Banner
ff 7

iPhone 16 serija i novi moduli kamera

Nadolazeća serija iPhone 16 Pro donosi značajna poboljšanja, uključujući veće senzore kamere, napredniji optički zum, veće zaslone, tanje rubove i moćniji procesor, s predstavljanjem planiranim za rujan uz prethodno instaliran iOS 18 koji će podržavati nove AI značajke.

Krajem prošlog mjeseca najavljeno je da će nadolazeća serija iPhone 16 Pro biti opremljena znatno većim senzorima kamere. Glavna kamera na ovim modelima imat će senzor veličine 1/1.14 inča, što je značajno veće od senzora veličine 1/1.28 inča koji se koristi na modelima iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Ovo je baterija za iPhone 16 – na greškama se uči

Ovo povećanje veličine senzora očekuje se da će omogućiti kameri hvatanje više svjetlosti i detalja, čime će se poboljšati svjetlina i oštrina slika.

Dostupne dimenzije iPhone 16 Pro (Max) modela

Također, iPhone 16 Pro naslijedit će tehnologiju Tetraprism zoom koja je predstavljena na iPhone 15 Pro Max, omogućavajući korisnicima fotografiranje i snimanje videa s 5x optičkim zumom. Postoje špekulacije da bi iPhone 16 Pro Max mogao dodatno proširiti svoje mogućnosti optičkog zuma povećanjem fokalne duljine iznad 5x.

iPhone 16 Pro u usporedbi s 15 Pro – sličnosti su očite [foto]

Nadogradnja na 48MP senzor za ultraširoke kamere u liniji iPhone 16 Pro predstavlja značajan skok od 12MP senzora koji su standardni od 2019. Ovaj novi senzor, identificiran kao Sony IMX903, također mjeri 1/1.14 inča.

Procurele slike kućišta iPhone 16 od Majin Bu pokazale su veći izrez za otok kamere, što podržava nagađanja o poboljšanim veličinama senzora u seriji iPhone 16 Pro. Tweet uglednog leaka, Ice Universe.

iPhone 16 Pro (Max) dobiva značajnu nadogradnju kamera

Također je pružio shematski prikaz koji je istaknuo povećani izbočinu stražnjih kamera u seriji iPhone 16 Pro, mjereno na visini od 3.9 mm—veće od njegovih prethodnika.

Također će biti manjih promjena u veličinama zaslona: iPhone 16 Pro preći će sa 6.1-inčnog zaslona na 6.3 inča, a iPhone 16 Pro Max nadogradit će sa 6.7-inčnog na 6.9-inčni zaslon.

iPhone 17 Slim bit će skuplji u odnosu na Pro Max

Očekuje se da će ti modeli imati najtanje rubove ikada viđene na pametnim telefonima. Ove uređaje pokretat će A18 Pro procesor aplikacija, proizveden od TSMC koristeći njegovu naprednu drugu generaciju 3nm tehnološkog procesa.

iPhone 17 Slim – “novi” Plus model

Serija iPhone 16 predviđena je za izlazak u rujnu ove godine i bit će lansirana s unaprijed instaliranim iOS 18. Očekuje se da će ovo ažuriranje podržavati nove AI značajke koje će Apple predstaviti na sutrašnjoj Svjetskoj konferenciji programera (WWDC). Ove značajke predviđene su da iskoriste poboljšane hardverske sposobnosti serije iPhone 16, nudeći korisnicima integriranije i učinkovitije iskustvo.

Najčitanije