Banner
1 56

Hoće li iPhone 16 (Plus) moći koristiti Apple Intelligence?

Apple Intelligence svi očekujemo, no samo će ga iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max moći koristiti. Što je pak s iPhone 16 i iPhone 16 Plus modelima? Evo odgovora.

Svi jako dobro znamo kako je na WWDC 2024. Apple predstavio svoju inačicu AI-a. Nazvavši ga “Apple Intelligence”. Odmah na početku ova tvrtka nam je dala do znanja da svi aktualni modeli iPhone telefona neće moći uživati u Apple Intelligence novinama i mogućnostima, već isključivo posljednji modeli i to samo oni s oznakom “Pro” – dakle iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Apple prekinuo razvoj Vision Pro 2 – stiže jeftiniji model s cijenom od 1,500$

Odmah se samo od sebe nameće pitanje hoće li onda i nadolazeći iPhone 16 i iPhone 16 Plus modeli moći koristiti Apple Intelligence? Na to pitanje danas ćemo pokušati naći i dati odgovor.

1 56

iPhone 16 će podržavati Apple Intelligence, prema najavama koje sugeriraju da će samo najskuplji modeli iPhonea moći pokretati značajke AI-pomoćnog iOS-a 18, koje Apple zove Apple Intelligence.

EU pokreće istragu protiv Applea zbog novih naknada u trgovinama aplikacija

Apple već godinama favorizira fragmentaciju svojih proizvoda, čuvajući najprivlačnije specifikacije i značajke za svoju Pro liniju uređaja. Ova strategija uspješno je potaknula obožavatelje da povećaju svoj udio u ukupnoj prodaji, postižući rekordne prosječne prodajne cijene sa svakom novom generacijom iPhonea. Ekskluzivnost Apple Intelligencea samo je nastavak ove taktike.

1 1

Raznolikost značajki Apple Intelligencea donosi dodatnu složenost u zadatku pokretanja kao integrativnog dijela iOS-a 18. Uključujući uobičajene AI funkcije koje druge marke već imaju, poput chatbotova, brisanja objekata, prijenosa i prevođenja uživo ili asistencije u stvaranju sadržaja, AI na iPhoneima još uvijek nudi jedinstveni Appleov dodir, uključujući duboku integraciju sa Siri.

iOS 18 predstavljen – AI mogućnosti i više personalizacije

Druge marke, poput Samsunga, koriste gotov čipset kao što je Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 i prilagođavaju ga za svoje AI potrebe. Oppo je učinio isto s MediaTekovim čipovima za novu seriju Reno 12, čineći ih prvim telefonima srednjeg ranga koji su sposobni pokrenuti sve AI značajke koje nude flagship telefoni te marke.

Apple je mogao učiniti isto, jer je majstor vlastite A-serije procesora i može dodavati značajke ili proširiti postojeću arhitekturu kako god želi. Već neko vrijeme isporučuje A-liniju čipseta sa svojim AI koprocesorom, čineći računalnu fotografiju jednostavnom na iPhoneu. Međutim, iPhonei bez A17 Pro čipa ne mogu pokretati Apple Intelligence s razinom glatkoće i završne obrade koju Apple smatra prihvatljivom.

iOS 18 i Siri donose ove AI značajke

Apple nije samo poticao korisnike da kupuju njegove AI-sposobne iPhone uređaje koji koštaju barem tisuću dolara. Da je tako, Apple bi donio Apple Intelligence samo na najnovije Macove ili iPade, što nije slučaj jer sve s M1 može ga pokretati. Veliki jezični modeli zahtijevaju više memorije za pokretanje nego što je dostupno na jeftinijim iPhoneima. Appleov šef softverskog inženjeringa Craig Federighi potvrdio je da Apple Intelligence može raditi samo na uređajima s najmanje 8 GB RAM-a.

iPhone 16 i iPhone 16 Plus su se navodno od prošlog rujna pripremali s 8 GB RAM-a umjesto 6 GB koliko su imali njihovi prethodnici. Analitičar Haitong International Securitiesa Jeff Pu tvrdio je da će iPhone 16 imati 8 GB RAM-a iz nekog misterioznog razloga.

Apple: Minimalno 5 godina softverske podrške za iPhone 15 seriju

Jeff Pu često dolazi s prognozama Appleovih proizvodnih planova temeljenih na svojim izvorima u lancu opskrbe, a sada je jasno zašto bi Apple mogao opremiti svoje jeftinije iPhone uređaje s 8 GB RAM-a po prvi put ikad.

Apple neće dopustiti da AI groznica naruši njegove profitne marže i možda je pronašao domišljat način da pokrene Apple Intelligence na iPhoneu 16 po nižoj cijeni. Tvrdnju o 8 GB RAM-a potvrdio je još jedan vjerodostojni tipster mobilnih čipova na Weibu.

Apple: Sklopivi iPhone tek 2027. godine dolazi na red

On se također složio s Jeffovom prognozom da će Apple napraviti A18 procesor za iPhone 16 koristeći najjeftiniji mogući 3nm proizvodni proces TSMC-a. Dok izvršni direktor ljevaonice očekuje da će većina kupaca ove godine tražiti gušći N3P proces, Apple bi mogao ostati s jeftinijim N3E, barem za skromni iPhone 16.

Apple Watch X – renderi koji donose realnost

Osnovni N3E A18 Bionic očekuje se u iPhoneu 16 i iPhoneu 16 Plus, dok će vrhunski A18 Pro s N3P procesom napajati flagship modele iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max. Čipset iPhonea 16 i 16 Plus mogao bi biti 5% sporiji ili s do 10% lošijom energetskom učinkovitošću, ali će biti jeftiniji i, iznad svega, moći će pokretati Apple Intelligence.

Najčitanije