Banner
ff 5

Snapdragon 8 Gen 4 – dvostruko skuplji u odnosu na prethodnika

Snapdragon 8 Gen 4, koji će pokretati Galaxy S25 Ultra, očekuje se da će biti skuplji za 25% do 30% od Snapdragona 8 Gen 3 zbog uvođenja novih Oryon jezgri i naprednijeg 3nm proizvodnog procesa, dok konkurencija MediaTek Dimensity 9400 također raste, a Samsung planira nastaviti koristiti dvostruki čipset pristup u različitim tržištima.

Već mjesecima slušamo kako će aplikacijski procesor Snapdragon 8 Gen 4, za koji se očekuje da će pokretati Galaxy S25 Ultra kada taj telefon bude lansiran početkom sljedeće godine, biti skuplji od trenutnog Snapdragon 8 Gen 3 procesora koji pokreće Galaxy S24 Ultra.

Samsung Galaxy S25 serija sa Snapdragon 8 Gen 4 na globalnoj pozornici

Jedan od razloga je zamjena ARM CPU jezgri sa Qualcommovim prilagođenim Oryon jezgrama. Qualcomm će morati podići svoje cijene kako bi nadoknadio troškove razvoja tih prilagođenih jezgri.

1 16

Budući da proizvođači još uvijek nisu počeli masovnu proizvodnju proizvoda koji će koristiti Snapdragon 8 Gen 4 AP, Qualcommu je nemoguće procijeniti potražnju za tim čipsetom i tako izračunati njegovu cijenu po jedinici. SoC (sustav na čipu) neće biti predstavljen do listopada, kada se održava godišnji Snapdragon Summit.

Qualcommova inicijativa za produženu podršku ažuriranja Androida

Postoji još jedna opcija koju bi proizvođači telefona mogli razmotriti s obzirom na to da se čini kako MediaTek Dimensity 9400 postaje moćan konkurent Snapdragonu 8 Gen 4. No, teško je zamisliti da Samsung u Galaxy S25 Ultra ugradi bilo što osim Snapdragona 8 Gen 4.

2 7

Za razliku od Snapdragona 8 Gen 3 SoC-a, koji je izrađen na Qualcommovoj 4nm tehnologiji, Snapdragon 8 Gen 4 SoC proizvodit će se koristeći TSMC-ovu drugu generaciju 3nm tehnološkog procesa (N3E), što će poboljšati izvedbu i energetsku učinkovitost silicija u usporedbi s prethodnim čipom. Ponovno razmotrimo pitanje cijena, ovoga puta osvrćući se na komentare pronicljivog analitičara iz TF Internationala, Ming-Chi Kua.

Samsung i Qualcomm demonstrirali 20% veću brzinu za 5G

Kuo obično komentira sve vezano za Apple, ali prošlog mjeseca prognozirao je da će Snapdragon 8 Gen 4 AP koštati 25% do 30% više od Snapdragona 8 Gen 3 AP-a, za koji se navodi da se cijenama kreće između 190 i 200 dolara.

1 4

Na temelju tih podataka, Kuo je rekao da bi Qualcomm mogao dobiti između 237,50 i 260 dolara po čipsetu za novi silicij. To bi moglo rezultirati manjim povećanjem cijene za Galaxy S25 Ultra.

Qualcomm priznaje kako je Snapdragon 6s Gen 3 “unaprijeđeni” 695

Bez ikakvih naznaka o broju narudžbi koje će Qualcomm primiti za Snapdragon 8 Gen 4, ovom dizajneru čipova sa sjedištem u San Diegu nije lako izračunati cijenu koju će naplaćivati za novi AP. Procjena cijene čipseta koju je dao Yogesh Brar kreće se od 220 do 240 dolara.

tekst1naslovna 8

Očekuje se da će Samsung nastaviti sa svojom strategijom dvostrukih čipseta, što znači da bi Galaxy S25 i Galaxy S25+ trebali biti opremljeni Exynosom 2500 na svim tržištima osim u Kini, SAD-u i Kanadi. Na tim tržištima, spomenuti modeli bili bi opremljeni Snapdragonom 8 Gen 4, koji će također pokretati Galaxy S25 Ultra na svim tržištima.

Najčitanije