravo dobri iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X možemo vidjeti iz popisa mogućnosti koje su po prvi puta ikada ugrađene u mobitel:

  • snimanje 4K@60 FPS videa
  • True Tone zasloni (automatsko prilagođavanje balansa bijele boje)
  • A11 Bionic čipset, koji je čak 50% (!) brži od Snapdragona 835 i Exynosa 8895. Brži je od večine laptopa na tržištu…
  • Agumented Reality u 60 FPS-a
  • Face ID (samo iPhone X) biometrijska zaštita
  • podešavanje osvjetljenja pozadine i subjekta u Portrait modu (samo 8 PLus i X, sa dvije kamere)

Nije loš popis, zar ne? Pogledajmo službene video za iPhone X:

Apple se pohvalio mnogim mogućnostima, pa pogledajmo što znamo za sada.

iPhone 8, 8 Plus i X – kućište

iPhone 8 / 8 Plus s prednje strane izgledaju manje više isto kao i sedmica, dok je iPhone X znatno atrkativniji s minimalnim okvizima oko OLED zaslona. Okvir je u svim slučajevima napravljen od avionske aluminijske legure 7000 s obostranim staklom. zaštitno staklo prema Appleu je najčešće ikada ugrađeno na mobitel (malo smo sumnjičavi, ako nije safirno…)

iphone

Novi iPhonei su zadržali staru razinu vodootpornosti po IP67 standardu (uranjanje na 1 metar dubina na pola sata) što je dobro, ali slabije od Samsungovog i Sonyevog IP68 (1.5 metara / pola sata). Više nam se sviđa podatak da su stereo zvučnici sada glasniji za 25%.

iphone 8 2

Objektiv kamere i dalje strši, no s time se da živjeti. Kvaliteta izrade je zasigurno jako dobra, što je iPhoneova tradicija. Najpoželjniji model je svakako iPhone X, no on će biti i znatno skuplji. Čisto za orijentaciju, u USA cijene osimce kreću od 700 dolara, iPhone X košta tisućicu plus državni porez.

Zaslon – True Tone za sve

True Tone smo do sada gledali isključivo u iPad Proi tabletima, no sada nas je Apple opremio i nove iPhone tom tehnologijom koja prilagođava balans bijele boje okolišnjem svjetlu. Novi iPhonei će imati jako dobar prikaz u svim uvjetima, od mraka, preko unutrašnjosti do sunca.

iPhone 8 i 8 Plus imaju 4.7″ i 5.5″ zaslone kao i sedmice, sa širokim spektrom boja (DCI-P3) i istim Retina rezolucijama, razlika je samo u True Tonu. To zapravo nije loše, iPhonei su i do sada imali jedne od najboljih IPS zaslona na tržištu. 3D Touch imaju svi modeli.

iphone x 11

iPhone X ima OLED zaslon (Samsung je proizvođač, iako se time Apple, razumljivo, ne hvali) dolazi sa 5.8″ zaslonom s izduljenim omjerom stranica i 1125 x 2436 rezolucijom. Očekujemo Display Mate nagradu za najbolji zaslon općenito, koju sada drži Note8.

Kamere iPhonea 8, 8 Plus i X

Zadržana je rezolucija od 12 MOP, kao i optika sa F1.8 i OIS stabilizacijom. Novost jest OIS i na telefoto objektivu (iPhone 8 Plus, iPhone X), novi veči senzor koji hvata čak 83% više svjetlosti te real time manipulacija svjetlom i portrait modu (Portrait Lightning)

iphone x 7

Kamere će donijeti bolje fotografije uz mane svjetla, koriste auto HDR slaganje tri fotografije u jednu, imaju bolji dinamički raspon je, kao glavnu poslasticu, mogu snimati video u 4K rezoluciji sa 60 sličica u sekundi! To ne može niti jedan drugi mobitel na tržištu.

Očekujemo kvalitetu fotografija u najmanju ruku u razini najboljih mobitela današnjice, HTC U11 i Samsunga S8 / Note8.

A11 Bionic čipset

A10, koji kucka u iPhone 7 / 7 Plus je imao dvije štedljive i dvije brze jezgre koje su radile po ili / ili principu. Novi A11 Bionic čipset ima četiri štedljive jezgre (+70% performanse) i dvije brze (+25%) koje mogu raditi istovremeno u različitim kombinacijama.

Grafički podsustav više ne potpisuje PowerVR, nego sam Apple i on je brži za 30%. Rezultat je monstruozno brzi čipset.

iPhone X Benchmarks

Ove brojke su na razini desktop računala opremljene Intel Core i5 procesorima srednje klase, i bolje su od velike većine prijenosnika.

Čisto za usporedbu, najbolji čipseti u Android svijetu – Snapdragon 835 i Exynos 8895 – odvrte Single Core oko 2000, Multi Core oko 6500 bodova. Zahvaljujući tako snažnom čipsetu i novom ISP-u (Image Signale Processor) iPhone 8, 8 Plus i X su i dobili 4K@60 FPS video snimanje.

Baterija

Apple je ugradio bežično punjenje, i tvrdi da je autonomija dva sata bolja nego na prethodnicima. To su uvijek dobre vijesti.

iphone 8 7

Face ID zaštita iPhonea X

Osmice imaju čitač otiska prstiju na uobičajenom mjestu – u Home tipku, no nju nema iPhone X. Stoga je razvijena Face OD tehnologija, koja analizira vaše lice i kreira vrlo precizan 3D model. Ova tehnologija radi i po mraku zahvaljujući IC senzoru

Prilikom prezentacije Face ID se srušio i nije uspio od prve otključati iPhone X, no s obzirom da isti stiže negdje u studenom Apple ima sasvim dovoljno vremena da usavrši softver.

Agumented Reality napokon izgleda dobro

Proširena stvarnost izgleda jako dobro na novim iPhoneima. Vidjeli smo igru s čak 1.2 milijuna poligona i izvrsnim svjetlosnim efektima, koja koristi Agumented Reality za kretanje u prostoru. Na taj način vi više ne gledate igru na ravnom zaslonu, nego postajete uključeni u istu.

Super je i “pravi” način korištenja proširene stvarnosti. Vidjeli smo nogometnu utakmicu, u kojoj iPhone prati igrače u realnom vremenu, i ispisuje statistike. Ili, nebo u kojem iPhone ispisuje nazive zvijezda. Sve zajedno izgleda vrlo dorađeno i jako, jako upotrebljivo. Smatramo da je pravilan odabir Applea da ulaže u razvoj Agumented Realitiya, umjesto u ne-baš-tako-koristan VR.

Apple je napravio jako dobar posao s novim iPhoneima. Toliko, da možemo progledati kroz prste osmicama njihov zastarjeli dizajn. Jer, po većini mogućnosti novi iPhone je sada iznad Android konkurencije. Što se sirove snage tiče iPhone 8, 8 Plus i iPhone X su nedodirljivi, i tako će vjerojatno ostati sve do pojave iPhonea 9, za godinu dana. 

Najčitanije