Banner
2 21

iOS 18 i Siri donose ove AI značajke

Sutra započinje Apple WWDC gdje ćemo upoznati iOS 18. A ovo su neke AI značajke koje će s istim biti dostupne.

Vlasnici iPhone 14 modela ne računajte na AI značajke iOS-a 18

Appleova godišnja Svjetska konferencija programera (WWDC) uvijek je prepuna glasina o nadolazećim ažuriranjima softvera, a ove godine, Siri, Appleov digitalni asistent, našao se u središtu pozornosti.

Apple Password: Izaziva LastPass i 1Password, debi na WWDC 2024.

Svježe informacije objavljene na portalu Apple Insider, navodno iz izvora bliskih Appleovim projektima umjetne inteligencije, pružaju najjasniji uvid do sada u nadolazeće funkcije Siri za razne iPhone aplikacije.

1 4

Iz curenja informacija proizlazi da se Apple intenzivno fokusira na poboljšanje Siriine sposobnosti razumijevanja naredbi prirodnim jezikom. Izgleda da je tehnološki gigant trenirao Sirijevu interpretaciju namjerno nejasnih korisničkih zahtjeva poput “Želim napraviti blog” ili “Osjećam se nostalgično sada.”

Apple: Minimalno 5 godina softverske podrške za iPhone 15 seriju

Cilj je omogućiti Siriju da se oslobodi potrebe za specifičnom sintaksom za zadatke. Idealno bi bilo da korisnici ne moraju koristiti precizne naredbe poput “uključi aparat za kavu”, već mogu reći nešto prirodnije poput “Hej Siri, želim kavu.”

Siri postaje pametnija 10.06. na WWDC konferenciji

Također, izvještaj detaljno opisuje Siriinu integraciju s ni manje ni više nego 18 ugrađenih iPhone aplikacija. Evo nekoliko najznačajnijih novosti:

  • Kamera: Siri će moći odgovarati na glasovne naredbe korisnika za upravljanje kamerom. Korisnici će moći prebacivati između video i foto modova, pokretati tajmer za snimanje i prebacivati se između prednje i stražnje kamere koristeći glasovne naredbe.
  • Pošta: Za aplikaciju Pošta, Apple pozajmljuje stranicu iz Gmaila koristeći strojno učenje za automatsko klasificiranje e-pošte. Osim toga, Siri će upravljati zadacima poput sastavljanja, slanja i planiranja e-pošte, označavanja e-pošte kao neželjene, postavljanja podsjetnika, sažimanja e-pošte i stvaranja “pametnih odgovora.”
  • Fotografije: Apple bi također mogao predstaviti niz značajki za uređivanje fotografija potaknutih generativnom AI tehnologijom. Popis značajki mogao bi biti sličan onima dostupnima na Pixel telefonima, poput mogućnosti uklanjanja neželjenih objekata s fotografija i popunjavanja praznina pomoću generativne AI, pretraživanja specifičnih fotografija na temelju ljudi ili životinja na njima i primjene AI potaknutih filtara.
  • Safari: Integracija Siri u Safari mogla bi ponuditi sažetke web stranica, slično funkcionalnosti koju nudi Googleov Gemini na Androidu. Osim toga, korisnici mogu očekivati glasovne naredbe za stvaranje novih grupa tabova i otvaranje privatnih tabova.
  • Glasovne bilješke: Siri će omogućiti potpuno slobodno snimanje glasovnih bilješki. Korisnici mogu narediti Siriju da stvori novu snimku, počne govoriti, zaustavi snimanje, dodijeli određeno ime, pa čak i premjesti snimku u određenu mapu – sve putem glasovnih naredbi.

Izvještaj Apple Insidera otkriva gotovo sve što će Siri donijeti s nadogradnjama, stoga vrijedi pročitati ako želite sve detalje.

Dolaskom iOS 18 ažuriranja, Postavke dobivaju drugačiji smisao

Što se tiče lansiranja, specijalist za curenje informacija iz Applea, Mark Gurman, napominje da neće sve značajke biti dostupne odmah. Iako bi neke mogle biti najavljene na WWDC-u, njihovo stvarno izdanje moglo bi se odvijati sve do 2025. godine kroz softverska ažuriranja.

Najčitanije