huawei
LG OLED55B7V 12

LG OLED55B7V recenzija

LG OLED55B7 je ulazni model u svijet OLED televizora za 2017. godinu, koji donosi bolji panel i elektroniku u odnosu na prošlogodišnji B6. Cijena je prilično visoka, no znamo: OLED tehnologija je bez konkurencije u većini parametara kvalitete slike. Kako nam se svidio i je li LG B7 vidljivo bolji u odnosu na prošlogodišnji model?

Prilično je rijedak slučaj da jedna tvrtka uspješno gura vlastitu tehnologiju u vrlo kompetitivnom tržištu. Kada znate da imate pravu stvar? Kada doslovno svi konkurenti, osim jednog iz vlastitog susjedstva, kupuju od vas OLED panele za svoje flagship televizore. Sony, Philips, Panasonic i još neki nama manje poznati brendovi kupuju LG OLED panele za svoje najbolje televizore.

No, nije moralo biti tako: sjećamo se CES-a 2012., kada je i Samsung predstavio svoj OLED TV (sa RGB matricom) i LG svoj, sa WRGB (s bijelim podpikselom). LG-eva tehnologija se pokazala boljom i jednostavnijom za proizvodnju (bijeli podpiksel značajno pomaže protiv starenja) i Samsung je odustao od OLED televizora. s druge strane LG je ustrajao, i usavršavao tehnologiju od prvih FullHD modela do današnjih 4K HDR televizora.

LG OLED55B7V 2

LG OLED televizori postavljaju standarde kvalitete slike već nekoliko godina, ali niti LCD ne miruje – svjetliji su a Quantum Dot je dogurao do treće generacije. Kakav je u praksi LG OLED55B7V?

LG OLED55B7V specifikacija

  • Zaslon: 55″ (140 cm), 4K (3840 x 2160 piksela), OLED
  • Panel: 4K HDR OLED, , WRGB matrica, 1000 niti, 10 bitni (1.06 milijardi boja), HDR, 99% DCI-P3 spektar boja
  • Procesiranje slike: Dolby Vision HDR, HDR10, HLG, interpolacijski procesor
  • Zvuk: 2.2 (woofer 20W), 40W ukupno, Dolby Atmos certifikat
  • TV tuneri: DVB-T2/C/S2
  • Mogućnosti: Magic Motion daljinski upravljač, WiDi, WiFi 802.11ac, WiFi Direct, Bluetooth, Miracast, USB Media player, DLNA, PVR, TimeShift, Dolby Atmos zvučnici
  • Smart TV: webOS 3.5
  • Gabariti: 1451 x 831 x 48.6 mm bez postolja; 1451 x 882 x 225 mm s postoljem, masa 23.1 kg (26.4 kg)
  • Potrošnja struje: A klasa, 155 kWh godišnje
  • Cijena: 15.499 kn (Sancta Domenica)

Opremljenost, izrada, mogućnosti

Znate li što razlikuje LG OLED55B7 od top modela tvrtke, svemirski tankog W7 modela? Cijena, veličina i zvuk. Kvaliteta slike? Identična je, i to je super vijest – za 15.500 kn dobit ćete vrhunsku kvalitetu, baš kao i da ste kupili 70.000 kn vrijedan televizor. Bravo, LG, filmofili napokon imaju sveti gral na dohvatu ruke.

Prošle godine B6 serija je imala slabiji čipset za procesiranje slike, no sada to nije slučaj – elektronika i paneli su identični u svim LG OLED 2017 TV modelima (B7, C7, E7, W7) a razlike su u dizajnu i zvučnom podsustavu.

LG OLED55B7V 3

To je izvrsna vijest za filmofile i ljubitelje tehnike, jer sad si mogu priuštiti najbolji TV na svijetu (ok, jedan od najboljih…) po dohvatljivoj cijeni. Kao da Rolls Royce ponudi Phantom po cijeni Golfa…

Pri tome se nije štedjelo niti na kvaliteti materijala, izradi i opremljenosti televizora – LG OLED55B7V ima sve kao i skuplja braća: fini aluminijski okvir, Magic Motion daljinski upravljač te super brzi i dotjerani webOS 3.5, koji je danas ponajbolji Smart TV na tržištu. Brzina rada i glatkoća sučelja su impresivni – iako, to vrijedi i za 2016. top modele pa nas nije iznenadilo.

