Banner
LG Optimus 3D 7

Recenzija: LG Optimus 3D

Pogađate li tko je predstavio prvi 3D smartphone na tržištu? Kao da to nije dovoljno, Optimus 3D obećava i bolje performanse od 2D konkurencije. Do jučer nezamislivo, ove godine očekivano: takav smartphone potpisuje LG…

Znate li tko je bio drugi na 100m u zadnjoj olimpijadi? Možda vam je lakše pitanje, tko je osvojio drugo mjesto u Formuli 1 prošle godine? Ili tko je drugi na svijetu, iza sjajne Blanke?

Ne, naravno, jer pamtimo samo prvake.

To dobro znaju i u LG-u; nakon što su se dokazali u svijetu televizora, te u međuvremenu osvojili tron kvalitete prikaza 3D slike, LG je pokrenuo snažnu ofenzivu i na tržištu smartphonea.

Prvi su predstavili dvojezgreni smartphone na tržištu (LG Optimus 2X), zanimljivi LG Optimus Black s Nova ekranom (700 cd/m2, smartphone s najsvjetlijim ekranom na tržištu) sada su ponovo prvi i s 3D uređajem. Koji je ujedno i najsnažniji 2D smartphone na tržištu…

Može li pobjednik na papiru ostvariti obećano?

Prvi dojam

Ljubav na prvi pogled? Vjerojatno ne, LG Optimus 3D se radije oslanja na unutarnje kvalitete.

Uređaj je velik i natprosječno težak, no zauzvrat izgleda solidno i izvrsno je izrađen. Čvrsta konstrukcija dolazi uz cijenu velike mase pa LG Optimus 3D baš i nije ugodan za nošenje u prednjem džepu ljetne košulje. No, to zapravo i nije dobro mjesto za smartphone…

LG Optimus 3D 5

Stražnjom stranom Optimusa 3D, osim fino teksturirane plastike, dominiraju dva objektiva neophodna za snimanje 3D fotografija i videa. Micro HDMI drastično olakšava spajanje na TV, a kvaliteta slike je izvrsna i na 4.3“ IPS ekranu.

LG Optimus 3D 6

Ukratko: sve odgovara očekivanjima od high end proizvoda, osim pomodnog detalja koji nam se nikako ne dopada: tipaka osjetljivih na dodir.

LG je odustao od klasičnih home, back i settings tipki. Iako autor ovih redaka cijeni nastojanja dizajnera da velike smartphone uređaje učine oku privlačnijim, no ne nauštrb ergonomije. Nebrojeno mnogo krivih pritisaka su zajamčeni, a to živcira.

LG Optimus 3D 2

Treba napomenuti da tipke osjetljive na dodir nisu LG-ev specijalitet; i drugi proizvođači su svoje top modele opremili tim „genijalnim“ rješenjem (osim Sony Ericssona). Klasičan primjer konstruktorsko – dizajnerke greške prve klase, nadamo se da će ta moda izumrijeti brzo kao što se i pojavila…

Hardver, performanse, trajanje baterije

Kod LG Optimusa 3D trodimenzionalnost se piše velikim slovima, i svakako je glavni prodajni adut. LG koristi paralax metodu za dobivanje trodimenzionalnog dojma bez nošenja ikakvih naočala.

To smo prvi puta vidjeli na Nintendu 3DS, a Optimus 3D je sličan: dojam dubine je izvrstan, popup efekt je nešto lošiji ali i dalje dovoljno uvjerljiv a zaista smeta tek uski vidljivi kut. Precizniji je izraz superuski: Optimus 3D morate gledati točno pod određenim kutom te fokusirati pogled malo iza njega.

Pomaknete li telefon za nekoliko stupnjeva, dojam trodimenzionalnosti nestaje.

LG Optimus 3D 3

A to bi bila šteta, jer je pravi gušt gledati netom snimljeni video i foto materijal u tri dimenzije! LG nije škrtario niti na softveru, pa Optiums 3D dolazi sa solidnom količinom 3D sadržaja, od igara do video datoteka. 3D sadržaju pristupate putem zasebnog 3D korisničkog sučelja.

No, iako jako zabavan, 3D je samo dodatni feature koji ne donosi bodove u svakodnevnoj uporabi. Tu cijenimo svijetli 4.3“ IPS ekran, solidno korisničko sučelje (još uvijek na Android 2.2 platformi), bogat predinstalirani softver te brzinu rada koja je veliki adut.

