Banner
13

Sony Xperia 10 VI i 1 VI – kad telefoni još imaju microSD utor

Sony Xperia 1 VI i Xperia 10 VI modeli danas su predstavljene tržištu.

Kako se ranije bilo pisalo (govorilo) Sony je danas predstavio dva nova “flagship” modela telefona. Radi se o Sony Xperia 1 VI modelu te nešto “pristupačnijem” Sony Xperia 10 VI modelu telefona. Evo što svaki od njih sa sobom donosi i koje prednosti imaju.

Sony Xperia 10 VI

Najnoviji srednjerazredni model tvrtke Sony donosi nekoliko ključnih promjena u odnosu na svog prethodnika, uključujući moćniji čipset Snapdragon 6 Gen 1 i 8GB RAM-a, no izgubio je posvećenu telefoto kameru.

Sony Xperia 1 VI i Xperia 10 VI u novim bojama

Xperia 10 VI ima 6,1-inčni OLED zaslon s FHD+ rezolucijom i stopom osvježavanja od 60 Hz.

Još uvijek je tu zaštita Gorilla Glass Victus na prednjoj strani, prednja kamera od 8 MP, a Sony tvrdi da su zvučnici sada glasniji i pružaju bolju jasnoću. Okvir i stražnja strana Xperia 10 VI izrađeni su od plastike, s 50% recikliranog materijala.

Već smo spomenuli da je Xperia 10 VI izgubila posvećeni 2x telefoto modul iz prethodne verzije, ali njezina glavna kamera od 48 MP s OIS-om trebala bi nadoknaditi taj gubitak.

Sony Xperia 1 VI i 10 VI stižu 15.05.

Nudi 2x zum u senzoru i pokriva do 52 mm fokalnog raspona, prikupljajući više svjetla nego prethodna telefoto kamera.

Također podržava snimanje 4K videa do 30 fps. Druga kamera na stražnjoj strani je ultrawide modul od 8 MP ekvivalentan 16 mm.

Xperia 10 VI pokreće Android 14 i dobit će tri ažuriranja Android verzija i četiri godine sigurnosnih ažuriranja.

Baterija od 5000 mAh podržava punjenje od 30W. Uređaj ima IP68 ocjenu i sadrži ulaz za slušalice te utor za microSD karticu.

Sony Xperia 10 VI na benchmarku

Xperia 10 VI dostupna je u tri boje – crna, bijela i plava. Cijena je postavljena na 399 eura/349 funti za jedini dostupni model s 8/128 GB, s dostupnošću od sredine lipnja.

Sony Xperia 1 VI

Zaslon je sada svjetliji – povećan je s 900 nita na 1300 nita – i pametniji – LTPO ploča varijabilno se prilagođava između 1 Hz i 120 Hz, za razliku od Xperia 1 V, koja je uglavnom prebacivala između 60 Hz i 120 Hz.

To će vjerojatno imati pozitivan utjecaj na trajanje baterije – Sony brzo ističe da će baterija od 5000 mAh trajati dva dana uporabe, a naša recenzija pokazala je da je izvanredan izvođač.

Sony Xperia 1 VI – Inovacije u kameri i dizajnu

Baterija se može napuniti do 50% za 30 minuta s punjačem od 30W i zadržati najmanje 80% svojeg kapaciteta nakon 4 godine korištenja zahvaljujući Battery Care i Xperia Adaptive Charging.

Audiofili će biti zadovoljni saznanjem da Xperia 1 VI donosi glasnije i uravnotežene stereo zvučnike smanjene distorzije na prednjoj strani. Utičnica za slušalice od 3,5 mm ima novi Premium Audio Circuit za poboljšani izlaz.

Promo fotke Sony Xperia 1 VI pred nama

Kao što se očekivalo, Xperia 1 VI prelazi na najnoviji Snapdragon 8 Gen 3 s 12 GB RAM-a. Kupci u Europi mogu kombinirati hardver s 256 GB pohrane, dok će kupci u Japanu i Istočnoj Aziji dobiti verziju od 512 GB.

Sony je konačno ugradio parnu komoru u svoj vodeći telefon, što bi trebalo znatno pomoći s termalima. Novi FPS Optimizer dinamički prilagođava upotrebu CPU-a i frekvencije kadrova, ovisno o igraćem okruženju.

Govoreći o kamerama, sustav kamera Xperia 1 VI možda zvuči isto kao i kod V, ali postoje temeljne promjene koje bi trebale donijeti veliku, pozitivnu razliku. Glavna kamera od 48 MP 1/1,35″ čini se nepromijenjena, ali ove godine nudi režim pune rezolucije od 48 MP.

Sony Xperia 1 VI i 10 VI – novi zaštitnici modula kamere

Objektiv je stabilizirana jedinica od 24 mm f/1,9. Ultrawide kamera je također nepromijenjena – to je 12 MP f/2,2 leća s fokalnom duljinom od 16 mm i PDAF-om. Međutim, Sony je napredovao s zum kamerom.

Senzor je isti 1/3,5″, ali Xperia 1 VI donosi optički zumirajući modul od 85 mm do 170 mm (3,5x do 7,1x) u usporedbi s lećom od 85-110 mm kod V. Novo ove godine je i puno bliže fokusiranje za telefoto kameru i čak posvećeni tele-makro način na 120 mm – zum kamera nudi fiksni 4 cm bliski fokus (2x povećanje) s pomoći za fokusiranje vrhunca.

Obje strane telefona imaju Gorilla Glass Victus – 2 sprijeda, verzija 1 na stražnjoj strani. Stražnje staklo ima teksturiranu završnu obradu s mikrofabrikacijom i mat završetkom, baš kao i prethodni model.

Sony Xperia 1 VI – više sličnosti nego različitosti (CAD renderi)

Teksturirane trake su urezane duž cijelog aluminijskog okvira, također kao i Xperia 1 V. Sony Xperia 1 VI pokreće Android 14 pri pokretanju i dobit će tri ažuriranja Android verzija i četiri godine sigurnosnih ažuriranja.

Xperia 1 VI dolazi u bojama crna, platinasto srebrna i khaki zelena. Počinje od 1.399 eura/1.299 funti i bit će dostupna od početka lipnja.

Najčitanije