LG OLED55B7V 1

LG OLED55B7V je impresivno tanak na 3/4 stražnje površine. Pogledajte usporedbu s kemijskom olovkom. Pri dnu je zadebljanje koje diže ukupnu debljinu na cca 5 cm koje je neophodno za smještaj zvučnika, konektora, ispravljača i elektronike, ali tankoća OLED panela je zaista impresivna.

Kvaliteta slike i zvuka

LG je za 2017. godinu poboljšao svjetlinu (do 1000 niti) i tamno nijansiranje OLED panela, izbacio 3D (šteta!) i zakrivljeni model. Iako nismo neki pobornici 3D tehnologije, činjenica je da ona daleko najbolje izgleda na 4K OLED televizoru, tj. izgledala jest :-).

Svjetlina je sada viša, ne samo vršna (do 1000 niti, iako u praksi ne prelazi 850 niti na maloj površini) realno to nije previše bitno. Najbolji LCD televizori, s direct LED osvjetljenjem, postižu oko 1800 niti nakon kalibracije. OLED televizori imaju problema s velikim bijelim površinama, koje 2016. modeli mogu prikazati s oko 120 niti, dok novi 2017. imaju 150 niti svjetline.

To je više nego dovoljno za tamnije prostorije, ali uz mnogo svjetla bijela će biti sivkasta. To su rijetki kadrovi, najčešći u reklamama. Zašto je to problem? Zbog potrošnje struje i zaštite od preopterećenja sklopova; naime OLED naviše troši dok prikazuje bijelu boju.

LG OLED55B7V 9

U 99% kadrova, poput ovog gore gdje imamo miješani sadržaj, svjetlina svijetlog djela zaslona bez problema dolazi do 500 niti. To je jako visoko za gledanje u normalnim uvjetima. Takva svjetlina stavlja na kušnju dinamički raspon fotoaparata, pa slika izgleda spaljeno.

OLED tehnologija donosi beskonačan kontrast (crna je uvijek savršeno crna) i savršen vidljivi kut (slika ne gubi na kvaliteti bez obzira odakle gledate OLED TV).

LG je poboljšao i drugi problem OLED panela – homogenost tamnih nijansi. Kada OLED TV prikazuje tamno sivu, gotovo crnu boju preko cijelog zaslona, vidljiva je neravnomjerno osvjetljenje, kao svjetlosne mrlje na LCD panelu. No, to se u praksi nikada ne vidi, nego isključivo na testnim uzorcima. Lijepo je znati, da je taj nedostatak znatno umanjen, ali ne i potpuno eliminiran. Eto, da imamo čemu prigovarati :-).

LG nudi opsežne postavke slike, pa ako želite kalibrirati televizor možete ga dotjerati praktično do savršenstva. Iako, i tvorničke postavke su vjerne i za kalibracijom zapravo nema potrebe.

Novi je i antirefleksivni filtar zaslona, koji je izgubio ljubičastu primjesu prethodnika. To je najvidljivije dok je TV ugašen, a treba napomenuti i da je AR filter jako efikasan – izvrsno smanjuje refleksije i odsjaj u televizoru što poboljšava ugodu gledanja.

Ostaje vam tek da spojite TV (WiFi radi jako dobro!) na brzi internet, platite Netflixu 99 kn za premium paket, i uživate u perfektnoj 4K HDR slici vaših omiljenih serija i filmova.

LG OLED55B7V 9

Netflix ima solidnu kolekciju Dolby Vision HDR filmova, gotovo svi su 4K, a isto vrijedi i za druge streaming servise. 4K HDR je tu i ostat će s nama, a OLED TV je najbolji način da gledate taj, ali i običan sadržaj.

