Banner
9

Samsung lansira 2nm i 4nm čvorove: Novo rivalstvo s Appleom

Samsung najavljuje uvođenje naprednih proizvodnih čvorova SF2Z (2 nm) i SF4U (4 nm) koji će poboljšati performanse i energetsku učinkovitost čipova, s očekivanjima da će potaknuti daljnju konkurenciju u tehnologiji pametnih telefona između Samsunga i Applea.

Samsung predstavio Galaxy Watch FE – prvi Fun Edition sat ikada

Tehnologija se razvija brže nego što možete izgovoriti “Ona vidi sir”, a sada Samsung najavljuje uvođenje dva nova napredna proizvodna čvora: SF2Z (2 nm) i SF4U (4 nm). Što je broj nm manji, to bolje, kao što ćete uskoro vidjeti. No prvo, malo tehničkih detalja!

Samsung Galaxy Z Flip 6 s početnom cijenom od 1.099,99$

Samsungov novi 2 nm proizvodni čvor, SF2Z, uključuje mrežu za isporuku energije sa stražnje strane (BSPDN), što poboljšava snagu, učinkovitost i veličinu (PPA), a također smanjuje pad napona. PPA su tri varijable koje se koriste pri odlučivanju kako optimizirati dizajn poluvodiča.

1 14

Proizvodni čvor od 4 nm, SF4U, postiže poboljšanja PPA putem tehnologije optičkog smanjivanja, omogućujući postojećim dizajnima čipova da se smanje bez značajnih arhitektonskih promjena.

Samsung Galaxy Z Fold 6 s početnom cijenom od 1.899,99$

Očekuje se da će ovi napredni proizvodni čvorovi ući u masovnu proizvodnju 2025. (4 nm) i 2027. (2 nm), prvenstveno ciljajući na čipove za visokoučinkovito računarstvo (HPC) i umjetnu inteligenciju (AI).

2 6

Vjerujem da će se ta tehnologija prenijeti na čipove za pametne telefone – to bi vrlo lako moglo biti sljedeće poglavlje u rivalstvu između Samsunga i Applea, gdje svaka strana nastoji dostaviti najnoviju tehnologiju i privući više kupaca.

Samsung Galaxy S25 Ultra – “potvrda” UFS 4.1 memorije i s 1T uz 16GB RAM-a

Čvorovi nanometra (nm) odnose se na veličinu tranzistora na čipu, pri čemu manji brojevi ukazuju na manje tranzistore. Manji tranzistori su učinkovitiji, omogućujući da ih se smjesti više na čipu, što zauzvrat poboljšava učinkovitost čipa i smanjuje potrošnju energije.

ff44

Na primjer, stariji čipovi s tranzistorima od 10 nm su poput crtanja debelim markerom, smještajući manje tranzistora i rezultirajući manje učinkovitim i sporijim pametnim telefonima.

Samsung Galaxy S24 FE i detalji kamera

Za razliku od toga, trenutni čipovi od 5 nm, 4 nm i 3 nm, poput korištenja tankog pera, sadrže više tranzistora, što dovodi do boljih performansi i dužeg trajanja baterije.

Ovo su “mozaik” fotografije Samsung uređaja koji tek dolaze

Budući čipovi od 2 nm, usporedivi s korištenjem izuzetno tankih mehaničkih olovaka, dodatno će poboljšati učinkovitost i snagu, čineći pametne telefone još bržima i energetski učinkovitijima.

Najčitanije