Banner
5 6

iOS 18 predstavljen – AI mogućnosti i više personalizacije

Ovo se čekalo. Najveća nadogradnja iOS platforme od kako ista postoji.

Apple je upravo predstavio ono što će zasigurno biti smatrano najvećim ažuriranjem u povijesti iOS-a. Unatoč tome što je izbjegavao potpuno priključenje na zabavu s umjetnom inteligencijom, u kojoj su se njegovi konkurenti intenzivno uključivali tijekom protekle godine, iOS 18 predstavlja značajnu prekretnicu za Cupertino.

Evo koji će iPhone, iPad modeli dobiti iOS 18 / iPadOS 18

No, nije sve u znaku umjetne inteligencije, jer su mnogi drugi aspekti iOS-a promišljeno revidirani i unaprijeđeni; čak i da nije bilo najava vezanih uz umjetnu inteligenciju, iOS 18 bi i dalje bio potpuno održiv softverski ažuriranje, jednako dobro kao i obično.

iOS 18: Novo Doba Inovacija

iOS 18 stiže s mnoštvom novih značajki, preoblikovanjem temeljnih iOS aplikacija, poboljšanom privatnošću, sigurnošću, prilagodljivošću, i naravno – potpomognut umjetnom inteligencijom.

iOS 18 i Siri donose ove AI značajke

Napokon, nakon godina zahtjeva korisnika, Apple dodaje ikone na početnom zaslonu koje možete slobodno premještati. Iako će aplikacije i mape i dalje slijediti osnovnu mrežu, moći ćete ih postaviti gdje god želite, omogućujući vam dublje opcije prilagodbe.

1 1

Ne samo to, već će ikone automatski dobiti tamniju pozadinu ako aktivirate tamni način na uređaju, kako bi se uskladile s općom temom uređaja. Nova funkcija prilagodbe omogućava vam i bojanje ikona aplikacija u bilo koju boju, iako, mora se priznati, ova značajka na pozornici nije izgledala previše impresivno.

Apple: Minimalno 5 godina softverske podrške za iPhone 15 seriju

iOS 18 također donosi redizajnirani kontrolni centar koji vizualno podsjeća na Vision OS. Kontrolni centar sada ima više stranica: glavni zaslon prikazuje općenite kontrole vašeg telefona, dok povlačenjem prema dolje pristupate kontrolama za medije, koje uključuju velike slike albuma i kontrole, kao i kontrole za AirPlay.

2 21

Još jedno povlačenje prema dolje vodi vas do kontrole za Apple Home. Svaku prekidač možete prilagoditi po veličini, slično widgetima. Ne samo to, već Kontrolni centar također dobiva prilagođene prekidače od razvijatelja aplikacija treće strane zahvaljujući novom API-ju za kontrole. Na primjer, možete dodati specifične prekidače za zagrijavanje ili hlađenje vašeg Tesle bez otvaranja njegove posvećene aplikacije.

Pojačana Sigurnost i Privatnost

Što se tiče privatnosti, iOS 18 konačno će vam omogućiti da zaključate bilo koju aplikaciju na telefonu pomoću Face ID-a kako biste spriječili neželjene poglede da je otvore, čak i ako nekome posudite telefon. Ne samo to, već ćete moći i sakriti aplikacije te spriječiti njihovo pojavljivanje u rezultatima pretraživanja, obavijestima, prijedlozima Sirija i prijedlozima Spotlighta.

Unaprijeđenje Aplikacija Poruke i Pošta

Drugi osnovni elementi iOS-a, poput Poruka i Pošte, također dobivaju pažnju. Poruke, posebice, donose preuređene tapbackove (reakcije koje možete primijeniti na dolazne poruke) s šarenim ikonama. Moći ćete također reagirati bilo kojim emojiem. Poruke također dobivaju mogućnost zakazivanja tekstova tako da se šalju u unaprijed definirano vrijeme.

Apple: Sklopivi iPhone tek 2027. godine dolazi na red

Postoje i novi efekti koji će vam omogućiti bolji izražaj vaših poruka. Apple je također dodao mnogo više opcija formatiranja u Poruke, poput precrtanog i podcrtanog teksta. Oh, i velika novost za korisnike iPhonea 14 i novijih: moći ćete slati poruke putem satelita!

Pošta, s druge strane, dobiva vizualni redizajn i novu funkciju Kategorizacije, koja automatski sortira dolaznu poštu u različite kategorije ovisno o sadržaju. Osim primarne kartice, po defaultu ćete imati pristup i posvećenim karticama za promocije, transakcije i ažuriranja. Također ćete lako moći vidjeti sve poruke od odabranog pošiljatelja u novom prikazu.

Način “Igranja” i Vizualna Poboljšanja

S iOS 18, iPhone dobiva posvećeni igraći način rada Maca, koji ima za cilj minimizirati ometanja. Jednom kada otvorite igru, više vas neće ometati obavijesti aplikacija. Naravno, ova značajka može biti onemogućena.

Ovo je baterija za iPhone 16 – na greškama se uči

Aplikacija Fotografije, jedan od temeljnih elemenata operacijskog sustava, dobila je veliki vizualni preobražaj. Kao i kod svih velikih ažuriranja iOS-a u posljednjim godinama, softver će uskoro biti dostupan kao beta verzija za developere nakon što završi prezentacija, dok će stabilnija i s manje grešaka javna beta verzija biti objavljena u sljedećem mjesecu.

3 15

Naravno, iOS 18 stići će na vaš iPhone ove jeseni, zajedno s Appleovim rasponom iPhonea 16. Apple je nedavno potvrdio da podržava svoje iPhonee najmanje pet godina, iako je norma za većinu nedavnih iPhonea duži period podrške. Kao što je vidljivo u donjoj tablici, Apple bi mogao podržavati obitelj iPhone Xs (iPhone Xs Max, iPhone Xs i iPhone XR) barem još jednu godinu, jer trio dobiva podršku za iOS 18.

Dostupnost i Podrška

To znači da nijedan telefon neće biti izbačen s popisa podržanih u usporedbi s iOS 17. Međutim, kao i obično, dostupnost novih značajki iOS 18 mogla bi varirati među uređajima. Noviji telefoni trebali bi dobiti sve značajke, dok bi oni s lošijim performansama mogli dobiti ograničenu podršku značajki.

Najčitanije