Procesiranje slike je vrlo dobro. Interpolacija pokreta – True Motion – kao i do sada, nudi mogućnost ručne prilagodbe za smanjenje odziva ili zaglađivanje pokreta. Nitko to ne radi savršeno, pa niti LG – interpolacija (zaglađivanje) zna preskočiti pokoji kadar, kada procesor bude preopterećen viškom informacija (brze akcijske scene s mnogo pokreta). Tada se vidi i pokoji artefakt, što neke smeta. Osobno, bez interpolacijskog procesora ne mogu više ništa gledati. Zadnjih desetak godina…

LG OLED55B7V 11

LG vrlo dobro odrađuje i skaliranje, pa će naš TV program izgledati čisto i dovoljno detaljno, da 140 cm TV možete gledati s 2 – 2.5 metara bez problema. Treba napomenuti da primat u kvaliteti procesiranja i dalje drže Japanci – Sony i Panasonic su tu nešto bolji.

Posebno su impresivni 4K HDR filmovi – očekivano – jer samo OLED tehnologija nudi upravljanje svjetlinom na razini piksela.  Čisto za usporedbu, EDGE LED LCD televizori najčešće mogu upravljati svjetlinom 8 vertikalnih stupaca. Dakle, ugrubo, s po milijun piksela. Najbolji LCD TV, s Direct LED osvjetljenjem u 640 zona (Sony ZD9) može regulirati svjetlinu 8 MP / 640 = 12500 piksela.

Izvrstan je i prikaz boja – svi LG OLED televizori za 2017 mogu prikazati 99% DCI-P3 spektra boja.

Općenita kvaliteta slike LG-a OLED55B7V je za klasu bolja od bilo kojeg LCD-a. To je itekako vidljivo u direktnoj usporedbi. Jedno vrijeme smo se družili s tri top televizora istovremeno – LG LCD serije 9500 (top model), OLED55B7V i sa Samsungom Q8C, koji je jedan korak ispod flagshipa Q9.

LG OLED55B7V 1 1

Pozvali smo 10-ak prijatelja TV amatera da dođu pogledati koji televizor im se više sviđa. Većina njih ne zna što donosi OLED, QLED ili Nano tehnologija, niti ih je to briga. Po noći doslovno svi, do jednoga, su rekli da im je slika najbolja na OLED55B7V televizoru. Po danu, jedan glas je otišao Samsungu Q8C zbog veće dijagonale i zaista impresivne slike, jer se po danu niži kontrast teško zamjećuje a vidljivi kut nije problematičan kad sjednete točno ispred televizora.

WebOS 3.5 u kombinaciji s Magic Motion daljinskim upravljačem mi je i dalje najbolji Smart TV sustav na tržištu. Fludinost rada, mogućnosti i intuitivnost su vrhunski – nitko to ne radi bolje. Ok, Android TV ima 3D igre i Kodi, ali sučelje mu je za klasu lošije, brzina rada također, a i igre su trzakave – proizvođači štede na hardveru…

LG OLED55B7V se pokazao fantastičan i za igranje. U kombinaciji sa PS4 PRo konzolom, koja isporučuje 4K HDR slika je perfektna. Raduje i niski input lag, od oko 25 ms, a zbog brzine panela zamućenja su vidljivo manja i od najboljih LCD televizora. OLED tehnologija je sveti gral i gaminga, ne samo filmofila…

spektar boja 4K TV Copy

Ostaje pitanje, što LG može poboljšati u 2018. godini? Ukupnu svjetlinu slike, te dodatno proširiti spektar boja – dosta filmova je masterirano za Rec.2020, koji je širi od DCI-P3. Na gornjem dijagramu je spektar boja. Jedro je ono što naše oko može vidjeti. Najmanji trokut je rec.709 kojeg gledamo zadnjih desetljeća – to je SD TV program, DVD i Blu-ray filmovi. DCI-P3 donosi značajna poboljšanja a još je bolji rec.2020, kojeg danas niti jedan komercijalni televizor ne može prikazati.

Jer, bolju crnu ili bolji vidljivi kut nije moguće napraviti – oni su već danas perfektni, a bit će takvi i za 20 godina. Tu mjesta za napredak nema, a sada su i cijene sasvim konkurentne. Glavni nedostatak LG OLED55B7V jest to što nema dodatnih 25.4 cm dijagonale – 65″ je bolji izbor za uživanje u prekrasnoj 4K HDR slici. Ali, i osjetno skuplji…

Najčitanije