Banner
ff 5

Samsung Galaxy S25 serija bit će skuplja zbog Snapdragon 8 Gen 4 čipa

Novi procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4, koji će se masovno proizvoditi krajem ove godine, bit će predstavljen na Snapdragon Summitu te će pogoniti vodeće Android modele 2024. godine, ali će vjerojatno imati i višu cijenu zbog napredne 3nm proizvodne tehnologije.

Sljedeći vrhunski procesor za aplikacije (AP) tvrtke Qualcomm bit će Snapdragon 8 Gen 4, koji će biti predstavljen tijekom sljedećeg Snapdragon Summita koji organizira ova tvrtka iz San Diega.

Potvrda specifikacije Samsung Galaxy Z Fold6, Flip6 modela i datuma održavanja – 10.07.2024.

Summit će se održati od 24. do 26. listopada. Očekuje se da će Snapdragon 8 Gen 4 pogoniti mnoge vodeće modele Androida sljedeće godine, uključujući modele Samsung Galaxy S25 i Galaxy S25+ u SAD-u, te model Galaxy S25 Ultra globalno.

Troboj mobilnih procesora: Dimensity 9400, Snapdragon 8 Gen 4 i Apple A18 Pro – koji će biti kralj

Prema analitičaru Ming-Chi Kuu iz TF Internationala, masovna proizvodnja procesora Snapdragon 8 Gen 4 AP započet će u drugoj polovici ove godine. Obično bi uvođenje novog snažnog čipseta izazvalo uzbuđenje, i da, možda postoji određeno iščekivanje među ljubiteljima telefona.

Samsung Galaxy S25 Ultra – “potvrda” UFS 4.1 memorije i s 1T uz 16GB RAM-a

Međutim, za mnoge bi fokus mogao biti na potencijalno lošim vijestima. Kuo predviđa da bi Snapdragon 8 Gen 4 mogao koštati 25%-30% više od Snapdragona 8 Gen 3, čija je cijena između 190 i 200 dolara. Na temelju Kuoovih predviđanja, novi vrhunski AP mogao bi se cijeniti u rasponu od 237,50 do 260 dolara.

1 4

Razlog višoj cijeni povezan je s načinom proizvodnje Snapdragona 8 Gen 4. Prvi put će čipset Snapdragon biti proizveden koristeći TSMC-ov 3nm proizvodni proces. Preciznije, koristit će se druga generacija N3E čvora, isti onaj koji se koristi za izradu Appleovog novog čipa A18 Pro.

Ovo je zaista Samsung Galaxy S24 FE

Budući da se radi o najnovijoj tehnologiji, cijena je viša. Problem s višom cijenom za AP je što bi svi ili neki dio povećanja mogli preliti na maloprodajnu cijenu bilo kojeg novog telefona, poput Galaxyja S25 Ultra, koji ga koristi.

FF44

Potražnja za novim silicijem trebala bi biti snažna; Kuo to prepoznaje izjavom da će potražnja vođena umjetnom inteligencijom za nove vodeće pametne telefone rezultirati visokom jednoznamenkastom stopom rasta za Snapdragon 8 Gen 4 čipove u usporedbi s njegovim prethodnikom. Prema glasinama, Snapdragon 8 Gen 4 će se moći nositi bez jezgara za energetsku učinkovitost.

Samsung predstavio Galaxy Watch FE – prvi Fun Edition sat ikada

Najnovija glasina o konfiguraciji za Snapdragon 8 Gen 4 uključuje par velikih Phoenix CPU jezgara i šest srednjih Phoenix CPU jezgara. Jezgra za energetsku učinkovitost obično se koriste za rješavanje manje složenih zadataka koji ne zahtijevaju procesorsku snagu koja troši puno energije. SoC Snapdragon 8 Gen 4 suočit će se s konkurencijom MediaTek Dimensity 9400 AP.

Najčitanije