Banner
NASLOVNA1 1

EU pokreće istragu protiv Applea zbog novih naknada u trgovinama aplikacija

Europska komisija pokrenula je istragu protiv Applea zbog njegove nove strukture naknada za alternativne trgovine aplikacija, koja bi mogla biti u suprotnosti s pravilima EU-a o digitalnim tržištima, a Apple bi mogao biti suočen s visokim kaznama zbog nepoštivanja tih pravila.

U ožujku je Europska komisija objavila kako je pokrenula istragu vezanu uz novu strukturu naknada Applea za alternativne trgovine aplikacija. Konkretno, radi se o tome što Apple naplaćuje “naknadu za osnovnu tehnologiju” razvojnim programerima koji žele usmjeriti korisnike na ponude izvan svoje App Store. Postoji i dodatnih 3% koje Apple zadržava ako programer koristi njegov procesor plaćanja.

Apple Password: Izaziva LastPass i 1Password, debi na WWDC 2024.

Nametanje takvih naknada programerima moglo bi biti protivno pravilima EU-a o digitalnim tržištima (Digital Markets Act, DMA), prema novom izvještaju Financial Timesa.

NASLOVNA1 1

Ovo bi bio prvi put da se tehnološkoj tvrtki naplaćuju naknade na temelju DMA, koji je počeo stupati na snagu ranije ove godine. Najava optužbi očekuje se u narednim tjednima, prema “osobama upoznatima sa situacijom”. Apple bi mogao biti suočen s kaznom do 5% njegovog globalnog dnevnog prometa po danu zbog nepoštivanja pravila. To iznosi otprilike 50 milijuna dolara po danu.

Apple: Minimalno 5 godina softverske podrške za iPhone 15 seriju

Međutim, situacija neće nužno eskalirati do tog stupnja – stvari su nešto kompliciranije, budući da bi tvrtka još uvijek mogla poduzeti korake za ispravak svojih praksi na zadovoljstvo Europske komisije nakon što objavi svoje preliminarne nalaze u skorijoj budućnosti.

cc2

Upravo takva dinamika između velikih tehnoloških tvrtki i regulatornih tijela EU-a pokazuje kako se zakonski okviri nastoje prilagoditi brzo mijenjajućem tehnološkom pejzažu.

Steve Wozniak dao svoje mišljenje u vezi Apple Intelligence

Izazovi s kojima se suočavaju regulatori uključuju ne samo praćenje inovacija, već i uspostavu balansa između poticanja inovacija i zaštite potrošačkih prava. U slučaju Applea, ovo nije prvi put da su njihove poslovne prakse pod povećalom, ali je prvi put da se primjenjuje DMA, što može postaviti presedan za buduće slučajeve.

tekst3sl1 2

Analiza ovog slučaja može pružiti uvid u to kako EU namjerava koristiti DMA za reguliranje tržišta digitalnih usluga, štiteći pritom konkurenciju i omogućavajući potrošačima veći izbor.

iOS 18 predstavljen – AI mogućnosti i više personalizacije

Ako Apple bude prisiljen promijeniti svoje poslovne prakse, to bi moglo imati širok utjecaj na industriju mobilnih aplikacija i kako razvojni programeri pristupaju tržištima za distribuciju svojih proizvoda.

tekst1sl1 13

Kao što je situacija s Appleom pokazala, čak i najveće tehnološke tvrtke moraju se pridržavati lokalnih zakona i propisa, što potencijalno može utjecati na njihove globalne operacije.

Tehnološki divovi “staju” pred DMA zakonom u EU

Nadzor i regulacija velikih tehnoloških tvrtki bit će ključni za osiguranje zdravog digitalnog tržišta. Ovaj slučaj je još jedan primjer kako tehnološke inovacije i regulative moraju raditi ruku pod ruku kako bi se osiguralo poštovanje prava i transparentnosti u digitalnom dobu.

Najčitanije