Banner
Circuitmess Batmobile Krunoslav Cosic Albert Gajsak 1

Nakon samo sat i pol Batmobile je postigao prvi cilj

Hrvatski Circuitmess je na Kickstarter plasirao novi DIY proizvod Batmobile

Batmobile je simpatični igračka-automobil koji izgledom podsjeća na Batmanov automobil, ali za dizajn su ipak zaslužni ljudi iz hrvatskog Circuitmess tima, pod vodstvom Alberta Gajšaka koji od 2017. godine svijetu predstavlja zanimljive tehnološke igračke u dijelovima.

Circuitmess 1

Naime, nakon kupnje bilo kojeg proizvoda iz prvotnog karlovačke, a sada zagrebačke tvrtke Circuitmess potrebno je uložiti vrijeme i znanje kako biste dobili finalni proizvod. I dok se za sve dosadašnje Albertove igračke trebala koristiti i lemilica, najnoviji proizvod Batmobile, od danas dostupan za (pred)kupnju preko Kickstarter.com platforme, ne zahtijeva više lemljenje.

To je odgovor na potrebe klinaca čiji se roditelji plaše djeci u ruke dati lemilicu kako bi sami stvorili svoju igračku koja podsjeća na svojevrsne Lego kockice. Nakon spajanja uz priloženi pribor automobil se spaja na računalo te se nastavlja s programiranjem i proučavanjem programiranja korištenjem aplikacije koju je izradio Circuitmess.

Circuitmess Batmobile 2

Circuitmess Batmobile 6

Batmobile je nastao u suradnji s Warner Bros, a sve je počelo prije godinu i pol. Od tada su se Albert Gajšak i njegov 23-člani tim u Lučkom, u blizini Zagreba, bacili na posao kako bi stvorili automobil-igračku koja ne samo što se upravlja preko daljinskog upravljača nego i samostalno razmišlja. Nakon odobrenja iz Warner Brosa, s kojim će od srpnja 2022. kad krenu isporuke prvim kupcima dijeliti zaradu, nastao je finalni dizajn.

Batmobile pri kretanju koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi nakon nekog vremena i sam znao ponoviti prethodno naučeno. Igračka ima kameru smještenu u prednjem dijelu, ima procesor i koprocesor za analizu situacije u kojoj se maleno vozilo nađe kako bi izbjeglo prepreke i napravilo nešto pametno, što će zadiviti djecu i odrasle koje zanima DIY (do it yourself).

U Batmobile su ugrađeni Wi-Fi i Bluetooth, baterija od 600 mAh puni se preko USB Type-C konektora, ima na sebi LED-ice, zvučnik s dediciranim DAC-om (Digital-to-analog converter), a pokreću ga motori.

Circuitmess 4

Circuitmess Batmobile 1

Simpatični crni Batmobile, čija je inspiracija nastala iz stripova a ne iz filmova o Batmanu, simpatičnom junaku koji nema super moći kao što ih ima Superman ali se također bori protiv zla, koristi jako puno koda, neuralne mreže te je u suštini pametna igračka za čije je sastavljanje potrebno oko sat vremena.

Jednog dana će klinci, koji se nauče koristiti igračke iz Circuitmessa, moći potražiti posao u nekoj od poželjnih tvrtki kao što su danas Rimac i Tesla, na primjer.

Dok smo na prezentaciji Batmobilea slušali zanimljivog Alberta, Circuitmess Batmobile je na Kickstarter platformi već skupio prvotno planiranih 15.000 dolara. Nekoliko sati kasnije, u trenucima kada nastaje ovaj tekst (5. listopada oko 17 sati), provjeravamo kampanju na Kickstarteru – iznos je 55.000 USD.

Albert Gajsak Circuitmess 1

Circuitmess Batmobile 4

Samo za podsjetnik, prva kampanja na Kickstarteru je Circuitmessu donijela 100.000 dolara, sljedeća 300.000 dok je najveći prikupljeni iznosi bio 460.000 USD. To je i hrvatski rekord. Kampanja za Batmobile na Kickstarteru traje do 4. prosinca 2021.

Iz Circuitmess tvrtke je tijekom četiri protekle godine proizašao veći broj uređaja koji se distribuiraju po cijelom svijetu, a najviše u SAD, Veliku Britaniju i Njemačku, ali i u Australiju, Novi Zeland. Ukupno su iz Hrvatske poslali 50.000 kutija koje su otvorila djeca širom svijeta i vjerojatno se po prvi put susreli s takvim nečim.

Circuitmess 2

Svi se sjećamo uređaja MakerBuino, igraće konzole koja je prodana u 10-ak tisuća komada. Uslijedio je Makerphone, također „uradi sam“ proizvod koji uz SIM karticu može telefonirati, a njega su prodali oko 15.000 komada. Proizvode Circuitmessa u svijetu prodaje 50 distributera, od kojih neki imaju virtualne a neki i fizičke trgovine. I za kraj recimo kako će Circuitmess ove godine premašiti prvih milijun eura prihoda.

Prošetali smo se kroz razvojno-proizvodni prostor od 300 kvadratnih metara, a na fotografijama pogledajte kako sve to izgleda na licu mjesta.

 

Circuitmess pogon Lucko 5 1

Circuitmess pogon Lucko 3

Circuitmess pogon Lucko 8

Circuitmess pogon Lucko 9

Circuitmess pogon Lucko 2

Najčitanije