Banner
1 33

iPadOS 18 predstavljen – napokon dobiva Kalkulator

iPadOS 18 doći će na sve one iPad modele koje porekeće iPadOS 17. A kao novina odnosno revoluionarna novina najavljena je aplikacija "Kalkulator".

Apple je najavio iPadOS 18, koji će uvesti funkcije usmjerene na rukopis korisnika. Ažurirane aplikacije Kalkulator i Bilješke uključuju mogućnosti strojnog učenja za čitanje rukopisa te rješavanje jednadžbi ili stvaranje fonta koji izgleda kao da ga je korisnik sam napisao. Ovaj operativni sustav donosi niz pametnih značajki za one koji vode bilješke, učenike matematike i mnoge druge.

Aplikacije u iPadOS-u sada mogu koristiti plutajuću traku s karticama za navigaciju unutar aplikacije. Dodirivanjem ove trake pomaknut će se na stranu zaslona kako bi se prikazale dodatne opcije. Programerima su na raspolaganju API-ji za plutajuću traku s karticama i bočnu traku kako bi ih mogli implementirati u svoje aplikacije.

Nove funkcije stižu i za Shareplay, što olakšava korisnicima pružanje tehničke podrške. Korisnici će moći dijeliti svoj zaslon s drugim iPadom. Tijekom dijeljenja zaslona, korisnik može u stvarnom vremenu označavati zaslon kako bi prikazao dodire ili nacrtao upute. Korisnici također mogu zatražiti pristup za upravljanje povezanim iPadom, slično softveru za daljinski pristup računalu.

2 22

Jedna od najvećih novosti je aplikacija Kalkulator, koja stiže na iPadOS 18. Aplikacija Kalkulator uključuje iste funkcije kao i njezin iOS ekvivalent, uključujući povijest računanja i konverziju jedinica.

Međutim, njena najveća značajka su Matematičke bilješke, koje omogućavaju korisnicima da crtaju ili ručno upisuju jednadžbe u Kalkulator i dinamički ih rješavaju. Apple tvrdi da će, čim se napiše znak jednakosti, aplikacija Kalkulator pokušati pročitati jednadžbu i riješiti je.

Valja napomenuti da je ova funkcija ograničena na matematičke funkcije uključene u aplikaciju Kalkulator, pa napredna matematika možda neće biti podržana.

Matematičke bilješke mogu se koristiti i za rješavanje problema iz fizike i algebre te dijagrama. One mogu prepoznati napisane varijable u problemu i dinamički ažurirati jednadžbe i rješenja koja uzimaju u obzir varijablu ako se njena vrijednost promijeni.

Bilješke dobivaju sličnu funkciju kao Matematičke bilješke s Pametnim skriptom, koji će pokušati naučiti stil rukopisa korisnika i uključiti ga u sustavske značajke. To znači da nakon što aplikacija Bilješke nauči korisnikov rukopis, može zalijepiti uneseni tekst fontom koji oponaša korisnikov rukopis. Osim toga, oni koji vode bilješke mogu pomaknuti rukom pisani tekst kako bi napravili mjesta za dodatne bilješke i izbrisali tekst. iPadOS 18 bit će dostupan kasnije ove godine.

Najčitanije