Banner
maxresdefault

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 je gamechanger!

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 danas je službeno predstavljen. Osim klasičnog poboljšanja performansi - 20% CPU, 30% GPU, AI i ISP su doživjeli najveće promjene. Pazite ovo, stigne napraviti 30 fotografija u low light uvjetima, i od njih složiti jednu...

Mnogo puta smo pisali govorili o mogućim značajkama a danas imamo mogućnost napokon reći da je sve to bila istina. Predstavljen je novi flagship chipset ili čip kako vam je draže. Riječ je o Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, upravo onom koji će prema svemu sudeći pokretati modele Xiaomi 12 ili pak Samsung Galaxy S22 članove obitelji.

Snapdragon 8 Gen 1 – uvod u pogled moći

Motorola će biti prva, predstaviti će modele pametnih telefona s Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipsetom. Ipak idemo se mi okrenuti njegovim značajkama za koje slobodno možemo reći kako su čista „perverzija” odnosno pravi su pokazatelj snage i moći koju Samsung može implementirati, pošto je Snapdragon 8 Gen 1 temeljen na Samsungovom proizvodnom 4nm procesu.

Qualcomm otkrio dizajn Snapdragon 8 Gen 1 chipseta

Ipak krenimo mi nekim redom. Onda možemo primijetiti da je ime znatno drugačije no kod prethodnih modela, Snapdragon 8 Gen 1 donosi u prvi pogled ime chipseta a brojka (u ovom slučaju 8) govori o kojoj se generaciji chipseta radi. Pridjev „Gen 1” daje nam na znanje da se radi o prvoj generaciji, što nas odmah tjera na razmišljanje kako će u budućnosti primjera recimo postojati Snapdragon 8 Gen 2 i tako dalje, uglavnom se nadamo kako ste shvatili smisao smještanja pridjeva „Gen” u sam naziv.

tekst1sl4

Snapdragon 8 Gen 1 – Čiste brojke – čista snaga

Qualcomm Snapdragon prvi je chipset koji dolazi za potpuno novom (značajno drugačijom) arhitekturom te kao takav u stanju je raditi (i podržati) izrazito velike rezolucije i mega piksele kamera.

Uostalom i naš članak o tome kako Motorola planira predstaviti pametni telefon sa 200MP (Motorola Moto Edge X) govori o tome. Sam dizajn odnosno snaga zadržava tri klastera ali ovoga puta riječ je o drugačijoj jezgri koja se temelji na ARMv9 arhitekturi.

Snapdragon 8 Gen1 – dostiže zavidne rezultate testiranja

To znači odnosno radi se o tome da je glavna jezgra sada jedna a u slučaju Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 riječ je o Cortex-X2 čiji je radni takt 3,0GHz.

tekst1sl3

Nadalje dolazimo do tri jezgre koje su bazirane na Cortex-A710 koji „rade u pozadini” i brinuti samo o onim radnjama gdje je rad pametnog telefona „minimalan” odnosno gdje one same mogu obaviti zadatak bez potrebe za opterećenjem ostalih jezgri.

Qualcomm organizira događaj povodom predstavljanja Snapdragon 898 chipseta

Tri navedene Cortex-A710 radit će na taktu od 2,5GHz,dok će četiri posljednje raditi na 1,8GHz taktu a riječ će biti o Cortex-A510. Dakle shvatili ste i uvidjeli samo kako se radi o osmo-jezgrenom chipsetu. Kada bi se dotaknuli samih surovih brojki onda bi došli do zanimljivih postotaka naravno ako bi se navedeni usporedio s ne više aktualnim Snapdragon 888. Znači Snapdragon 8 Gen 1 je 20% brži a isto tako će utrošak energije smanjiti za oko 30%.

Novi chipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 donosi i novi grafički procesor (GPU) koji je Adreno a donosit će 30% povećanja performansi pa radu u odnosu na Snapdragon 888 i smanjit će potrošnju energije za 25%. Snapdragon 8 Gen 1 donosi tri nove značajke koje možemo podijeliti u zasebne cjeline:

  • Elite Gaming – pruža programerima uravnoteženje performansi i energetske učinkovitosti. Što rezultira kvalitetnim i snažnim radom aplikacije uz minimalnu potrošnju kapaciteta baterije odnosno autonomije pametnog telefona.
  • Adreno Frame Motion Engine: – Pruža grafičkom procesoru da renderira (procesuira) igru dvostruko većom brzinom uz korištenje iste razine utroška energije. Što donosi kao rezultat istu količinu FPS-a za znatno manje utrošene autonomije baterije pametnog telefona.
  • Volumetrijsko renderiranje: Korištenje ove značajke ponajviše dolazi do izražaja kada se radi o obradi fotografija ili video zapisa. Odnosno volumetrijska rasvjeta se koristi za dramatične svjetlosne efekte. Ova značajka može biti od koristi kada uređujemo fotografije ili video zapise, snimao navedene ili pak u zahtjevnijim igricama koje se izvode na pametnom telefonu. Sama snaga dolazi do izražaja kada spomenemo kako Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 može isporučiti brzine (naravno vršne) do 10Gbps.

tekst1sl2 1

Snapdragon 8 Gen 1 – povezivanje je dovedeno na novu razinu

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 dobro se nosi i kada je riječ o povezivanju. Tu je naravno podržan i novi Wi-Fi 6 standard ali uz njega dolazi i Wi-Fi 6E. Moramo reći kako Snapdragon 8 Gen 1 donosi i bolju povezivanju kada se dotičemo Bluetooth tehnologije.

Korištenje Bluetooth pri slušanju odnosno streamanju audio zapisa (glazbe, muzike) sada je na Snapdragon 8 Gen 1 dodatno poboljšano s podrškom za Bluetooth LE Audio.

Broadcast Audio sada donosi mogućnost jednom izvoru zvuka emitiranje jednog ili više tokova (kanala) na neograničeni broj prijemnika (uređaja koji primaju Bluetooth signal – zvučnici, televizori, projektori).

tekst1sl1 1

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 danas je predstavljen iako nije još navedeno kada isti kreće u opticaj izvori govore kako će Motorola već tijekom prosinca predstaviti prvi Motorola pametni telefon u čijoj će unutrašnjosti biti Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Snapdragon 8 Gen 1 – Zaključak i čekanje prvih modela pametnih telefona

Naravno u vremenima koji su tek pred nama očekujemo i dolazak Xiaomi 12 linije pametnih telefone (navodno Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro) koji će također u svojem sastavu imati odnosno biti pokretani Snapdragon 8 Gen 1 chipsetom.

Naravno tu ne smijemo zaboraviti niti Samsung sa svojom Galaxy S linijom, čiji će novi članovi doći u veljači 2022, godine odnosno oni će biti također pokretani Snapdragon 8 Gen 1 a riječ je o Galaxy S22 modelima pametnih telefona (Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22 Plus, Samsung Galaxy S22 Ultra).

Sigurni smo (ili se makar nadamo) kako će u narednim godinama doći i „oslabljeni” Snapdragon 8 Gen 1 za pametne telefone srednjeg cjenovnog razreda za sve one koji su kraćeg džepa da i oni makar u nekoj mjeri mogu uživati u pojedinim značajkama ove nadasve flagship tehnologije i pravoga pokazatelja svega onoga što jedan chipset za pametni telefon može pokazati i što industrija u današnjem 21, stoljeću može napraviti, postignuti.

Nesmijemo zaboraviti kako će ljutiti protivnik biti MediaTek Dimensity 9000 te Samsunog Exynos 2200 koji će sadržavati odnosno donositi AMD grafički procesor.

Najčitanije