s24 ultra
Cubot R9 17

Cubot R9 recenzija

Cubot R9 na prvi pogled nudi zaista nenadmašan omjer cijene i mogućnosti. Pazite ovo: 13 MP stražnja kamera, čitač otiska prstiju, kvalitetan HD IPS zaslon, Android 7.0 Nougat, priložena silikonska maskica i zaštita zaslona. Cijena? Samo 849 kuna. Uz to i dobro izgleda. Pitanje jest: radi li dobro?

Nedavno smo testirali atraktivan Cubot Magic, koji nam se svidio ali je ipak u višoj cjenovnoj klasi s otprilike 50% bržim procesorom. Je li Cubot R9 dobra kupovina, ili je napravljeno previše kompromisa zbog cijene? Jer, izrada, dizajn i oprema su dobri. Raduje i tradicija tvrtke: priložena silikonska maskica i zaštita zaslona, što dodatno podiže vrijednost paketa za barem 100-ak kuna. Cubot R9 dakle dolazi blindiran i otporan na većinu padova, a sve to za 849 kn (cijena u trenutku pisanja, rujan 2017).

Cubot R9 a1

Tu je i velika prednost domaćeg uvoznika (Se-Mark) koji je Cubot potpuno udomaćio, i nudi provjereno dobru servisnu podršku s rezervnim dijelovima. Eventualni popravci se čekaju kraće od većine A brandova. Kako nam se svidio Cubot R9? Je li veliki minus što nije 4G?

Cubot R9 specifikacije i cijena

  • Dimenzije: 144 x 72 x 7.85 mm
  • Masa: 130 g
  • Zaslon: 5″, IPS Multi Touch Screen, rezolucija 1280 x 720 piksela, 294 ppi, 2.5D staklo; 1300:1 kontrast, 450 niti svjetlina, 90%NTSC spektra boja
  • Čipset: MediaTek MT6580, quad core Cortex-A7, 1.3 GHz
  • GPU: Mali-400 MP
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB za pohranu, microSD do 32 GB
  • Kamere: stražnja 13 MP F2.4, 4 leća, auto fokus, prednja 5 MP
  • Povezivanje: micro USB 2.0, Wi Fi 802.11 a/b/g/n hotspot, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS)
  • Baterija: izmjenjiva Li-Poly 2600 mAh
  • Platforma: Android 7.0 Nougat
  • Sim kartica: Dual SIM (Micro SIM + Nano SIM)
  • Senzori: senzor blizine i svjetline, akcelerometar, čitač otiska prstiju
  • UstupioSe-mark
  • Cijena: 849 kn

Dizajn i ergonomija

Cubot R9 je ugodno malen mobitel, što mu donosi dobre ocjene za ergonomiju. Sve se lako dohvati i jednom rukom, ima kapacitivne tipke, dobar zaslon pa je ukupan dojam korištenja vrlo dobar. Ako baš sitničarimo – voljeli bi smo osvijetljene kapacitivne tipke po mraku, ali ionako svi znamo gdje su, zar ne :-)?

Cubot R9 a2

Kao i na drugim modelima, Cubot prilaže zaštitnu silikonsku maskicu. Prozirna je pa minimalno kvari izgled, poboljšava grip i čuva mat plastični poklopac od ogrebotina. Svakako preporučamo da je koristite, dok je preporuku za zaštitu ekrana ipak teže dati.

Osobno, ne volim zaštitne folije – osjetljive su na ogrebotine i smanjuju osjetljivost touch panela.

Cubot R9 ima klasičan raspored tipki: desni bok ima klackalicu za glasnoću  i tipku za paljenje, podnožje ima simetrične otvore za mikrofon i zvučnik, lijevi bok je prazan dok je na vrhu micro USB i 3.5 mm otvor.

SIM i microSD kartica se stavljaju ispod odvojivog stražnjeg poklopca. Okvir je aluminijski a kvaliteta izrade je vrlo dobra. Uz osjetnu masu, Cubot R9 ostavlja dojam kvalitetnog uređaja.

Zaslon

Cubot R9 ima isti zaslon kao i nedavno testirani Cubot Magic, i to je jako dobra vijest u ovoj klasi. Vidljivi kut je vrlo dobar; vidi se mijenjanje svjetline na mali pomak, ali nakon što to odradi, Cubot R9 vrlo dobro zadržava kontrast i svjetlinu, pa ga nije problem niti čitati dok je na stolu. Za razliku od nekih premium A mobitela sa LCD zaslonom.

Cubot R9 a1

Svjetlina vrlo dobra kao i prikaz boja. Za razliku od nekih drugih jeftinijih mobitela, gledanje Netflixa na Magicu je vrlo ugodno, čak i u mraku – iako, vidjeli smo LCD zaslone s boljim kontrastom.

Cubot R9 9

No, boje su ok, kao i gama krivulja. Deklariranih 90% NTSC spektra se itekako primjećuje. Isto vrijedi za svjetlinu – sa 450 niti Cubot R9 je čitljiv i po suncu, gdje dobro zadržava kontrast i prikaz boja.

Dijagonala od 5″ i HD rezolucija donose solidnu oštrinu.

Ukupan dojam: Cubot R9 ima ponajbolji zaslon koji smo vidjeli u niskoj cjenovnoj klasi.

Hardver i performanse

Cubot R9 ima MediaTek MT6580 koji je 32 bitni SoC sa četiri A7 jezgre radnog takta do 1.3 GHz. Performanse su skromne.

