Banner
FF44

NFC poprima novi oblik – višenamjeski dodir

Mobilna plaćanja putem NFC-a, koja su već neophodna u svakodnevnom životu, mogla bi postati još praktičnija i sigurnija s uvođenjem Višenamjenskog dodira, koji omogućava izvršavanje više transakcija jednim dodirivanjem, iako će industrijsko prihvaćanje novog standarda predstavljati izazov.

Mobilna plaćanja koriste se svakodnevno od strane mnogih i omogućena su zahvaljujući tehnologiji bliskog polja komunikacije (NFC). Postoje i druge metode digitalnog plaćanja, poput QR kodova, ali nijedna nije jednostavna kao korištenje NFC-a. Mali čip u pametnom telefonu, kreditnoj kartici ili pametnom satu može komunicirati s drugim čipom u terminalu za plaćanje, olakšavajući beskontaktna plaćanja.

Apple vs. EU: Od Svibnja odobrava NFC plaćanje i izvan Apple Pay-a

NFC je započeo kao relativno nišna tehnološka značajka, ali sada se smatra neophodnim na Android telefonima, iPhoneima i nosivim uređajima. Koristi se čak i u fizičkim kreditnim karticama, budući da su NFC i plaćanje dodirom sigurniji od EMV čipa ili magnetske trake.

ff65

Skimeri – uređaji koji se nenametljivo pričvršćuju na vrh terminala za plaćanje – mogu ukrasti informacije s EMV čipa ili magnetske trake. Međutim, ne mogu presresti beskontaktna plaćanja putem NFC-a na isti način, što je velika sigurnosna prednost korištenja plaćanja dodirom.

Koliko je NFC siguran za svakodnevno korištenje?

NFC je jednako bitan kao Wi-Fi, Bluetooth ili 5G u 2024. godini. Sada kada je standard narastao, njegovi tvorci već gledaju u budućnost. NFC Forum je regulatorno tijelo koje upravlja NFC-om – predvođeno predstavnicima uprave iz tvrtki poput Applea, Googlea i Qualcomma – i predstavilo je prvi pogled na sljedeću generaciju standarda.

FF 1

Naziva se Višenamjenski dodir i omogućit će proširenje količine podataka koji se mogu prenijeti jednim dodirivanjem NFC-a. NFC Forum se nada iskoristiti potrošačko poznavanje NFC-a kako bi na kraju uveo višenamjenski dodir bez velikih promjena za korisnike.

Apple Watch X – Deset godina inovacija

Bit će više stvari koje se mogu obaviti jednim dodirivanjem NFC-a, ali idealno, iskustvo neće biti zamršeno za krajnje korisnike. “Višenamjenski dodir donijet će još veću praktičnost beskontaktnim korisničkim iskustvima omogućavajući da se višestruke transakcije besprijekorno izvrše tijekom jednog jedinog dodira,” rekao je Mike McCamon, izvršni direktor NFC Foruma, u priopćenju za tisak. “Potrošači i trgovci vole sigurnost, pouzdanost i praktičnost beskontaktnih plaćanja – zamislite također prikupljanje bodova vjernosti ili dobivanje računa preko tog istog trenutnog dodira.”

FF22

Lako je vidjeti viziju koju NFC Forum pokušava ostvariti s višenamjenskim dodirima. Trenutno možete koristiti digitalnu platnu karticu s uslugom poput Google Walleta ili Apple Paya za obavljanje transakcije na terminalu za plaćanje omogućenom za NFC.

Temu ili Aliexpress: Kvaliteta, cijena i brzina dostave

Ali ako želite zaraditi bodove vjernosti, trebat će vam i kartica vjernosti trgovine. Trebate račun? Možda ćete morati dati telefonski broj ili e-adresu ili se jednostavno zadovoljiti papirnatim primjerkom. Ideja iza Višenamjenskog dodira je da bi svi ti uobičajeni zadaci mogli biti riješeni jednim dodirivanjem NFC-a u budućnosti.

FF33

Naravno, glavna prepreka za usvajanje Višenamjenskog dodira za NFC bit će industrijsko prihvaćanje. Postoji službeni dokument koji objašnjava ciljeve NFC Foruma za novi standard, ali detalji još trebaju biti razrađeni.

HyperOS 2.0 započeo je testiranje

Ova primjena za NFC možda neće zahtijevati novu opremu za uređaje koji vrše beskontaktna plaćanja, poput kreditnih kartica ili telefona. Međutim, teško je vjerovati da terminali za plaćanje i softver za prodajna mjesta neće trebati nadogradnju kako bi podržali ovu funkcionalnost. Dobivanje podrške poslovnog sektora i vlada može biti teško jer takva vrsta opreme nije jeftina.

Najčitanije