Banner
8 1

Ford potpunu elektrifikaciju uvodi do 2030.

Iako se ovo ne čini mogućim, moramo podsjetiti kako su već neki proizvođači također naveli slične planove.

Kada je Ford objavio planove za elektrifikaciju svoje kompletne linije putničkih automobila u Europi do 2030. godine, činilo se kao prekretnica za industriju. Međutim, samo nekoliko godina kasnije, ovaj ikonični američki brend prilagođava svoju strategiju električnih vozila, nagovještavajući da bi promjene mogle doći sporije nego što se prvotno nadalo.

Xiaomi SU7 ostao u kvaru nakon 39 kilometara

Ovaj novi revidirani pristup dolazi na pozadini sporijeg nego što se očekivalo prihvaćanja EV-a (električnih vozila) širom Europe. Martin Sander, generalni direktor Forda za Europu, priznao je to, napomenuvši da je potražnja bila “slabija” nego što se očekivalo.

10 1
Električni Ford Mustang danas je uobičajena pojava na cestama !

Kao rezultat, tvrtka je sada otvorena za nastavak proizvodnje vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem u sljedećem desetljeću ako za njima još uvijek postoji tržište.

Nissan Townstar Evalia – električni pustolov

Ova promjena pristupa ističe delikatnu ravnotežu koju proizvođači automobila moraju održavati dok prelaze na EV-ove. S jedne strane, postoji potreba za značajnim ulaganjem u elektrifikaciju kako bi se zadovoljile sve strožije propise o emisijama i potrošački interes za čišćim automobilima.

9 1

S druge strane, proizvođači automobila ne mogu jednostavno preko noći napustiti svoje tradicionalne modele, posebice dok potražnja za vozilima s ICE (motorima s unutrašnjim sagorijevanjem) ostaje.

Nissan se u potpunosti okreće električnim automobilima

Fordovo putovanje u Europi nudi studiju slučaja. U posljednjih nekoliko godina, tvrtka je prestala proizvoditi popularne modele poput Mondea, Fieste, S-MAX-a i Focusa, čime je otvorila put za nove, potpuno električne automobile.

To uključuje Pumu Gen-E, potpuno električnu verziju subkompaktnog crossovera, i potpuno električni SUV Explorer izgrađen na Volkswagenu MEB platformi. Europski konkurenti primjenjuju raznolike pristupe prihvaćanju EV-a.

Golf: prošlost, sadašnjost ali i budućnost

Volkswagen Group, na primjer, i dalje nudi širok raspon ICE vozila uz svoju sve veću liniju EV-a. Stellantis, matična tvrtka brendova poput Peugeota i Citroëna, primjenjuje sličnu strategiju. Ti proizvođači automobila još uvijek nisu napustili tržište ICE-a, što im omogućava stupanj fleksibilnosti kojeg Ford nastoji ponovno steći.

Ovaj agresivni potez za postupno ukidanje tradicionalnih modela bio je Fordova oklada na brzi rast EV-a. Najnovije brojke potražnje, međutim, ukazuju na to da potrošači možda ne prihvaćaju električna vozila onom brzinom kojom su se proizvođači automobila nadali.

VW Golf 9 isključivo kao električni model – kraj za Golf kakvog znamo?

Europska budućnost Plavog Ovalu je manje sigurna bez masovne prisutnosti njegovih klasičnih putničkih automobila. Popularni modeli poput Pume i Kuge (poznate kao Escape u SAD-u) i dalje pružaju čvrstu osnovu, ali drugi proizvođači automobila održavaju širi izbor u tradicionalnim segmentima poput hatchbacka i sedana. To bi moglo staviti Ford u nepovoljan položaj ako potrošački interes za tim segmentima ostane jak.

Mazda EZ-6 – potpuno električni model za Kinesko tržište

Postaje jasno da put do nultih emisija neće biti jednostavan sprint. Fordovi početni planovi u Europi bili su usmjereni na brzu transformaciju, ali potražnja potrošača zahtijeva fleksibilniji pristup. Dok se proizvođač automobila i dalje obvezuje na EV-ove, usvaja pragmatičnu strategiju koja priznaje ostanak snage ICE vozila u doglednoj budućnosti.

Najčitanije