Predstavljen je 2016., a proizveden je u 28 nm proizvodnom procesu. Grafički čip je dvojezgreni Mali-400 MP2.Tu je i 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, uz mogućnost proširenja microSD karticama.

Ova kombinacija, sa Andorid 7.0 Nougat operativnim sustavom ostvaruje sljedeće rezultate:

Cubot R9 benchmark rezultati

  • Antutu v6.2.7.: 22010 bodova
  • GeekBench 4 Single / Multi score: 383 / 1112
  • GeekBench 4 GPU Renderscript score: 744
  • 3D Mark Ice Storm Extreme: 1955 bodova
  • PC Mark Work 2.0: odvrti test ok, ali javi 0 bodova
  • PC Mark Storage: 2221 bodova

Cubot R9 ima dosta spor čipset. I da, primijeti se razlika u odnosu na primjerice Cubot Magic, koji odvrti oko 30.000 Antutu bodova: sučelje ne radi tako glatko, surfanje je sporije, otvaranje programa također. Cubot R9 će manje više sve odraditi, ali zahtijeva određenu dozu strpljenja.

Moguće se i poigrati, ali birajte starije / jednostavnije igre za ugodan rad.

Audio

Zvuk u slušalici Cubota R9 je OK, barem dok nije velika buka u okolini. U tom slučaju, primijeti se nedostatak aktivnog poništenja buke.

Mono handsfree zvučnik je prosjek. Dostatan je za pokoji razgovor, dok je kvaliteta 3.5 mm izlaza za slušalice dostatna za nezahtjevno slušanje in ear slušalica.

Baterija

Baterija kapaciteta 2600 mAh nudi dosta dobru autonomiju. Očekujte cijeli dan prosječnog korištenja (do 3 sata SOT-a) a ako ste baš zahtjevan korisnik punit ćete ga prije večeri. No, ako ste zahtjevan korisnik vjerojatno niti nećete kupiti Cubot R9, nego neki snažniji model.

Softver

Android Nougat 7.0 je ugodno iznenađenje u nižem cjenovnom razredu. Nitko ne nadograđuje mobitele ovog cijenovnog razreda, po nama ne bi ste trebali kupovati mobitel sa Marshmallowom.

Sučelje je stock Android, što je najbolje rješenje. Većinu vremena radi dovoljno glatko, ali ako ga malo opteretite vidjet će se to na duljem čekanju i animacijama koje više neće biti glatke. Surfanje je pomalo tromo, ali još uvijek u klasi “dovoljno ugodno”.

Iz nekog razloga, naš AZ Screen Recorder je radio probleme, pa prilažemo video Cubota Magic, koji ima manje više identičan softver i Android OS.

Pored predinstaliranih Google aplikacija (Gmail, Youtube, Google Play i Music, web browser, fotografije…) Cubot R9 ima još i FM radio te upravitelj datoteka (File Manager). Defaultni web browser je Google Chrome, koji radi OK, a možete birati i između Galerije i Google Photos aplikacije.

Čitač otiska prstiju je vrlo dobar. Cubot deklarira otključavanje u samo 0.1 ms, ali sasvim očekivano – u praksi je nešto duže. I dalje je dovoljno kratko da smo ga cijelo vrijeme koristili.

A to je, zapravo, bolje od naših očekivanja.

Kamere

Stražnja kamera ima (interpoliranih) 13 MP, sa nešto tamnijim otvorom blende F2.4, ali i sa 4 leće u objektivu. Selfie kamera je deklarirana na 5 MP. Kvaliteta fotografija ne može sakriti pripadnost najnižem cjenovnom razredu.

Cubot R9 16

Kamera će biti dostatna za fotografiranje uz dosta svjetla, kada ima solidan dinamički raspon i prikaz boja. Oštrina na razini piksela je slaba, a kod velikog zooma vidljiv je i šum. Cubot R9 će napraviti pristojne fotografije, ako ima dosta svjetla i ako ih ne zumirate previše. Za društvene mreže tipa Facebook i Instagram su dovoljno dobre.

HDR radi OK, ali trebate imati nekoliko sekundi mirnu ruku.

Sučelje kamere je klasično, s malim mogućnostima kontrole. Izuzetak je balans bijele boje a možete upaliti i EIS stabilizaciju te prepoznavanje lica.

Kvaliteta video zapisa je prosječna. Cubot R9 ne dozvoljava ručno biranje rezolucije videa. Imate četiri postavke, najbolja je Fine i samo nju uključite ako želite HD video.

Zaključak

Cubot R9 izgleda dobro. Iako je konkurencija u klasi oko 1000 kn sve snažnija, Cubot donosi prednosti domaćeg distributera i servisa sa zalihama rezervnih dijelova (Se-Mark) te cijenom od samo 849 kn, u što je uključena silikonska maskica i zaštita zaslona. Zaslon mu je jako dobar, kvaliteta izrade je dobra a solidna je i autonomija baterije. Fotoaparat bi mogao biti nijansu bolji, no ne možemo baš sve očekivati za traženu svotu. Osobno, performanse su mi slabe, ali ciljanoj publici će biti dostatne. Ugodno iznenađenje je otisak prstiju, koji radi precizno i dovoljno brzo.

Sviđa nam se:

  • dizajn
  • čitač otiska prstiju
  • dobar zaslon, u svim uvjetima
  • solidna autonomija baterije
  • Android Nougat 7.0
  • priložena silikonska zaštita i zaštita zaslona
  • cijena

Manje nam se sviđa:

  • kvaliteta videa i fotografija
  • performanse
Najčitanije