LG prvi (na svijetu) koristi dvojezgreni procesor koji s dvostrukom memorijom komunicira preko dvokanalne veze. Taj trik poznajemo iz svijeta računala; povećan memorijski bandwith donosi bolje performanse u radu.

No, izuzmemo li sintetske benchmarke čiji rezultati uz malo tweakanja variriaju i do 40%, ostaje pitanje vide li se te performanse u praksi? I da i ne.

LG Optimus 3D 4

Primjerice, LG Optimus 3D nešto brže vrti 3D igre i renderira web stranice od ostalih dvojezgrenih smartphonea. To vrijedi za braću iz vlastite kuće (LG Optimus 2X) ali i za modele koje potpisuje konkurencija.

No, dojam brzine ruši sučelje koje ne radi uvijek potpuno glatko, kao i činjenica da papirnato sporiji Samsung Galaxy S 2 vidljivo brže skrolira web stranice.

Za konačan sud o performansama LG Optimusa 3D dakle ipak treba pričekati nadogradnju na Android 2.3.3.

Trajanje baterije spada u očekivani prosjek – dan intenzivnog korištenja, ili dva dana nešto umjerenijeg rada standardni su rezultati u klasi. Koristite li ga samo kao GSM telefon, izdržat će i preko tri dana, no u tom slučaju pitanje je treba li vam ovakav uređaj…? LG Optimus 3D 1

Ekran smo već spomenuli, ponovit ćemo: IPS, visoka svjetlina, dobra oštrina i kontrast, širok vidljivi kut. Ipak, slika nije tako čista kao kod klasičnih 2D ekrana.

Kamera oduševljava 3D mogućnostima, no u 2D svijetu je samo prosječna. Oštrina snimaka je dobra, no šuma ima vidljivo više nego na nekim konkurentskim modelima. Logično, s obzirom da je LG morao ugurati dvije kamere… Zato je i rezolucija snimaka niža.

LG je mudro odlučio tek lagano filtrirati šum, pa su detalji zadržani, nema watermark efekta te muljavosti koju uzrokuje loša redukcija šumova.

Pogledajte fotografije i 720p 2D video…

LG optimus 3D uzorak   LG optimus 3D uzorak 2

 

 

 

 

[tube]f5jeX-wDfyo[/tube]

 

Softver

Na Android 2.2 smo se već požalili, besplatna nadogradnja stiže uskoro. Do tada, performanse su nešto lošije a baterija kraće traje.

LG je customizirao sučelje, dodavši – pored ostalog – zanimljivu mogućnost mijenjanja veličine widgeta. To vam omogućava da ih preciznije posložite na uvodne ekrane, i to nam se jako dopada.

Isto kao i zaokruženost softvera: raskošan social media program Social +, spomenuti 3D Spac app, DivX certifikat za video player, dodatak tabova u Internet browser, 3D igre, 3D video, YouTube 3D…

Popis aplikacija je cjelovit te pokriva potrebe prosječnog korisnika u prvih nekoliko mjeseci.

 

LG Optimus 3D specifikacije

  • Operativni sustav: Android 2.2. (Froyo)
  • Ekran: 4.3″, Paralax IPS, 480 x 854
  • Dimenzija i masa: 129 mm x 68 mm x 12 mm, 168 g
  • Procesor: Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9 proccessor, PowerVR SGX540 GPU, TI OMAP4430 chipset
  • Baterija: 1500 mAh
  • Memorija: 1GB ROM/512MB RAM
  • Kamera: Dual 5 MP,  video 2D 1080p, 3D 720p
  • Mreže: Wifi 802.11 b/g/n, Wifi Direct, DLNA, A-GPS, Bluetooth A2DP/EDR

Ustupio: LG Hrvatska

[box type=”info”] Konačan dojam? Izvrstan – LG ima vruću robu! Nije malen niti lagan, postoje atraktivniji uređaji, a i dobro su nas iživcirale tipke osjetljive na dodir. Pa što? Konkurencija je sporija u 2D načinu rada, da ne spominjemo 3D kojeg – nemaju. Usprkos toga raduje cijena, niža od nekih konkurenata – još jedno ugodno iznenađenje. Baš kao i bogatstvo predinstaliranog softvera a 3D je posebna poslastica. Nedostaje još samo nadogradnja na Android 2.3.3.  Bit će besplatna, i stiže uskoro…[/box]

Najčitanije