Banner
1 8

iPhone 16 Pro kamera donosi četiri poboljšanja

Kamere na aktualnim iPhone 15 Pro modelima zaista su vrhunske, no iPhone 16 serija odnosno Pro modeli idu korak dalje, evo što donose.

Serija iPhone 16 Pro donijet će nove značajke poput većih zaslona, posebnog gumba za snimanje i još mnogo toga. Očekujemo i brojna značajna poboljšanja hardvera kamera za iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max. Prema pisanju 9toMac, evo četiri stvari koje možemo očekivati ove godine:

Nadograđena ultraširoka kamera

Prema brojnim izvješćima, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max ove će godine dobiti nadograđenu 48 MP ultraširoku kameru. To predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na trenutnu 12 MP ultraširoku kameru u iPhoneu 15 Pro.

Siri postaje pametnija 10.06. na WWDC konferenciji

Promjena bi trebala značiti da je ultraširoka kamera iPhonea 16 Pro mnogo bolja u većini situacija snimanja, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja. Slike će također nuditi više detalja i poboljšanu boju, dok će povećana rezolucija omogućiti veću fleksibilnost u uređivanju i postprocesiranju.

 

1 17
S lijeva na desno: iPhone 16 Pro Max (6,9″), iPhone 16 Pro (6,3″), iPhone 16 (6,1″), iPhone 16 Plus (6,7″)

Ultraširoka kamera od 48 MP na iPhoneu 16 Pro također bi mogla značiti velika poboljšanja za prostornu video snimku. Ova značajka se oslanja na kombinaciju glavne i ultraširoke leće, a s novom 48 MP ultraširokom kamerom moguće je da će iPhone 16 Pro moći snimati prostorni video u 4K rezoluciji. Trenutno, iPhone 15 Pro može snimati prostorni video samo u 1080p rezoluciji.

Prošireni optički zum

Trenutno, iPhone 15 Pro Max koristi novi dizajn kamere s tetaprizmom koji omogućava 5x optički zum i 25x digitalni zum. Međutim, s serijom iPhone 16, Apple će proširiti nadograđenu kameru s tetaprizmom i na manji iPhone 16 Pro. To znači da će i iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max nuditi najmanje 5x optički i 25x digitalni zum.

Siri postaje pametnija s iOS-om 18

Vrijedi imati na umu jednu drugu novost: postoji nevjerojatna glasina koja sugerira da će iPhone 16 Pro Max imati nešto što se naziva “periskopska ultra-dugotrajna telefoto kombinacija”. To bi omogućilo optički zum veći od 5x, ali za sada tu glasinu nije potvrdio nijedan drugi izvor osim jednog iz prošle godine.

Premaz protiv odsjaja

Jedan problem s kojim su korisnici iPhone kamera vjerojatno dobro upoznati je zasljepljivanje leće prilikom snimanja u svijetlim uvjetima. Ovaj problem dovodi do neočekivanih artefakata i unutarnjih refleksija na slikama. To je hardverski problem koji pogađa većinu kamera na tržištu, ali Apple navodno radi na rješenju za iPhone 16 Pro.

iOS 18: Prve AI značajke raditi će isključivo na uređaju (bez oblaka)

Prema glasinama, Apple testira novu tehnologiju premaza leće “atomskim slojevitim taloženjem” (ALD) za iPhone 16 Pro. Ovaj premaz protiv odsjaja mogao bi se primijeniti na leće kamere iPhonea 16 Pro kako bi se minimizirali efekti unutarnjih refleksija. Ako se ova glasina pokaže točnom, to bi značilo manje neočekivanih artefakata na slikama iPhonea 16 Pro – posebno onih snimljenih u svijetlim uvjetima.

Nadograđena glavna kamera

Konačno, navodno će iPhone 16 Pro koristiti novi glavni senzor kamere od Sonyja s poboljšanim dizajnom za bolje performanse pri slabom osvjetljenju.

Najnovija tehnologija složenih senzora Sonyja razdvaja fotodiode i tranzistore piksela, koji su obično kombinirani u jednom sloju. To omogućava da same fotodiode – dio koji zapravo hvata svjetlo – budu znatno veće unatoč istoj ukupnoj veličini piksela. Sony tvrdi da ovaj senzor hvata dvostruko više svjetla u usporedbi s postojećim senzorima kamera. Hvatanje više svjetla i uklanjanje više šuma znači bolje fotografije za korisnike iPhonea.

iPhone 16 Pro s 20% svjetlijeg zaslona

Međutim, još uvijek nije jasno hoće li se ovaj senzor nove generacije koristiti u oba modela iPhonea 16 Pro. Barem jedna glasina na Weibu sugerira da će samo iPhone 16 Pro Max koristiti ovaj nadograđeni složeni hardver senzora kamere.

Zaključak

Očekuje se da će serija iPhone 16 biti najavljena u rujnu. Koja poboljšanja kamere iPhonea 16 Pro s nestrpljenjem očekujete vidjeti ove godine? Planirate li nadogradnju? Javite nam u komentarima.

Najčitanije