Nokia n8 1

Foto troboj: Samsung S2, SE Xperia Arc, Nokia N8

Slabi svjetlosni uvjeti

Drugi dio troboja nastavlja se u slabijim svjetlosnim uvjetima, u kojima probleme imaju i “pravi” digitalci, ne samo mobiteli. Mali senzori, slaba svjetlosna jačina optike, i visoka rezolucija rezultiraju s mnoštvom šuma – a to ne može biti dobro.

Ili ipak može? Sony Ericsson Xperia Arc ima Exmor senzor, koji jamči dobre rezultate i u tim uvjetima. Ne bez pokrića: na prezentaciji novih SE modela smo se i osobno u to uvjerili. No, kakav je SE Xperia Arc u odnosu na drugu dvojicu konkurenata, vidjet ćemo po testnim fotkama. Snimljene su z tamnijim uvjetima, sa i bez bljeskalice…

Kao i na prethodnoj stranici, klikom na thumbnail u tablici možete vidjeti originalnu fotografiju. Gornji red su fotografije snimljene bez bljeskalice, donji s istom.

 Samsung Galaxy S2Samsung Galaxy s2 1 Sony Ericsson Xperia ArcSE Xperia arc 1 Nokia N8
 Samsung Galaxy s2 2  SE Xperia arc 2  Nokia n8 2

Samsung Galaxy S2

Sony Ericsson Xperia Arc

SE Xperia arc 1 crop

SE Xperia arc 2 crop

Nokia N8

Nokia n8 1 crop

Nokia n8 2 crop

Testne fotografije bez blica:

  • Samsung Galaxy S2 ima potpuno neupotrebljive fotografije, SE Xperia Arc je najbolji dok Nokia N8 ima solidnu sliku s umjerenim šumom, ali na račun preduge ekspozicije što rezultira mutnim slikama (zbog drhtaja ruku snimatelja…). Arc ima šuma, no osvjetljenje, kontrast i boje su vrlo dobri.
  • Šum – Nokia ima najšumovitiji senzor, Arc bi mogao biti manje agresivan u redukciji istog (iako obavlja solidan posao) dok je Samsung s malo šuma, no kombinavija slabe osjetljivosti i kratke ekspozicije daje daleko pretamnu sliku (barem je oštrina OK)

Testne fotografije s  blicom:

  • Nokia je uvjerljivo najbolja, s izvrsnim kontrastom, bojama i niskom razinom šuma.
  • Samsung ima solidan blic, no boje mu vuku na hladno
  • SE Xperia Arc ima najslabiji blic. Srećom, rijetko ćete ga trebati…

[box type=”info”]Sony Ericsson Xperia Arc je opravdao očekivanja – nudi najbolju sliku u tami, pod uvjetom da ne koristite ugrađeni blic skromnog dometa, koji ujedno i ruši kvalitetu fotografija. Samsung Galaxy S2 bez blica nudi najmanje – slika je pretamna, i zapravo neupotrebljiva dok Nokia N8 briljira s jakim blicom, pod kojim daje fotografije potpuno usporedive s komapaktnim digitalnim fotoaparatom. No, bez blica preduga ekspozicija muti većinu fotografija… Nama je ipak zanimljivije slikati bez blica ograničenog dometa, stoga ova runda odlazi SE Xperia Arcu koji najbolje iskorištava svjetlost umjerene jačine te po noći radi dojmljive fotografije.  Ne toliko razinom šuma, koliko pravilnom ekspozicijom te dobrim kontrastom i bojama.[/box]