Banner
3 3

Pametni telefoni budućnosti imati će X-zrake – (ne)realna budućnost

Nova tehnologija omogućit će korisnicima pametnih telefona da vide kroz čvrste površine koristeći signale u rasponu od 200 do 400 GHz, s potencijalom da se primijeni u medicinske svrhe i sigurnosne provjere, uz napomenu da je trenutno potrebno da objekt bude vrlo blizu uređaja.

Zamislite da posjedujete telefon koji vam omogućuje gledanje kroz zidove. Prema podacima iz IEEE Xplore (preko CBS News), projekt koji se razvija već 15 godina i dalje napreduje.

Qualcomm priznaje kako je Snapdragon 6s Gen 3 “unaprijeđeni” 695

Cilj je razviti čip koji bi korisnicima pametnih telefona omogućio da vide kroz čvrste površine slično kao rendgenski uređaji. Međutim, rendgenske zrake su štetne za ljude, pa umjesto njih, telefon koristi signale u rasponu od 200 GHz do 400 GHz.

1 42

Do sada su testovi pokazali da tehnologija može vidjeti kroz prašinu, gustu maglu i zračne čestice kroz koje svjetlost normalno ne prolazi. U nedavnom testu, istraživači su uspjeli vidjeti kroz kartonsku ploču.

Platforma X uvodi privatne Lajkove

Prije nego se previše uzbuđujemo, izvještaj napominje da bi za nekoliko godina korisnici pametnih telefona mogli gledati kroz zidove i objekte koristeći gigahercne signale.

2 6

Tehnologija se razvija na Sveučilištu Texas u Dallasu. Dr. Kenneth O, profesor elektrotehnike na Sveučilištu u Dallasu i direktor Teksanskog centra za analognu izvrsnost, jedan je od autora izvješća koje detaljno opisuje najnovije napretke istraživača. Dr. O je rekao: “Ne znam sjećate li se filma ‘Forrest Gump’, ali postoji citat: ‘Život je kao kutija čokolada; nikada ne znaš što ćeš dobiti.’ Ali sada? Znat ćete.”

IKEA tržištu nudi produžni kabel SKOTAT po cijeni od 24,99€

“Superheroji poput Supermana – svi smo s njima odrasli,” rekao je dr. O. “Mogućnost da vidimo kroz stvari, vid kao rendgenske zrake, uvijek je bila uzbudljiva i inspirativna.” Profesor također napominje da bi “trebali biti u mogućnosti jednostavno skenirati kao što obično skenirate i lako uhvatiti sliku.”

3 3

Jedan od problema s trenutno dostupnom tehnologijom je što treba sate da se dobije slika koja gleda kroz objekt zbog broja uključenih piksela. Ali dr. O kaže da bi s pravom količinom financiranja ova tehnologija mogla pružiti trenutne slike i mogla bi biti dostupna za pametne telefone za samo nekoliko godina. Rekao je: “Osnovna tehnologija je tu. Stvarno bih volio da bude dostupna svima.”

iOS 18 predstavljen – AI mogućnosti i više personalizacije

Na kraju, pametni telefoni s ovim čipovima moći će gledati unutar omotnica i paketa. Takvi uređaji mogli bi se koristiti i u bolnicama za provjeru hidratacijskog stanja pacijenata.

Xiaomi 15 specifikacije

Trenutno, tehnologija zahtijeva da objekt kroz koji telefon pokušava vidjeti bude smješten ne više od inča od uređaja. To sprječava lopova da stoji daleko od svoje mete kako bi tajno koristio tehnologiju za gledanje kroz kofer ili torbu neke osobe kako bi otkrio osobne informacije.

Najčitanije