Banner
tekst1naslovna 13

Android 13: Developer Preview 2 (Galerija)

Google radi na idućoj generaciji Androida, Android 13. A mi vam donosimo poboljšanja i galeriju prve Developer Preview 2 verzije s naznakom da u travnju dolazi i prva Beta za Pixel pametne telefone.

Kada smo prije nekih mjeseca dana prvi puta malo ozbiljnije pisali o Androidu 13 (PROČITAJ ČLANAK), pisali smo u obliku dolaska inačice za razvojne programere.

Petal maps na poklopcu P50 Pocket

Između ostalog objavili smo i „plan” razvoja i finalni dolazak ove nadolazeće verzije Android mobilne platforme, koja će prema svemu sudeći sadržati praksu „broja u nazivu”.

tekst1sl1 7

Tako bi iduća verzija trebala nositi brojku 13 odnosno jednostavno se zvati Android 13. Tada smo rekli kako će u veljači i ožujku (02-03/2022) biti dostupne Developer verzije a početkom travnja (04/2022) možemo očekivati prve Beta verzije.

tekst1sl2 3

Tako će naravno i biti, za nekih desetak dana dobivamo prvu Beta verziju. Ali kada se gleda u globalu i ona će i dalje u velikoj mjeri biti okrenuta ka Developerima odnosno daljnjem razvoje i naravno prilagodbi i testiranju postojećih aplikacije za nadolazeću verziju Android mobilne platforme.

Apple iPhone 14 prvi puta prikazan na 3D renderu

Naravno to nas nije spriječilo da vam dovedemo i opišemo što to Developer Preview 2 verzija sa sobom donosi pa ćete osim pisanog dijela moći uživati i u galeriji fotografija.

1 1

Nije to ništa spektakularno i dalje se (sada još više) naglasak stavlja na dobro nam poznati Material Design a sigurno i sami pogađate kako će prve Beta verzije početkom travnja moći instalirati i koristiti odnosno biti kompatibilne isključivo s Google Pixel pametnim telefonima.

Samsung predstavio Galaxy A53 i Galaxy A33 – 5G, Exynos 1280 i 120Hz

Odmah i njih navedimo i recimo kako je riječ o modelima: Pixel 4, Pixel 5 i Pixel 6 (i naravno sve njihove izvedenice). Kada bi se dotaknuli samih noviteta onda bi na prvo mjesto stavili sada drugačiji izgled (dizajn) zaključanog zaslona koji sada još više odiše tim Material Dizajnom.

Sami Widgeti sada su još uglađeniji po rubovima što nam je i dalje prilično simpatično za vidjeti. Naravno s druge strane tu je i izgled kako se sve to vizualno čini na svijetloj a kako na tamnoj temi.

Xiaomi 12 stiže na zapadna tržišta

Postavke „Vibracije” sada su dobile potpuno novi izgled s naravno dovođenjem mnogo više značajki koje se mogu sve zajedno uključiti/isključiti ili pojedinačno svaka stavka ovisno o samim željama korisnika.

Xiaomi Redmi K50 – donosi Bluetooth 5.3

S druge strane tu je i poboljšan Taskbar za tablete jer sada on ima posebnu ladicu aplikacija samo za tablete, što će sigurni smo cijeniti velika većina korisnika tableta.

Poboljšan je i sam pomoćnik za unos teksta glasom a kako doznajemo upravo on stiže na još veći broj Pixel telefona (dobro znamo kako ovo i nije popularno u našim krajevima ali zašto ne spomenuti i to).

ZTE Nubia Z40 Pro – donosi magnetno punjenje na Android platformu

Mogućnost je tu i prilagodbe (izrade) slike profila što još dodatno daje na značajku mogućnosti prilagodbe (personalizacije) Androida 13. Čuvar zaslona (Screen Saver) sada dobiva još više značajki koje se mogu prilagoditi i daje se na odabir i želji korisnika da to učini po vlastitom nahođenju.

U padajućem izborniku ili u „Postavkama” imali ste na Androidu 12 odnosno imate značajku „Ne Ometaj”. Ona se više tako ne zove već je sada dobila ime „Prioritetni način”.

Hisense predstavio televizor za gaming – Ace 2023

Unutar kojega se mogu prilagoditi parametri u kojem vremenu korisnik neće biti ometan od strane aplikacija, obavijesti i naravno sve se još više može prilagoditi i samim time unijeti nova razina, novi dašak „ne ometanja” unutar Androida 13.

Sada je tu i novi izbornik tipa i veličine teksta koji i dalje zadatak obavlja na vrhunskoj razini samo što sada i on odiše još više Material Dizajn elementima. Osim poboljšanja ponajprije vizualnih a i dodavanja većih načina (elemenata) prilagodbe, Android 13 donosi i jednu novu funkciju koja će svoje mjesto pronaći u sekciji „Povezivanje”.

Google pauzira naplatu unutar Play Store za Rusiju

Ista će biti pokraj Bluetooth, Wi-Fi, NFC načina povezivanja a onda dolazi pod imenom „Brzo uparivanje”. Osim ovih Android 13 Developer Preview 2 donosi i još neke zanimljive značajke koje možete pogledati u pripadajućoj galeriji.

Kako vrijeme bude odmicalo još ćemo više dobivati značajki i samih vizualnih pokazatelja Androida 13 ali po njegovom dolasku mnogi će proizvođači pametnih telefona i tableta „iznad” njega postaviti svoja korisnička sučelja.

Samsung Galaxy Z Fold 4 – dobiva S Pen

Isto tako možemo slobodno reći kako će i na Androidu 13 Samsung One UI ponovno odraditi najbolji posao jer gledajući današnje standarde One UI donosi najbolje a isto tako i najjednostavnije korisničko iskustvo.

Dok čekamo nove informacije o Androidu 13 i prvim dolascima na ne-Pixel modele, recite nam dali ste vi dobili Android 12 na svoj pametni telefon. Veselite li se Androidu 13 ili još niste dobili Android 12? Slobodno nam se javite u komentare ili na našim društvenim mrežama.

Najčitanije